Alegerea profesiei este una dintre deciziile cu care trebuie să te confrunți încă din primii ani ai adolescenței, însă nu toți dintre noi reușim să luăm hotărârea corectă. La vârsta de 14-15 ani, atunci când alegi profilul liceului la care vei merge, decizia pare una capitală și fără drum de întoarcere. Cu toate acestea, mai târziu, ca adult, vei învăța că nimic nu este definitiv în viață și că, dacă îți dorești ceva cu adevărat, acel ”CEVA” poate deveni realitate.

Totodată, se spune că dacă faci ceea ce-ți place, nu vei simți că muncești nici măcar o dată în viață. În consecință, indiferent de decizia pe care ai luat-o la finalul clasei a VIII-a sau la terminarea liceului, aceasta poate fi schimbată și te poți reorienta profesional, astfel încât să ajungi să faci ceea ce îți place.

Un alt aspect, deloc de neglijat, pe care ajungi să-l înțelegi mult mai bine ca adult îl reprezintă statutul pe care o anumită meserie ți-l poate oferi, dar și independența financiară și o viață liberă, lipsită de griji. Astfel, ajungi să-ți modelezi pasiunile în acord cu cerințele pieței de muncă actuale.

Top meserii de viitor

Iată un top meserii de viitor care să îți ușureze alegerea:

 • medici și asistenți medicali – posturile din sistemul medical au ocupat mereu primele poziții în topul meseriilor de viitor. Un studiu realizat de Inc. Magazine estimează faptul că până în anul 2026 vor fi deschise peste 438.100 de poziții noi pentru asistenți medicali;
 • domeniul IT & C – progresul tehnologic constant determină o creștere continuă a cererii pe piață. Paleta de specializări este extrem de diversă și presupune abilități diferite. Printre acestea, putem enumera poziții precum: specialist Big Data, analist de date, software developer, specialist digital transformations, specialist digital marketing – plătite cu sume medii de 1.000 euro / lună;
 • IT & Telecomunicații – pozițiile specifice acestor domenii se regăsesc, în principal, în cadrul marilor corporații, unde volumul de muncă este pe măsura compensațiilor: al 13-lea salariu, vacanțe plătite, bonusuri la o anumită perioadă de timp, asigurări medicale private, fonduri de pensii private și, evident, salarii foarte atractive. Pentru acest domeniu, posturile pe care le poți urmări sunt cele de programator, specialist în protecția datelor, front end & back end developer, administrator de sistem, administrator de rețea sau personal pentru suport tehnic;
 • Marketing – este un domeniu vital pentru business-urile care își doresc să fie constant în mintea și alegerile consumatorilor. În consecință, din acest top al meseriilor de viitor nu puteau lipsi pozițiile din cadrul agențiilor de marketing și publicitate sau branding sau cele din cadrul unor companii de comunicare. În acest caz, joburile vizate sunt cele de art director, graphic designer, logo designer, copywriter, director de creație, digital marketing specialist, social media specialist, email marketing specialist, SEO specialist, consultant de brand etc.;
 • Arhitectură și inginerie – în ultimii ani s-a observat o creștere considerabilă a pieței imobiliare, iar numărul de imobile construite a generat o creștere a numărului de locuri de muncă. Printre joburile de viitor în acest domeniu, care să-ți ofere un statut social important și siguranță financiară se numără cel de arhitect, inginer constructor, inginer electric s.a.m.d.
Top meserii de viitor

Top meserii de viitor pentru femei:

Biroul de Statistică a Forței de Muncă din SUA a realizat un raport potrivit căruia femeile care își dezvoltă o carieră în domenii precum sănătate, juridic, management sau tehnologic vor avea cele mai bine plătite meserii. 

Iată ce salarii poți primi în cazul în care îți vei dezvolta o carieră în domeniile menționate mai sus, conform raportului realizat de Biroul de Statistică din SUA:

 • CEO →salariu anual estimat de 105.593 €;
 • Farmacist →salariu anual estimat de 100.863 €;
 • Medic chirurg →salariu anual estimat de 96.739 €;
 • Avocat→salariu anual estimat de 94.409 €;
 • Asistent medical→salariu anual estimat de 90.194 €;
 • Manager Tehnologia Informației →salariu anual estimat de 89.589 €;
 • Software Developer →salariu anual estimat de 84.589 €;
 • Inginer →salariu anual estimat de 78.975 €;
 • Analist Financiar →salariu anual estimat de 72.290 €.

Indiferent de vârstă sau de alegerile făcute în adolescență, domeniul IT rămâne o oportunitate pentru oricine. În consecință, dacă îți dorești să îți dezvolți o carieră de IT-ist, nu mai amâna! Noi te putem ajuta să înveți programare de la 0 și, în doar câteva luni, să reușești să obții unul dintre joburile din top meserii de viitor! Convinge-te în cadrul modulului nostru de cursuri IT gratuite.