Una dintre cele mai fascinante întrebări la care caută răspuns atât românii de rând, cât mai ales tinerii pasionați de informatică și care doresc să își construiască o carieră în acest domeniu, este următoarea: „Ce este un hacker?”. Contrar opiniei publice, (de)formate mai ales de modul în care este prezentată această „meserie” în filmele americane, hackerii nu sunt întotdeauna personajele negative, care vor să facă rău, să distrugă și să se îmbogățească ilegal peste noapte, ci se împart în mai multe categorii. Însă hai să începem cu începutul, mai precis să vedem definiția acestui cuvânt împrumutat, ca multe altele, mai ales din sfera IT-ului, din limba engleză.

Conform Wikipedia, un hacker este un „expert în domeniul informaticii, care se ocupă cu studiul aprofundat al programelor de tip software, folosind tehnici de inginerie inversă (demontare), pentru a avea acces la informații și cunoștințe care nu sunt disponibile publicului larg”. Sursa citată menționează că hackerii care utilizează respectivele date în scopuri negative (pentru compromiterea sistemelor informatice, furturi, șantaj și alte înșelăciuni) se numesc crackeri, însă cele două noțiuni se confundă de multe ori, în mod eronat. Astfel, aceștia se pot împărți în patru categorii: black hat (crackeri); white hat (hacker etic); grey hat (care poate încălca anumite legi, însă care nu are intenții negative, precum un cracker); și haxori (crackeri amatori, care folosesc tool-uri de hacking create de alții, fără o contribuție personală).
Ce este un hacker etic? În continuare, ne vom referi cu precădere la hackerii etici, adică acei experți în securitate informatică, specializați în protejarea sistemelor IT ale unei organizații. Pentru anumiți tineri care își încep traiectoria ascendentă în domeniul programării, mai ales cei care sunt mânați și de spirit civic, o carieră de ethical hacker poate reprezenta un deziderat. Tocmai de aceea, îți prezentăm în continuare câteva aspecte deosebit de interesante, relevate de un român cu această meserie, în cadrul unui interviu acordat recent unei televiziuni de știri din țara noastră.
Întrebat ce este un hacker etic, acesta a răspuns: „Este un om cu capacitatea de a face foarte mult rău, însă care alege să nu facă acest lucru. Serios vorbind, este un profesionist IT care înțelege modul de operare al hacker-ilor și încearcă să le facă activitatea una cât mai dificilă cu putință. Ca să ai această ocupație, trebuie să înțelegi foarte bine cum funcționează sistemele de operare, limbajele de programare și rețelele, pentru a le putea configura corect și proteja”. Tânărul de 29 de ani, prezentat drept absolvent al Facultății de Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica din București și angajat al unei companii din domeniul comunicațiilor din Capitală, a vorbit și despre avantajele unui astfel de job.
„Este o meserie foarte solicitantă, în care nicio zi nu arată ca alta, în care trebuie să îți folosești logica, deducția și imaginația pentru a te pune în mintea unui hacker și a încerca să contracarezi logica lui. Este un job foarte bine plătit, se poate ajunge chiar și la 60.000 de lei pe lună pentru un specialist cu experiență, care lucrează pe o nișă. Având în vedere că o companie poate pierde sute de mii de euro pentru fiecare oră de downtime (perioadă în care serviciile sunt căzute), aceasta își poate permite să plătească foarte bine oamenii care previn astfel de situații”, explică el.

În concluzie, răspunsul la întrebarea „Ce este un hacker?” este unul mult mai complex decât ar putea părea la prima vedere sau, mai bine zis, la prima… vizionare a unui blockbuster de la Hollywood.
Nu putem încheia articolul fără a specifica faptul că sunt puține posturi de etichal hacker si, pentru a putea să practici această meserie, ai nevoie de un background solid în programare. Primul pas către o carieră în programare îl poate reprezenta mentoratul WellCode, în cadrul căruia vei putea să-ți formezi o bază solidă în programare, care să-ți ofere cele mai bune premise pentru obținerea unui job în acest domeniu. Apoi, pe măsură ce vei evolua profesional, te vei putea specializa pe o anumită nișă și vei câștiga experiența necesară pentru dezvoltarea gândirii logice de care are nevoie un etichal hacker de succes.
Comentarii recente