Elon Musk este una dintre cele mai controversate figuri publice contemporane, fiind cel mai bogat om din lume și, totodată, cel care a pierdut cei mai mulți bani din istorie.

Dacă te mulțumești cu un răspuns scurt la întrebarea ”Cine e Elon Musk?”, atunci acesta ar fi: 

  • fondatorul, directorul general și inginer șef al SpaceX;
  • director executiv și arhitect de produs al Tesla;
  • fondatorul The Boring Company;
  • co-fondator al Neuralink;
  • co-fondator și, inițial, co-președinte al Consiliului de Administrație al OpenAI;
  • CEO al Twitter.
Cine este Elon Musk

Cu o personalitate total atipică, Elon Musk a debutat în lumea afacerilor la numai 12 ani, iar în anul 2021 a fost desemnat ”Persoana anului 2021”. Parcursul nu i-a fost deloc unul lin, iar drumul de la un copil genial la cel mai bogat om de pe planetă a fost presărat cu nenumărate procese și pândit de faliment. Totodată, numele acestuia este asociat cu tehnologii futuriste și cu riscul nebunesc, asumat cu o nonșalanță afișată ostentativ.

Cu toate că l-a desemnat ”Persoana anului 2021”, Revista ”Time” îl descrie pe excentricul miliardar drept ”un clovn, un geniu, un vizionar, un showman, omul -zeu cu pielea albastră, care inventează mașini electice și se mută pe Marte”.

Cine este Elon Musk, miliardarul controversat?

Elon Musk s-a născut și crescut în Pretoria, una dintre cele trei capitale ale Africii de Sud și a urmat pentru puțin timp cursurile Universității Pretoria. S-a mutat în Canada la vârsta de 17 ani și a urmat Queen University, pentru ca doi ani mai târziu să se transfere la Universitatea din Pennsylvania, unde a primit o diplomă în economie de la Wharton School of the University of Pennsylvania și o diplomă în fizică de la University of Pennsylvania School of Arts IP ans Sciences.

Cetățenia americană a dobândit-o în anul 2002, fiind exemplul perfect de împlinire a visului american, în care totul este posibil.

Prima companie a lansat-o împreună cu fratele său. Aceasta era o companie de software web pe care a vândut-o, în 1999, pentru 340 milioane de dolari. Următoarele companii fondate de Elon Musk au fost X.com – o bancă online, care a fuzionat cu o altă companie pentru a forma PayPal. Compania de comerț electronic eBay a cumpărat PayPal în 2002 pentru 1,5 miliarde de dolari. Musk a fost unul dintre cei mai mari acționari ai PayPal, motiv pentru care a câștigat cel puțin 175 de milioane de dolari din tranzacție.

Cine este Elon Musk

Cea mai de succes afacere a acestuia este, probabil, compania Tesla, însă a cărei idee nu-i aparține. Până de curând, s-a aflat în fruntea listei celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la peste 320 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, la începutul acestui an Guiness Book susține că Elon Musk a pierdut între 180 – 200 de miliarde de dolari. Astfel, începând din Noiembrie 2021, a devenit omul care a pierdut cei mai mulți bani din istoria umanității.

În prezent, Elon Musk este al doilea cel mai bogat om din lume cu o avere estimată la 147 miliarde de dolari, primul loc fiind ocupat de Bernard Arnault, CEO – ul LVMH, potrivit cifrelor date publicității de Forbes.

În noiembrie 2022, Elon Musk a făcut o glumă despre pierderea banilor pe Twitter. Iată ce spunea atunci: ”Cum să faci o avere pe rețelele sociale? Începe cu una mare!

Ce întrebare nu lipsește din proba de interviu pentru un job în cadrul companiilor lui Elon Musk?

Dacă vrei să lucrezi ca programator pentru Elon Musk, trebuie să știi că la interviu vei fi nevoit să răspunzi unei întrebări pe care o pune fiecărui angajat. În cadrul World Governmet Summit din 2017, Musk a recunoscut că pune aceeași întrebare fiecărui candidat pe care îl intervievează și anume: ”Povestește-mi unele dintre cele mai dificile probleme la care ai lucrat și cum le-ai rezolvat?”.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Applied Research in Memory and Cognition, în decembrie 2020, tehnica folosită de Musk în cadrul interviurilor de angajare este folosită și în cadrul unei serii de abordări pentru depistarea mincinoșilor. 

Una dintre aceste tehnici se numeste Asymmetric Information Management (AIM) și este concepută pentru a oferi persoanei intervievate un mijloc clar de a-și demonstra nevinovăția sau vinovăția în fața anchetatorului prin furnizarea de informații detaliate. 

În urma studiului, s-a constatat că metoda AIM poate crește probabilitatea de a detecta mincinoșii cu aproape 70%, lucru urmărit și de excentricul miliardar în cadrul interviurilor de angajare. În cadrul unui interviu acordat Auto Bild, Musk a confirmat că prin această întrebare vrea să se convingă dacă acel candidat a rezolvat cu adevărat problema pe care pretinde că a soluționat-o sau nu: ”Și, bineînțeles, vreți să vă asigurați că, dacă a existat o realizare semnificativă, au fost cu adevărat responsabili sau a fost altcineva mai responsabil? De obicei, cineva care a trebuit cu adevărat să se lupte cu o problemă înțelege cu adevărat detaliile și nu uită.”