Treaba bună se face în echipă, chiar dacă nu-ți vine să crezi și preferi lucrul individual, iar cel mai bun exemplu în acest sens este chiar domeniul care te pasionează: internetul!

Substantivul propriu ”Internet” desemnează o rețea mondială unitară de calculatoare și alte aparate cu adrese computerizate, interconectate conform protocoalelor (regulilor) de comunicare ”Transmission Control Protocol” și ”Internet Protocol”, numite împreună stiva TCP / IP.

Cine a inventat internetul?

Există mai mulți ”părinți” ai internetului, fiecare dintre aceștia aducându-și contribuția sa importantă la punerea în funcțiune a acestei rețele mondiale de calculatoare si aparate cu adrese computerizate.

Primele idei ale unei astfel de rețele globale de informații i-au aparținut lui Nikola Tesla și datează din 1900. Tesla se gândea, pe atunci, la un sistem global de comunicare fără fir. O a doua mențiune în acest sens a apărut 60 de ani mai târziu (1961), în cadrul unei lucrări publicate de Leonard Kleinrock de la MIT University (Massachusetts), în care căreia făcea referire la utilizarea comutației de pachete pentru transfer de date.

Dacă pentru Tesla Internetul a fost o idee, pentru Kleinrock o lucrare științifică, pentru un grup de cercetători a devenit ”prototip”… primul ”prototip” de internet! Acesta a apărut în 1969, când un grup de oameni de știință de la US Advanced Research Projects Agency (ARPA) au reușit să conecteze într-o singură rețea calculatoarele de la University of California și Stanford Research Institute. 

Rețeaua numită ARPANET a trimis primul mesaj în 29 octombrie 1969. Mesajul era unul simplu (Login), însă rețeaua a cedat în momentul în care cercetătorii introduceau litera ”G”. În consecință, computerul receptor a primit doar primele două litere ale mesajului și anume ”Lo”. Acesta a reprezentat un prim experiment de ”comutare de pachete”, o metodă de transfer de date între două sisteme informatice. Acest sistem de comutare de pachete reprezintă baza transferului de date chiar și în prezent.

Deja primele ”cărămizi” fuseseră puse, acum fundația trebuia consolidată, iar cei care au completat informațiile deja adunate au fost Robert Elliot Kahn și Vinton Cerf – considerați de majoritatea inventatorii internetului, în 1973. Aceștia au creat un set de reguli de comunicare pentru calculatoarele conectate la internet cu numele de TCP / IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol). 

TCP / IP este considerată coloana vertebrală a unei rețele eficiente și mare de rețele interconectate, fapt ce a oferit și numele acestei metode de transfer de pachete de date: internet! Pe scurt, internetul, așa cum îl cunoști azi, a fost construit pe baza ”rețelei de rețele” gândite de Kahn și Cerf.

Cu toate acestea, sistemul gândit de cei doi nu era complet și a fost nevoie să fie completat câțiva ani mai târziu cu:

  • apariția primului modem, care avea să devină dispozitivul de bază pentru oamenii care doreau să descopere internetul la ei acasă;
  • crearea DNS (Domain Name System), care permitea denumirea diferitelor domenii de pe internet. DNS a fost creat de Paul Mockapetris și Jon Postel, în 1983. Doi ani mai târziu, a apărut și primul domeniu, numit symbolics.com.

Chiar și în această formă avansată, internetul nu era 100% funcțional. Ultima ”piatră” de temelie a fost pusă de programatorul englez Tim Berners Lee, care a inventat World Wide Web (www). Acesta reprezenta un sistem în care documentele hypertext erau interconectate cu link-uri, astfel încât utilizatorii să le poată găsi cu ușurință. 

Apariția web-ului a condus la popularizarea internetului la scară largă, fapt considerat un moment crucial în dezvoltarea vastului țesut de informații.

De asemenea, inventarea primului browser de internet, denumit Mosaic, a reprezentat un alt moment marcant în acest domeniu. Mosaic a fost creat în 1993 de Marc Andreesen și Eric Bina. Un an mai târziu, avea să apară browserul Netscape, principalul concurent al lui Mosaic. Acestea două au dispărut odată cu apariția Google Chrome, care a acaparat peste 90% din piață.

Răspunsul la întrebarea ”Cine a inventat internetul?” este mai amplu decât te așteptai, cu toate că mulți obișnuiesc să confunde inventarea internetului cu apariția World Wide Web. Trebuie să subliniem faptul că web-ul este, de fapt, o aplicație care rulează pe internet și nu internetul în sine. Internetul este reprezentat de toate computerele, hardware-ul de rețea și dispozitivele conectate luate ca un întreg, împreună cu protocoalele care le dictează modul în care să comunice între ei. 

Cu toții ne bucurăm de beneficiile oferite de internet, care se află într-o continuă transformare și evoluție datorită pasionaților de programare. Domeniul IT a devenit cel mai bine plătit și atrage din ce în ce mai mulți curioși să dezvolte o carieră în programare. Descoperă AICI un top al meseriilor de viitor, care îți pot asigura un viitor fără griji.