Domeniul programării te intrigă și te fascinează? Este suficient încât să răspunzi instinctului și să faci primii pași în noua ta carieră! Primul contact cu acest domeniu poate fi în cadrul unui internship neplătit sau plătit, pe perioada facultății sau a cursurilor IT și poate culmina cu fazele de freelancer sau antreprenor.

Ce face un programator și etapele în carieră:

Există mai multe etape prin care poți să treci în cariera de programator, însă nu toate sunt obligatorii. Iată care sunt acestea:

1. Internship (practică) – reprezintă primul nivel în cariera de programator, se adresează studenților de la facultățile în domeniu și are o durată de 3 luni. În cadrul acestuia, ajungi să lucrezi pe un proiect de test, verificat de angajații cu vechime. În funcție de firmă, unele dintre internship-uri pot fi neplătite. Poți efectua stagiul de practică în cadrul companiei, fără, însă, la final, să fii remunerat pentru această perioadă. Proiectul pe care vei lucra în perioada internship-ului nu ajunge să fie folosit în cadrul companiei. Programele de internship plătite pot fi remunerate cu sume de până la 3.000 de lei/ lună, în cel mai bun caz, însă foarte rar. Procesul de recrutare pentru internship este mult mai simplu comparativ cu cele pentru un job în domeniul IT, din etapele următoare.

În cazul unui internship plătit, vei lucra pe un proiect care va fi folosit de către firma la care îți desfășori programul de practică. Cele mai frecvente acțiuni în cadrul acestui internship sunt cele de mutare a codului, redenumirea de variabile sau task-uri foarte ușoare, ce necesită atenție la detalii și pentru care programatorii cu vechime nu au timp. Aceste internship-uri au două scopuri principale:

    • recrutare – în cazul în care te vei face remarcat pe perioada practicii, angajatorul poate ajunge  să-și dorească să continue colaborarea cu tine. Un atu al programelor de internship este experiența pe care o câștigi, faptul că poți să vezi ce înseamnă mediul IT și ce așteptări are un angajator de la angajați. Un minus al acestor programe este faptul că, de cele mai multe ori, nu ești angajat de către companie;

    • evaluare – această metodă îi oferă angajatorului posibilitatea de a-ți verifica competențele și cunoștințele în materie de programare. Astfel, angajatorul va avea 3 luni în care să observe cât de rapid ești capabil să înveți, ce știi și câtă valoare ajungi să aduci proiectelor și dezvoltării companiei.

2. Junior / Middle / Senior – acesta reprezintă al doilea nivel în cariera de programator. Etapa de Junior este un nivel de început, în care angajatorul nu se așteaptă ca tu să te descurci foarte bine pe proiectul pe care lucrezi, însă deja ai experiență, deja știi cum să creezi singur aplicații, te descurci să contribui la unele proiecte. Procesul de recrutare pentru aceste poziții este mult mai riguros comparativ cu cel pentru recrutarea poziției în cadrul unui internship. Un plus al acestei etape este faptul că, odată ce ai fost angajat pe o poziție de junior, chiar vei lucra pe proiecte ce vor fi folosite în cadrul companiei și vei avea oportunitatea de a contribui în mod direct la dezvoltarea acesteia.Salariile din acest stadiu depind foarte mult de modul în care sunt negociate. Acestea pot varia între 2.000 de lei și 5.000 de lei / lună. Se poate întâmpla ca ele să depășească și suma de 5.000 de lei / lună, însă acest lucru depinde foarte mult de orașul în care ești, firma la care aplici și cât de bun ești.

Această etapă seamănă puțin cu perioada de internship, astfel că la început nu vei avea niște task-uri foarte elaborate sau complicate. În această etapă, vei avea ocazia să repari diverse bug-uri, poate vei adăuga și niște funcționalități proiectelor pe care vei lucra. Pe măsură ce vei acumula experiență, vei primi responsabilități din ce în ce mai complexe. Acestea îți vor face trecerea către celelalte două stagii de Middle și Senior, ceea ce va face ca, implicit, salariul să crească. 

Când vei ajunge în stadiul de programator middle, poți atinge un prag salarial net cuprins între 2.500 – 3.000 de euro / lună. În etapa de programator senior, poți depăși cu mult această sumă. În unele cazuri, se poate ajunge să fie depășită chiar și suma de 10.000 de euro. Citeste AICI 3 lucruri importante pentru a câștiga 1000 euro pe lună ca programator junior.

În calitate de programator junior, middle sau senior, vei avea capacitatea de a crea funcționalități noi pe proiectele pe care vei lucra. Un programator aflat între aceste trei nivele ar putea crea funcționalități de tipul integrării unui buton de trimitere e-mail în Facebook, de exemplu.

3. Manager – următoarea direcție pe care o poți urma în dezvoltarea ta ca programator este aceea de manager. De cele mai multe ori, aceasta nu reprezintă neapărat și o creștere salarială, dar poate fi o altă cale pe care să o urmezi în dezvoltarea carierei tale în domeniul IT. În această poziție, te vei ocupa mai mult de distribuirea task-urilor din echipă. Această etapă este una în care te asiguri că toate proiectele sunt predate la timp. În companiile mari, precum Google, după câțiva ani petrecuți în rolurile de mai sus, se face trecerea către pozițiile de management care nu mai presupun scrierea de linii de cod, ci gestionarea echipei.

4. Freelancer – în această etapă vei fi responsabil să-ți găsești proprii clienți și proiecte personale. Astfel, îți vei putea organiza timpul cum îți dorești. Vei avea un deadline până la care va trebui să predai proiectul – sarcină pentru care vei negocia suma de bani dorită, ceea ce înseamnă libertate. Fie că vrei să călătorești prin lume, fie că vrei să stai închis în casă și să scrii cod, nu vei mai fi restricționat de un program fix de muncă și, implicit, vei fi plătit mult mai bine. În cazul în care te descurci în crearea de proiecte, poți ajunge să câștigi între 5.000 și peste 10.000 de euro.

5. Antreprenor – este punctul în care îți dezvolți propriul produs, propria aplicație. Această modalitate de a face bani este una puțin diferită. Dacă până în punctul acesta ești plătit în funcție de câte ore lucrezi, ca antreprenor vei fi plătit în funcție de numărul de clienți, de tipul de aplicație dezvoltat. În acest caz, poți ajunge să câștigi și peste 10.000 de euro / lună. Un aspect interesant și foarte bun este că poți ajunge să câștigi acești bani și fără să lucrezi, să fie un venit pasiv, de exemplu, o aplicație care să-ți genereze acest venit.

Parcurgerea tuturor pașilor este recomandată, astfel că petrecerea a cel puțin șase luni în stagiile de junior / middle / senior – pentru a vedea cum se creează proiecte și să înveți de la programatori cu mai multă experiență – este esențială.Cu toate astea, etapele de internship si de manager nu sunt neaparat necesare. Mai mult, managementul e o direcție separată față de freelancing și îți poți alege dacă vrei să scrii mai mult cod sau să lucrezi cu oamenii. Înainte de a decide însă, este vital să înveți programare, să ai bazele, pentru că fară ele nu vei putea scrie cod curat și corect, și, apoi, să ajungi în etapele la care toți programatorii și viitori programatori visează, cele de freelancer sau antreprenor.

În cazul în care îți dorești să îți câștigi independența financiară și să îți construiești o carieră în IT, consultă oferta noastră de cursuri și programează o ședință de consultanță cu mentorii WellCode. Fă primul pas către cariera mult dorită și un stil de viață liber!