Fie din pasiune, fie pentru a pregăti să aplici la un job, cu siguranță în lumea programării te-ai lovit de sintagma „proiecte personale”. Ce sunt mai exact? La ce te ajută? Merită să faci chiar tu unul?

Întâi de toate trebuie să știi că domeniu IT este diferit de restul domeniilor. Dacă să devii medic îți trebuie o diplomă, în IT lucrurile stau diferit și este mult mai relevant pentru angajator ce știi să faci în mod practic. 

Așadar din CV-ul tău nu trebuie să lipsească proiectele personale. La multe companii lipsa unui proiect personal nu mai poate fi compensată cu nimic, ci vei fi pur și simplu respins sau complet ignorat. 

Cum să începi să faci proiecte personale de calitate care vor deschide ușa angajatorilor:

1. Vezi care sunt domeniile actuale

Când ești la început este complet normal să te simți de parcă nu ai idei pentru proiecte personale. În realitate, chiar dacă nu-ți dai seama, ideile de proiecte de personale sunt peste tot în jurul tău. 

Poate într-o încercare de a căuta o aplicație pentru gestiunea bugetului ai realizat că nu găsești una care să-ți satisfacă toate nevoile, sau poate cauți o aplicație de transfer de fișiere care să-ți permită să trimiți fișiere mari. 

Aceste lucruri de care tu te izbești zilnic pot reprezenta bazele unei viitoare aplicații, deci de fiecare dată când îți vine o idee de implementare noteaz-o! Da, noteaz-o chiar dacă ideea ta ar fi să faci un nou Meta. În acest punct este vorba de a fi creativ și să te îndrepți spre ceva ce îți place și ce este relevant în momentul actual.

2. Alege cum creezi proiectul personal 

Trebuie să-ți zicem de la început că NU trebuie să copiezi linie cu linie de cod un alt proiect. Imaginează-ți: te duci și îți depui CV-ul cu proiectul personal copiat de pe YouTube, dar, surpriză! Alți 5 candidați au același proiect. Oare cum arată asta în ochii angajatorului?

Nimeni nu zice că trebuie să reinventezi roata, mai ales la început, dar trebuie să fii corect și în proiectul tău să se vadă ce știi să faci cu adevărat.

Ce poți face în acest caz?

  • Poți să iei o idee de bază deja existentă și să implementezi propria aplicație. De exemplu, să zicem că ai vrea să creezi o aplicație care îți înregistrează cheltuielile. Acest lucru cu siguranță nu este nou, dar tu poți să-l faci în felul tău.
  • Ia ceva ce deja există și fă-l mai bun. Tocmai ai descoperit o aplicație de editat fotografii, dar realizezi că îi lipsesc anumite setări pe care tu le-ai găsi utile. Poți implementa aceste schimbări în cadrul unui proiect.
  • Cel mai fericit caz bineînțeles este să pornești de la zero cu o idee nemaiîntâlnită. Totuși, nu-ți bate capul cu asta la început. Angajatorii sunt conștienți că ești începător și nu vor avea pretenții uriașe din partea ta. 

3. Împarte proiectul în task-uri cât mai mici

După ce ai ideea proiectului pune toate lucrurile care trebuie făcute pe hârtie și ia totul pas cu pas. Cel mai indicat este să începi cu lucrurile cât mai simple. 

4. Cere feedback

Când faci totul de unul singur este greu să știi când mergi în direcția bună sau nu. 

La WellCode cursanții noștri au în cadrul programului de mentorat o etapă special dedicată proiectelor personale în care primesc feedback astfel încât să-și mărească cât mai mult șansele de a obține jobul dorit.

5. Pune-l în CV

Odată ce proiectul tău este gata îl poți pune în CV printr-un link și o scurtă descriere. De preferat poziționează-l cât mai sus în CV astfel încât să atragă atenția.

Următorul și ultimul pas este să aplici la joburi și să-ți prezinți proiectul! 

Nu uita că proiectul personal nu este un lucru de neglijat.

Dacă nu ai cunoștințe dar vrei să înveți programare și să te angajezi în domeniu, înscrie-te la o ședință ce consultanță gratuită cu unul dintre experții noștri și haide să creăm un plan personalizat de muncă pentru tine.