“Indiferent de circumstanțe, poți mereu să progresezi. Poți mereu să începi prin a face 

îmbunătățiri la tine însuți. Poți mereu să începi să progresezi de azi.”

Kent Beck

       Într-o lume care se îndreaptă spre mașini care se conduc singure, roboți și tehnologii foarte avansate, să știi să codezi o să devină o abilitate de lux. De aceea, se caută cât mai mulți programatori, dar nu oricum. Trebuie să fie foarte buni în ceea ce fac. În timp ce majoritatea pot lua o carte și pot învăța câteva elemente de bază a unui limbaj de programare, puțini pot rezolva probleme reale ale clienților cu ajutorul codului.

    Iată mai jos, 5 moduri prin care poți deveni un programator bun și prin care te poți dezvolta pe plan profesional.

1. Nu căuta un limbaj de programare “ușor”

În primul rând nu există limbaje de programare grele sau ușoare. Dar, modul în care gândești programul pe care vrei să îl faci, modul în care legi instrucțiunile între ele, face diferența între limbajele de programare. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci, ca să poți considera  un limbaj de programare ușor, este să lucrezi asupra dezvoltării gândirii. O gândire algoritmică bine dezvoltată, face ca orice limbaj de programare alegi, să ți se pară floare la ureche.

 2. Fii practic

   Încă de la primii pași în programare, încercă să scrii un cod singur. Să copiezi pur și simplu exemplele din materiale de instruire nu este cea mai bună practică. Fă întotdeauna modificări, extinde-te și adaptează codul nevoilor tale. Este imposibil să înveți programare fără practică, deoarece numai aceasta îți permite să înțelegi mai bine procesul, să absorbi cunoștințele și să te dezvolți mai repede.

 3. Învață totul treptat

  Nu te apuca de toate dintr-o dată.  Dacă o să încerci să înveți două sau mai multe limbaje de programare în același timp, tot ce vei reuși să realizezi va fi un haos din care nu vei înțelege absolut nimic. Este important să îți alegi un limbaj de programare relevant pentru tine pe care să îl perfecționezi și să îl stăpânești. În plus, pentru a-ți găsi un job bine plătit, este destul să cunoști foarte bine doar un limbaj de programare.

4.Uită de clișee

  Contrar clișeelor care au devenit populare datorită filmelor, pentru a fi eficient ca programator, nu ai nevoie neapărat de un perete plin de monitoare. Ca începător, computerul pe care il utilizezi în prezent este mai mult decât suficient. Nu pierde bani și cel mai important, nu amâna procesul de învățare doar pentru că nu ai o cameră plină de calculatoare și tastaturi sau pentru că nu ai ultimul model de procesor.

 5.Sărbătorește-ți micile victorii

   Să înveți programare de la zero și să reușești să creezi ceva util cu ajutorul unui cod, este o realizare foarte importantă. Mulți programatori talentați nu ar fi atins culmile succesului dacă ocazional nu s-ar fi întors pe calea parcursă de la început și să își admire lucrurile uimitoare pe care au reușit să le creeze pe parcurs. Felicită-te și stabilește-ți un scop de a face ceva mai mult pentru următoarea victorie.

Dacă și tu vrei să devii un programator de succes și vrei să pui în practică toate sfaturile pe care ți le-am prezentat mai sus, îți recomand să îți creezi un cont pe wellcode.ro și să urmezi cursul nostru gratuit de programare. Cursul te ajută să înveți treptat, să îți dezvolți gândirea logică și nu în ultimul rând, sărbătorim victoriile cu tine. Tu termini cursul în 7 zile iar noi te premiem cu un tricou WellCode. 

Și dacă nu ne crezi pe cuvânt, urmărește testimoniale ale cursanților  cărora le-am schimbat deja viața. Accesează canalul nostru de YouTube – WellCode Păreri sau pagina de Facebook- WellCode Ro.