Visul oricărui pasionat de programare este să ajungă să înțeleagă filosofia marilor companii de IT și să ajungă să profeseze în cadrul uneia dintre acestea.
Google este pe primul loc în lista companiilor de IT a fiecărui pasionat de programare, însă dorința poate fi transformată în realitate dacă te pregătești așa cum se cuvine. Mentorii noștri îți vor fi alături pas cu pas în fiecare etapă a procesului tău de pregătire, atât în ceea ce privește punerea bazelor în programare, cât și a mindset-ului și a etapelor de interviu.

Cum decurge interviul în funcție de pozițiile vizate în cadrul Google?
Primul pas în obținerea unui interviu în cadrul Google este să ai un CV foarte bun, astfel încât să fii chemat la interviu. Dacă vrei să știi cum se face un CV, atunci vezi AICI.
Apoi, trebuie să știi ca interviurile sunt structurate în funcție de poziția vizată. Astfel:
– dacă aplici pentru internship, vei avea de susținut două interviuri tehnice și o întâlnire cu potențiala echipă tehnică;
– dacă îți dorești obținerea unei poziții full-time, atunci va trebui să susții un interviu preliminar telefonic. În cadrul acestuia, vei da o testare tehnică. La testările tehnice vei avea de rezolvat probleme de algoritmică (un fel de probleme de gândire în care trebuie să scrii și cod). Apoi, după ce treci de testarea tehnică, vei avea de susținut alte patru interviuri.
Mai apoi, vei primi întrebări de gândire pentru care trebuie să scrii cod.
Cum trebuie să răspunzi la întrebări într-un interviu pentru Google?
Înainte de a trece mai departe și a-ți oferi exemple de întrebări pe care le-ai putea întâlni în cadrul unui interviu pentru Google, iată câteva sugestii despre modul în care ar trebui să-ți construiești răspunsurile. Nu de alta, dar Google este o companie renumită pentru întrebările ciudate, multe dintre ele părând mai degrabă niște jocuri logice decât întrebări reale pe care să le regăsești în cadrul unui interviu. Pe de altă parte, unele dintre întrebări au fost considerate atât de dificile încât, într-un final, compania le-a interzis, potrivit theinterviewguys.com.
Dacă vrei să te faci remarcat și să treci testul întrebărilor din cadrul interviului la Google, iată ce trebuie să faci:
- Documentare – caută și află toate informațiile posibile despre descrierea postului vizat în cadrul companiei Google. Astfel, vei avea ocazia de a înțelege ceea ce își dorește managerul de la un candidat. Așadar, vei avea toate instrumentele fundamentale pentru a putea încorpora detaliile dorite de acesta în răspunsurile tale;
- Valorile și obiectivele companiei – cunoașterea acestora te va ajuta să afli mai multe despre mentalitatea, prioritățile, perspectiva și cultura organizațională – detalii pe care le poți introduce, de asemenea, în răspunsurile tale;
- Social media – consultă profilurile Google pentru a te pune la punct cu cele mai recente realizări din cadrul companiei. Citește cele mai recente noutăți și știri, astfel încât să fii la curent cu tot ce înseamnă evoluția și viața companiei, astfel încât să poți integra în răspunsul tău o posibilă viziune despre o nouă realizare.

Top 3 întrebări regăsite într-un interviu Google:
1. Care este produsul tău favorit Google? Ce îmbunătățiri i-ai aduce?
Aceasta este o întrebare care îl ajută pe directorul de HR să-ți evalueze nivelul de familiaritate al produselor oferite de Google. Din fericire, indiferent de produsul despre care vei alege să vorbești va fi în regulă, atât timp cât poți susține conversația cu entuziasm și cât poți face recomandări relevante.
Exemplu de răspuns:
”Produsul Google preferat de mine este YouTube. Platforma are un nivel de engagement incredibil, dar și încurajator pentru cei care își doresc să-și împărtășească gândurile, emoțiile, talentul. Personal, folosesc destul de mult această platformă pentru a afla răspunsuri la probleme, pentru a învăța sau, pur și simplu, pentru a mă distra.
Cu toate acestea, pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului, aș crea o opțiune care să rafineze algoritmul de recomandare a video-urilor. De exemplu, un simplu click pe un video îți poate ”inunda” feed-ul cu alte video-uri care nu te interesează. Prin implementarea abilității ca YouTube să arate utilizatorului mai puțin conținut similar cu un video particular ar putea atenua problema”;
2. Care crezi că sunt cei mai mari competitori ai Google? Prin ce se deosebește Google de aceștia?
Răspunsul la această întrebare îi poate oferi managerului o imagine clară despre cât de bine cunoști domeniul și companiile care domină acest spațiu, printre care și Google. Răspunsul acestei întrebări este cu atât mai urmărit pentru pozițiile orientate spre produs, de la posturi de manager de produs până la joburi de dezvoltator de software, unde găsirea oportunităților de a eclipsa celelalte companii este vitală.
Exemplu de răspuns:
”Google are câțiva competitori redutabili, printre care Microsoft, Facebook, Netflix, Waze, plus alții, depinde de nișa la care doriți să faceți referire. Unul dintre atuurile Google îl reprezintă abilitatea de a integra servicii și de a crea o experiență coerentă și relevantă pe mai multe platforme. În plus, Google are o gamă extrem de mare de produse. Totodată, promovează un grad de familiaritate pe care niciunul dintre competitori nu il poate obține. Acest lucru face ca utilizarea platformelor și a produselor Google să se simtă ca parte naturală a vieții de zi cu zi”;
3. Cum te asiguri că tu și colegii tăi veți rămâne responsabili?
Responsabilitatea este vitală în ochii angajatorului. Google își dorește să știe dacă vei avea capacitatea de a gestiona task-urile și de a respecta un standard rezonabil al rezolvării acestora. Angajatorul poate înclina balanța către candidații care au abilități de comunicare și de a lucra în echipă, astfel încât să-i ajute și pe ceilalți membrii să își ducă la bun sfârșit proiectele până la termenele stabilite.
Exemplu de răspuns:
”Pentru mine, personal, responsabilitatea este o prioritate. Unul dintre obiectivele urmărite de mine este ca toate proiectele mele să fie predate la termen. Îmi fac o listă care să-mi permită să creez notificări și să-mi organizez programul astfel încât să am timp să mă pot concentra și să acord proiectului toată atenția cuvenită. În cazul în care lucrez la un proiect mai mare, atunci folosesc abordarea mini-jalon. Astfel, am oportunitatea de a analiza fiecare pas și de a realiza un traseu care să mă ducă până la finalul proiectului.
În ceea ce privește lucrul în echipă, consider că este extrem de eficientă colaborarea. Aceasta poate presupune numeroase ședințe de echipă pentru a discuta pașii executați de fiecare membru în parte ori simple întâlniri pentru a verifica dacă se încadrează fiecare în timp sau întâlniri pentru a le oferi asistență celorlalți membrii ai echipei și a mă asigura că fiecare își va putea preda partea de proiect la data stabilită.”
Dacă mai ai și alte întrebări referitoare la modalitatea de recrutare Google și despre întrebările din cadrul interviului, nu ezita să ne contactezi. Mentorii îți vor răspunde și te vor ajuta să te pregătești pentru această etapă pas cu pas.
Comentarii recente