Oboseala mentală poate fi un obstacol major ce stă în calea progresului, în mod special pentru programatori sau pentru cei care doresc să învețe programare. Datorită efortului mental pe care pasionații de programare îl depun fie pentru a învăța, fie pentru a rezolva probleme de algoritmică, creierul lor tinde să obosească mai repede decât al unei persoane care nu lucrează atât de mult.

Te poți gândi la capacitatea ta de concentrare ca la o baterie, iar în mod similar bateriei unui telefon, aceasta se descarcă pe măsură ce este folosită. Pe lângă faptul că aceasta se descarcă în timp, eficiența puterii tale de concentrare scade direct proporțional cu capacitatea acestei baterii. Cu alte cuvinte, dacă un telefon cu bateria încărcată la 15% funcționează la fel de eficient, creierul tău nu poate face asta.

Pe măsură ce obosești, devii mai lent, îți este mult mai greu să înveți, să urmărești logica unor explicații, să reții noțiuni noi sau să rezolvi probleme ce implică gândirea logică. Din acest motiv este necesară odihna creierului, sau reîncărcarea acestei baterii.

Cea mai importantă metodă prin care ne putem odihni mintea și putem redeveni capabili să învățăm la eficiență maximă este să dormim. Somnul este crucial pentru a putea gândi limpede, logic și pentru a înțelege noțiunile complexe de programare, mai ales dacă le învățăm pentru prima data. Specialiștii spun că un adult are nevoie de 8 ore de somn pe noapte pentru a se trezi odihnit a doua zi dimineață. Ține cont că este vorba despre 8 ore de somn, deci ia în calcul și minutele pe care le petreci în pat până adormi. 

Cealaltă metodă complementară primei metode este alimentația. În primul rând este vorba despre consumul de apă. Organismul trebuie să rămână hidratat. Este recomandat să ai mereu la îndemână o sticlă de apă și să consumi 2 litri de apă pe zi. În momentul în care te simți însetat, deja ești deshidratat, deci bea constant apă și evită să ajungi la senzația de sete. Metoda corectă este de a bea apă în cantități mai mici, dar de mai multe ori pe zi. Deshidratarea poate duce și la dureri de cap, lucru ce pune piedici mari procesului de învățare sau de rezolvare a problemelor de programare.

Pe lângă apă, ceea ce mănânci joacă un rol important în toate procesele din organismul uman. Se spune că ești ceea ce mănânci, iar dacă dieta ta constă în mare parte din fast food și băuturi carbogazoase cu mult zahăr, arome și coloranți, atunci procesarea acestor substanțe nu va face decât să te dreneze de energie și vei ajunge să fii mereu obosit; asta pe lângă celelalte efecte nocive ce apar asupra organismului pe termen lung.

Un programator trebuie să aibă mereu mintea limpede. Respectând indicațiile de mai sus, care până la urmă sunt evidente și teoretic știute de toată lumea, deja ai un mare avantaj de partea ta în orice proces de învățare și gândire logică.

În concluzie, pentru a reuși să excelezi ca programator, asigură-te că dormi 8 ore pe noapte pentru a fi mereu odihnit și că bei 2 litri de apă pe zi, pentru a rămâne hidratat. De asemenea, ține cont de dieta ta.

În programul de mentorat WellCode, nu vei învăța doar cum să programezi, însă vei învăța și cum să duci un stil de viață sănătos, cum să ai un mindset potrivit progresului și cum să rămâi motivat în procesul de evoluție profesională și personală. Accesează site-ul nostru WellCode! Fă-ți un cont pe platforma noastră online și începe cursul nostru gratuit.

Pentru a discuta mai multe detalii legate de beneficiile programului nostru de mentorat, programează-ți o ședință gratuită de consultanță. Dacă vrei să vezi care sunt și părerile și experiențele altor cursanți care trec sau au trecut prin programul nostru de mentorat, accesează pagina WellCode Păreri sau intră pe canalul nostru de YouTube, intitulat cu același nume.