HTTPS (Hypertext Transfer Protocol) este un protocol la nivel de aplicație pentru distribuție, sistem de colaborare, informare hypermedia. Acesta reprezintă varianta securizată a binecunoscutului HTTP.

HTTP este protocolul principal de comunicare între browserele web și servere. Singura diferență între HTTPS și HTTP este că primul folosește TLS (SSL) pentru a cripta solicitările (request) și răspunsurile (response) HTTP.

Site-urile care folosesc HTTPS sunt criptate prin protocolul TLS (Transport Layer Security), oferind siguranță completă datelor personale, precum:

  • parole;
  • email-uri;
  • conturi bancare etc. 

Singurii care vor deține controlul asupra acestora sunt clientul și serverul.

Ce înseamnă HTTPS și ce se întâmplă când folosești acest protocol?

”S” din acronimul HTTPS înseamnă ”secure”. În consecință, site-urile care folosesc protocolul HTTPS criptează cererile astfel încât un potențial hacker ar întâmpina o mulțime de caractere aparent aleatorii.

De fiecare dată când încerci să accesezi un site folosind protocolul HTTPS, se întâmplă trei lucruri:

  • browser-ul trimite o cerere server-ului;
  • server-ul răspunde cu un certificat folosit pentru criptarea conexiunii;
  • browser-ul verifică certificatul și conferă accesul, dacă acesta este valid. În cazul în care certificatul este valid, în partea stângă a barei de navigare apare un lacăt și, în funcție de browser, textul ”Secure” sau ”Secure Connection”. Certificatele de Securitate Digitală constau într-un algoritm unic și au o perioadă de valabilitate bine determinată.

Cum poate fi activat HTTPS pe un site WordPress?

Criptarea SSL nu este un moft, ci a devenit o necesitate. Certificatele SSL sunt necesare, fie că ne referim la un site de comerț electronic, de servicii bancare, fie la un blog. 

Protecția informațiilor transferate între un server și browsere este obligatorie atât din punct de vedere lagal (GDPR), cât și al motoarelor de căutare care au inclus certificatele ca factor de ranking.

WordPress recomandă utilizatorilor folosirea certificatului SSL pentru îmbunătățirea securității web. Astfel, vei elimina riscurile ce pot apărea în urma transferului de informații între computerul utilizatorului și site-ul web sub formă de text simplu, care ar putea fi interceptat de orice terț sau hacker.

Principalul motiv pentru care un site WordPress ar trebui să treacă de la HTTP la HTTPS îl reprezintă securitatea. Protocolul SSL utilizat de HTTPS securizează informațiile, fiind și una dintre cele mai importante cerințe din mediul online la momentul actual. 

Un alt motiv este faptul că Google a anunțat că site-urile web care au un certificat SSL activ sunt favorizate în algoritmul său de ranking. În consecință, dacă vrei să ai un site cu o performanță crescută, atunci folosirea HTTPS te poate ajuta să îți atingi acest obiectiv.

Un alt motiv pentru care ar trebui să activezi protocolul HTTPS / SSL în WordPress este faptul că astfel vei oferi utilizatorilor web o garanție că informațiile sunt transmise în siguranță între server și client și că ele nu pot fi interceptate.

Cum poți achiziționa un certificat SSL pentru WordPress?

Certificatele SSL pot fi obținute simplu și rapid. Există trei tipuri de astfel de certificate, ce pot fi obținute astfel:

  • certificate SSL cu validare la nivel de domeniu (DV) – pot fi obținute în doar câteva minute;
  • certificate cu validare la nivel de organizație (OV) – un astfel de certificat poate fi eliberat în 3 – 5 zile;
  • certificate cu validare extinsă (EV) – poți intra în posesia lor în 3 – 5 zile;

Cum poți acvtiva un certificat SSL în WordPress?

Activarea protocolului HTTPS / SSL în WordPress se poate realiza simplu, astfel:

  • accesează panoul de control la adresa domeniu.ro/wp-admin (înlocuiești domeniu.ro cu numele domeniului vizat);
  • accesezi zona Settings >> General;
  • în câmpurile WordPress Adress URL și Site Adress URL modifici protocolul HTTP în HTTPS prin adăugarea unui ”s” după HTTP;
  • salvezi modificările.

Ce înseamnă HTTPS. Cum redirecționezi HTTP către HTTPS în WordPress fără un plug-in?

Folosirea ambelor tipuri de protocoale poate fi dăunătoare, iar utilizatorii web vor fi avertizați de browsere privind existența unei probleme de securitate. Astfel că, pentru a forța HTTPS pe site-ul tău WordPress, trebuie să configurezi redirecționare 301, iar vizitatorii site-ului vor fi mutați automat de HTTPS în loc de HTTP.

De asemenea, poți redirecționa traficul de pe HTTP la HTTPS și utilizând fișierul .haccess. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să adaugi următorul cod și să înlocuiești ”domeniultau.ro” cu numele de domeniu real:

# Force HTTPS

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteCond %{HTTPS} !on [OR]

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.

RewriteRule (.*) https://www.domeniuldvs.ro/%{REQUEST_URI} [L,R=301]

</IfModule> 

După ce ai reușit să activezi HTTPS pe întreg site-ul, ar trebui să utilizezi instrumentul Why No Padlock pentru a identifica elementele nesigure și pentru a evita mesajul de avertizare cu conținut mixt. În acest fel, vei reuși să detectezi elementele nesigure pe web, cum ar fi imagini, JavaScript, CSS. Pentru a-ți fi mai ușor să lucrezi, poți să-ți dotezi laptopul cu o tastatură ergonomică. Descoperă AICI motivul pentru care este folosit acest tip de tastatură de programatorii de succes.