De cele mai multe ori avem intenția să urmărim tutoriale video în care se menționează că este foarte ușor să devii programator și să ai un job bine plătit în domeniul IT, dar lucrurile nu sunt chiar așa. Pentru a ajunge să obții un job în programare și să câștigi 1000 euro/lună net, este foarte important să ții cont de următoarele 3 lucruri: 

  1. CV-ul

În primul rând, este foarte important să ai un CV bine pus la punct în care să se vadă cine ești tu și ce pregătire ai. Trebuie să fii foarte atent când îți realizezi CV-ul, pentru că de multe ori persoanele au greșeli gramaticale sau încarcă foarte mult conținutul în CV cu informații care nu sunt relevante job-ului pentru care aplică, recomandarea este să nu fie mai mult de o pagină. Pe lângă partea de CV, este foarte important să ai un profil de Linkedin, unde angajatori pot să îți vizualizeze profilul și să urmărească experiența și realizările tale.

  1. Proiectele personale

În al doilea rând, pentru a aplica la job-uri în domeniul IT este foarte important să ai realizate proiecte personale. Acestea pot fi diferite aplicații web sau jocuri, pe care tu le-ai creat. Este foarte important ca acest proiect personal să fie al tău 100%, să conțină cod scris de către tine, pentru că acest lucru se observă, iar angajatorul o să își dea seama imediat dacă codul este scris de tine sau nu.

Acest proiect personal trebuie să fie suficient de complex astfel încât să se observe că tu chiar înțelegi programare, că ești capabil să faci o aplicație de la 0. Ce înseamna mai exact un proiect complex? De exemplu, poate fi o versiune simplificată de Facebook, o aplicație de fitness sau o altă aplicație folosită de mai mulți utilizatori. Dacă aplicația realizată de către tine este și foarte utilă, rezolva diferite probleme reale din viața utilizatorilor, primești puncte bonus, crești în ochii angajatorului pentru că se observă că aplicația este muncită și gândită de către tine. 

  1. Abilitățile de comunicare

Ultimul lucru de care ai nevoie ca să obții un job în programare este comunicarea, poate nu te așteptai la acest lucru, dar chiar așa este. Trebuie să ai skill-uri foarte bune de comunicare și aici poți chiar să îi întreci pe cei care au skill-uri mai bune din punct de vedere tehnic pentru că foarte puțină lume știe cum să se prezinte la un interviu de angajare, este important să fi pozitiv, sigur pe tine și să știi cum să îți prezinți punctele tari și ceea ce știi tu să faci, iar în programare este important să știi cum să comunici în echipă pentru că programatori lucrează în echipă pentru a putea dezvolta aplicațiile realizate.

Vreau să te las cu gândul acesta, să pui foarte mare accent pe felul în care arată CV-ul tău, pe proiectele personale și pe parte de comunicare și anume cum să îți prezinți abilitățile în cadrul interviului și ce impresie lași despre tine. 

Dacă îți dorești și tu să ai un job bine plătit în programare și să ai suport în realizarea lucrurilor menționate anterior, îți recomand să te programezi la o ședință gratuită de consultanță și să te înscrii în mentoratul nostru de programare.