Începutul este unic și diferă de la persoană la persoană, chiar dacă, poate, domeniul în care urmează să îți desfășori activitatea poate fi similar. Începutul în cariera de programator este marcat de alegerea cursurilor care să te ajute să înveți să scrii cod. Și, evident, după ce ți-ai definit în minte acest obiectiv – să înveți programare – îți apare, inevitabil, următoarea întrebare: ”Ce limbaj trebuie să învăț? Care e primul limbaj de programare ce se află în cerințele angajatorilor din domeniul IT?”.

Pentru a putea să-ți răspunzi la această întrebare, mai întâi trebuie să îți definești și să îți clarifici ce este un limbaj de programare. Definiția pe scurt spune că ”un limbaj de programare este un limbaj formal de expresii și reguli (sau tehnici) valide de formulare a instrucțiunilor pentru un computer. Un limbaj de programare are definite un set de reguli sintactice și semantice. El oferă posibilitatea programatorului să specifice în mod exact și amănunțit acțiunile pe care trebuie să le execute calculatorul, în ce ordine și cu ce date. Specificarea constă practic în întocmirea / scrierea programelor necesare – acțiune cunoscută sub numele de programare”.

Tipuri de limbaje de programare

Domeniul IT este unul foarte dinamic și se află într-o continuă dezvoltare, astfel că îți oferă multiple oportunități de angajare. Tocmai de aceea, trebuie să știi că, în prezent, există 10 limbaje de programare populare, preferate de angajatorii din întreaga lume. 

Primul limbaj de programare de pe listă este Java, urmat de C, C++, PHP, C#, Objective C, Visual Basic, Python, Java Script. În ordinea clasificării lor în topul celor mai populare limbaje de programare, pe următoarele poziții se situează: Ruby, Delphi, Lisp, Transact-SQL, PL/SQL, Lua, RPG, Pascal, Assembly si Ada.

  • Java 

Este primul limbaj de programare în cerințelor angajatorilor din România, dar și din Europa. Primul limbaj de programare preferat de angajatori împrumută o mare parte din sintaxa C și C++, însă are un model al obiectelor mai simplu. 

În plus, cele mai multe aplicații distribuite sunt scrise în Java, deoarece poate fi utilizat și pe dispozitive mobile de tipul: telefon, agendă electronică, palmtop. Joburile care cer cunoașterea limbajului de programare Java sunt printre cele mai ofertante, atât din punctul de vedere al numărului, cât și al pachetului salarial.

  • C

După primul limbaj de programare, locul doi este ocupat de C – un limbaj standardizat, compilat, de nivel mediu. Acesta este apreciat pentru eficiența codului obiect pe care îl poate genera și pentru portabilitatea sa. Sintaxa acestui limbaj de programare stă la baza multor limbaje populare: C++, Java, Java Script, C#.

  • C++

Este un limbaj de programare general, un limbaj multi-paradigmă, cu verificare statică a tipului de variabile. Acesta suportă programare procedurală, abstractizare a datelor și programare orientată pe obiective. 

  • PHP

Este unul dintre cele mai importante limbaje de programare web open-source și server-side. Acesta este folosit pe scară largă în dezvoltarea paginilor și a aplicațiilor web. Este preferat de angajatori datorită simplității sale, eficienței, securității, flexibilității și… a faptului că este gratuit.

  • C#

Este un limbaj de programare orientat pe obiect, derivat din C++ și are ca avantaje dezvoltarea rapidă de aplicații, funcționarea inter-platforme, acces la resursele caracteristice platformei și suport pentru platformele .COM și .NET. S-a făcut remarcat datorită simplificării scrierii de programe. Cunoașterea acestuia este o cerință obligatorie pentru numeroase job-uri disponibile pe piața muncii de azi.

  • Objective C

Este o extensie a limbajului de programare C, utilizat pentru dezvoltarea aplicațiilor Apple OS X și iOS.

  • Visual Basic

Chiar dacă nu este primul limbaj de programare, Visual Basic se bucură de un interes în creștere, fiind prezent în cerințele angajatorilor. Acesta este axat pe componenta de interfață a programului, oferind programatorului posibilitatea de a realiza cu ușurință interfețe standardizate de tip Windows, fără a fi necesară scrierea unui cod. Poate fi utilizat la crearea de programe simple, educaționale, dar și la crearea de aplicații complexe, precum diverse jocuri.

  • Phyton

Este un limbaj de programare dinamic, multi-paradigmă, folosit de companii precum Google și Yahoo. Acesta permite crearea rapidă a aplicațiilor care nu cer viteze înalte de procesare a datelor, dar și pentru faptul că este folosit ca limbaj de criptare în aplicațiile scrise în alte limbaje. Poate fi folosit pentru o gamă extinsă de aplicații, de la administrarea de sisteme, dezvoltare web, aplicații de rețea etc.

  • JavaScript

Este un limbaj de programare orientat pe obiect. Acesta este bazat pe conceptul prototipurilor și utilizat în construirea paginilor web, dar și pentru scriptarea lor. Totodată, programatorii mai folosesc acest limbaj de programare pentru a verifica datele introduse de utilizatori sau pentru a crea meniuri și efecte animate.

Indiferent de limbajul în care ți-ai dori să te specializezi, nu o poți face fără o bază solidă. Programează o ședință de consultanță cu mentorii noștri și convinge-te de ce a înțelege baza este vital pentru ca, apoi, să poți scrie cod în orice limbaj îți dorești! Dacă deja ai parcurs un curs de programare, citește AICI ce trebuie să faci pentru a trece cu brio de interviul de angajare.