Începutul este întotdeauna motivat de perspectiva viitorului, indiferent de domeniu sau activitate. Același lucru se întâmplă și atunci când alegi să urmezi un program pentru a învăța programare de la 0, însă, odată cu avansarea și dobândirea cunoștințelor, începi să înțelegi complexitatea cunoștințelor și acest lucru îți poate provoca neliniște. 

Cu cât știi mai multe, cu atât realizezi cât de puține știi”, spunea George Călinescu, iar, acum, cu siguranță simți și tu realitatea acestor vorbe. Gândul primului interviu îți creează mari emoții, însă și o mare nerăbdare pentru că simți că a venit momentul să porți primul tău ”război”.

Primul interviu este, mai degrabă, o primă luptă din războiul tău profesional, care se poate încheia cu pacea, libertatea și confortul financiar pe care ți le dorești. Și, ca pentru orice luptă sau război, ai nevoie de pregătire suplimentară, astfel încât să fii sigur că vei ieși învingător.

Iată ce trebuie să faci pentru a depăși cu bine prima întâlnire cu angajatorul

Primul pas este pregătirea! Nu poți merge la luptă fără arme! În această situație, armele tale sunt cunoștințele tale și abilitățile tale de a scrie cod curat și corect. Dacă ești convins că deții această capacitate, atunci următorul pas pe care trebuie să-l faci negreșit este stabilirea priorităților: cursuri sau job? În cazul în care răspunsul este ”cursurile de programare”, atunci poate ar fi o idee să mai amâni o perioadă momentul primului interviu. 

În schimb, dacă răspunsul tău la această întrebare este ”jobul”, atunci ești pregătit să intri în luptă. Jobul va deveni prioritatea, iar cursurile / facultatea vor trece pe plan secund, căci ele și-au îndeplinit scopul: te-au ajutat să-ți formezi deprinderile necesare obținerii primului job. De aici înainte, dezvoltarea ta ca programator va avea loc ”în câmpul muncii”, așa cum spun părinții noștri.

Faptul că ai decis ca jobul să devină o prioritate nu este suficient, ci doar un prim pas în îndeplinirea dorinței tale. Următorul pas și poate cel mai important îl reprezintă CV-ul! Acesta este o scurtă descriere a abilităților tale personale, sociale și profesionale, astfel încât să-l ajute pe angajator să-și facă o imagine cât mai completă a ceea ce aduci în plus echipei. Conținutul CV-ului trebuie să reflecte pregătirea ta în domeniul IT și abilitățile tehnice pe care tu le-ai dobândit în cadrul formării tale ca programator. 

Nu este suficient ca în CV-ul tău să fie trecute numai denumirile instituțiilor de învățământ prin care ai trecut, căci angajatorul are nevoie de ceva concret. Trebuie să demonstrezi că ai făcut ceva în plus pentru formarea ta, că ai anumite competențe, că poți scrie cod. Acest lucru poate fi realizat prin crearea unor proiecte personale. Atenție! Creezi proiecte personale, nu le copiezi. Obținerea unui interviu depinde foarte mult de cât de bine ți-ai dezvoltat abilitățile și de cât de capabil ești să scrii cod. (Descoperă AICI ce trebuie sa scrie într-un CV de programator).

Pasul final este pregătirea emoțională pentru întâlnirea cu angajatorul. Mentorii noștri te pot ajuta să îți rafinezi abilitățile soft skills și tehnice, astfel încât să treci cu brio de această etapă și, atunci când se va finaliza întâlnirea, să poți striga fericit: ”M-am angajat!”. Dacă de pregătirea profesională se ocupă mentorii, cei care se vor ocupa de pregătirea emoțională sunt coachii. Aceștia te vor ajuta să înveți să îți gestionezi emoțiile și gândurile negative, să depășești eventualele blocaje ce pot apărea în discuțiile cu angajatorul și să-ți stabilești un mindset pozitiv. 

Totodată, vei avea oportunitatea de a-ți dezvolta abilitățile de relaționare și interrelaționare, căci una dintre capacitățile urmărite de angajator, la fel de importante ca scrierea de cod, este aceea de a putea comunica eficient. În consecință, coachii te vor ajuta să înveți să îți structurezi discursul astfel încât să fie simplu, coerent și concis, încât oricine să poată înțelege mesajul pe care intenționezi să îl transmiți.

Odată ce ai parcurs toți acești pași, poți merge cu încredere la primul tău interviu și, cu siguranță, acesta va avea un final pe măsura așteptărilor tale. 

Indiferent dacă ai urmat cursuri IT sau îți dorești să înveți programare de la 0, nu ezita să ne contactezi. Stabilește o ședință de consultanță cu mentorii noștri și asigură-te că primul interviu înseamnă și primul tău job ca programator. Totul depinde numai de tine! Tu ești arhitectul viitorului tău personal și profesional!