Confortul și poziția în timpul orelor petrecute la calculator sunt esențiale pentru obținerea unor rezultate maxime și pentru sănătate. Distanța dintre monitor și ochi, scaunul, tastatura sau mouse-ul sunt câteva dintre detaliile care își pun ”amprenta” atât pe munca, dar și pe sănătatea ta.

Alegerea unei tastaturi ergonomice îți va îmbunătăți cu siguranță timpul petrecut la calculator și te va ajuta să scrii cod mai ușor și mai corect, într-un timp mai scurt. Gamerii, programatorii si hackerii sunt printre cei care folosesc cel mai mult acest tip de tastatură. (Descopera AICI ce este un hacker)

Ce este o tastatură ergonomică? Definiție:

Tastatura ergonomică – definiție, folosită ca argument de vânzare – reprezintă, de fapt, o caracteristică ce face referire la modul de proiectare a acesteia, astfel încât să ofere utilizatorului confort și eficiență. 

Pe scurt, o tastatură ergonomică este concepută astfel încâ să aibă un grad îndelungat de utilizare, fără a-ți provoca un disconfort major. Un astfel de tip de tastatură este percepută de utilizatori ca fiind mai confortabilă deoarece încurajează o poziție cât mai naturală a încheieturii mâinii, care duce la îmbunătățirea posturii generale.

Unul dintre elementele comune tuturor modelelor de tastaturi ergonomice îl reprezintă faptul că sunt mult mai plăcute la tastat și oferă utilizatorului ușurință în scrierea fără greșeli de redactare.

Tastatura ergonomica

Tipuri de tastatură ergonomică. Definiție:

  • Divizată 

Acest model de tastatură este denumită așa datorită modului în care sunt configurate tastele. Acestea sunt de două tipuri:

  1. dintr-o singură piesă masivă – vine, de obicei, cu suport pentru mâini încorporat și cu un triunghi inversat de spațiu gol între cele două jumătăți ale tastelor cu litere;
  2. din două părți separate – acest lucru facilitează menținerea brațelor drepte în fața ta în timp ce scrii cod și, prin urmare, îți vei menține și încheieturile drepte.
  • Tente

Tastaturile ergonomice de cort te vor ajuta și susține încheieturile și, totodată, să îți menții antebrațele într-o poziție neutră, unde nu se rotesc foarte mult. O astfel de tastatură este împărțită și înclinată spre interior;

  • Concav

Acest tip de tastatura este considerat tipul cel mai ciudat, însă cel mai eficient. Încheieturile tale și modul în care vei tasta timp îndelungat te vor face să uiți de orice disconfort și să te poți concentra mai bine la scrierea de cod. Aspectul tastelor dispuse în grupuri de degete mari te va ajuta sa nu întinzi mâinile și degetele atât de mult în timp ce tastezi;

  • Cluster

O tastatură cluster cu degetul mare este cu siguranță pe primul loc în topul celor mai ciudate din punct de vedere vizual. Cu toate astea, după ce vei cunoaște scopul din spatele designului, vei înțelege rațiunile logice care au stat la baza creării ei. Pentru a include în rutina ta de muncă folosirea acestui tip de tastatură, vei avea nevoie de timp pentru a te obișnui cu ea nu doar vizual, ci și fizic. 

O astfel de tastatură cu degetul mare înlocuiește bara de spațiu cu două grupuri utile de taste, poziționate lângă fiecare dintre degetele tale mari. În funcție de model, aceste grupuri de taste pot conține taste de comandă rapidă personalizabile sau alte taste utile, ce pot fi redistribuite pentru comoditate, precum Ctrl, Alt sau Windows;

  • Fără cheie

Un astfel de model de tastatură ergonomică presupune lipsa tastelor numerice din partea dreaptă. Cu toate astea, numerele nu vor lipsi de pe tastatură, ci vor fi prezente deasupra tastelor cu litere. Avantajul acestor tastaturi este faptul că vei putea ține mouse-ul mai aproape de zona principală de tastare, fără ca tastatura numerică suplimentară să ocupe spațiu în partea dreaptă.

Tastatura ergonomica

Avantajele unei tastaturi ergonomice:

  • Confort la încheietura mâinilor – utilizarea unui astfel de model de tastatură te va ajuta să scrii cod folosind mâinile în poziția lor naturală, fără a exercita presiune asupra încheieturilor sau a mâinilor;

  • Confort pentru zona umerilor – modelele ergonomice te ajută să îți menții brațele drepte în fața ta, ceea ce face să îți fie mai ușor să ții umerii și spatele drept. Simpla mișcare a brațelor din poziția ”V” cu susul în jos în partea din față a umerilor te poate ajuta să simți diferența la nivelul umerilor, cât și a posturii, în general;

  • Productivitate – după ce te vei obișnui cu noua ta tastatură, viteza cu care vei scrie cod va crește, lucru care va duce la mărirea gradului de productivitate. Odată ce te vei familiariza cu acest model, vei ajunge să ai o viteză de scriere mult mai mare, iar timpul de stat la calculator se va mări, deoarece nivelul de stres asupra mâinilor și încheieturilor va fi scăzut. Astfel, nu va trebui să mai faci pauze nenumărate pentru a-ți întinde și relaxa degetele și încheieturile.