Înainte de a vedea cum să alegi cel mai bun laptop pentru programare, o precizare la fel de importantă este că nu poți să scrii cod de pe telefon sau tabletă.
Ecranele mici nu te încurajează să stai concentrat. Notificările, alte aplicații, faptul că folosești telefonul preponderent pentru scopuri personale te vor face să-ți pierzi atenția mai repede.
În plus, un ecran așa de mic nu este potrivit pentru a scrie cod. Gândește-te că tu scrii codul ca un întreg și ai nevoie să ai în fața ochiilor toate liniile de cod și să gândești unitar. Nu există compilatoare pe care poți să le folosești pe telefon care să-ți dea o experiență similară cu cea de a scrie pe calculator. În plus, toate aplicațiile, chiar și pentru telefoane, sunt create pe calculator.
Dacă nu ai un calculator de pe care să înveți programare și vrei să investești într-un laptop pentru progamare trebuie să ai în considerare scopul pentru care îl folosești și bugetul tău.
Când ești în faza de a învăța programare nu ai nevoie de cel mai scump laptop. Dacă bugetul nu reprezintă o piedică pentru tine, atunci prețul nu reprezintă un factor decisiv.
Dar dacă vii dintr-un alt domeniu și scopul tău este să înveți programare pentru a avea un venit mai mare, atunci probabil că prețul laptopului contează.
Pentru început este suficient să ai un laptop care să ruleze Windows la un nivel decent. Nu ai nevoie de un laptop foarte performant, ci de unul care funcționează normal și poți naviga de exemplu prin lecțiile de pe platforma noastră, să intri la call-uri cu mentorii și să poți scrie cod în compilator.
Pe viitor, când începi să faci proiecte complexe pentru clienții tăi, vei avea într-adevăr nevoie de un laptop mai puternic pentru a crea aplicații. Dar ia în considerare că deja vei fi într-un punct în care veniturile tale au crescut și-ți vei permite această investiție.
Chiar și laptopul office care te-a costat 3000 de lei (de exemplu) este o investiție. Dacă tu într-un an reușești să înveți programare și să ajungi să te angajezi în domeniu îți vei scoate această investiție într-o lună.

Un alt aspect care s-ar putea să te intereseze este că majoritatea firmelor de IT asigură angajaților săi laptop-uri din partea firmei sau un buget alocat pentru achiziție.
În concluzie, dacă încă nu ai un laptop pentru programare recomandările noastre sunt:
- Să alegi pentru început unul accesibil ca preț (2700-3500 lei). Când o să te angajezi în domeniu și vei avea nevoie de unul complex o să ai posibilitatea financiară de a investi.
- Alege un laptop cu autonomie cât mai mare. Avantajul unui programator este că poate lucra de oriunde, nu-i așa? Pentru asta ai nevoie de baterie.
- Alege o tastatură care să te avantajeze (layout).
- Încearcă să alegi cea mai bună ofertă în această gamă de preț pentru memoria RAM și SSD.
Dacă ai deja un laptop nu te grăbi să ți-l schimbi, ci începe să înveți și fă acest switch când te angajezi și simți că proiectele devin mult prea complexe pentru gadget-ul tău actual.
Și dacă deja ești programator sau dacă vreun un laptop mai comod și mai portabil, tocmai am lansat pe YouTube un videoclip cu cel mai bun laptop pentru programare în 2022. Intră aici să-l vezi.
Comentarii recente