Visul de a deveni programator este mai aproape de tine decât ți-ai fi putut imagina vreodată. Ai intrat în mentorat și te-ai lăsat purtat de val, ca într-un dans în care muzica îți conduce pașii și îți face sufletul să vibreze la fiecare acord de chitară. Problemă cu problemă, ai ajuns să dezlegi misterele programării și ai reușit chiar să-ți faci și un portofoliu de proiecte.
Timid, dar visător, ai aplicat la un job ca programator și… surpriză! Ai fost acceptat! Acum, ce faci? Încă nu te vezi desprins de activitatea profesională curentă și parcă nu ai nici certitudinea că ești un programator adevărat? Ia-ți timp, dar nu pauză de la programare.
O soluție viabilă pentru această situație este desfășurarea în paralel a celor două joburi, astfel încât să câștigi experiență ca programator, dar și încredere în abilitățile tale profesionale. Mai ales că este și legal! Dacă abia ai finalizat proiectul și nu știi ce să faci mai departe, acum este momentul să afli de AICI cum trebuie să arate un CV de programator.

Câte joburi poți avea legal în România?
Codul Muncii nu impune o limitare cu privire la numărul de contracte de muncă pe care un angajat le poate avea. Potrivit specificațiilor articolului 35 din Codul Muncii, orice angajat are dreptul de a cumula mai multe funcții, fie la același angajator, fie la mai mulți.
Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac excepție de la prevederile alin. (1) situațiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități pentru cumulul unor funcții.
Atunci când discutăm despre mai multe contracte individuale de muncă, trebuie știut ce tipuri de contracte pot fi încheiate, cu remunerația corespunzătoare fiecăruia dintre ele:
- pe perioadă determinată;
- pe perioadă nedeterminată;
- cu timp parțial;
- timp complet.
Cu toate acestea, Codul Muncii atrage atenția, la articolul 113, că repartizarea orelor de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore / zi, timp de 5 zile, cu două zile repaus. Articolul 114 din Codul Muncii subliniază faptul că trebuie să existe o limită a numărului de ore lucrate, în total, de un angajat, în cursul unei săptămâni.
Cum îți influențează activitatea de programator câte joburi poți avea legal în România?
La o primă vedere, putem spune că reglementările din Codul Muncii te ajută și îți creează climatul necesar pentru construirea unei cariere în programare pas cu pas.
Datorită faptului că poți desfășura activitate la angajatori multipli, îți poți oferi serviciile către mai multe companii. Jobul de programator presupune, în mare parte, desfășurarea activității remote. Astfel, lucrând de acasă, ai oportunitatea de a-ți organiza proiectele și programul după nevoi și să poți da randament pentru mai mulți angajatori simultan.

De ce să îți iei mai multe joburi?
Avantajele faptului că închei contract de muncă cu toți angajatorii sunt siguranța și respectarea legislației muncii. Astfel, odată încheiat contractul cu angajatorul, vei avea certitudinea ca acesta îți plătește proiectele pentru care vei lucra și că vei beneficia de toate drepturile ce decurg din statutul de angajat.
Un alt avantaj al faptului că îți desfășori activitatea în baza mai multor contracte de muncă îl reprezintă dreptul la concediu de odihnă plătit pentru fiecare contract de muncă în parte. În consecință, dacă vei încheia contract de muncă cu angajatorul, perioada de vacanță nu va însemna o suspendare a veniturilor, așa cum s-ar întâmpla în cazul în care ai lucra în regim de freelancer.
Un alt avantaj al contractelor de muncă multiple îl reprezintă timpul pentru dobândirea expertizei în domeniul programării, mai ales dacă ești la început de drum. În consecință, dacă ai terminat mentoratul și ai obținut deja primul job în programare, însă nu ești convins de performanțele tale, nu trebuie să renunți la jobul actual. Astfel, vei putea desfășura atât activitatea profesională de bază, dar vei putea lucra și ca programator pentru a dobândi experiență și a căpăta încredere în capacitatea ta de a scrie cod.
Câte joburi poți avea legal în România? Modificări legislative recente:
Începând din acest an, legea prevede impozitarea contractelor de muncă part-time la același nivel cu salariul minim pe economie. Această obligație le revine însă angajatorilor.
Comentarii recente