În mod tradițional, majoritatea oamenilor se gândesc că pentru a ajunge să aibă o carieră de succes în programare, calea pe care trebuie să o ia după absolvirea unui liceu este să urmeze cursurile unei facultăți de informatică. Concepția în care ultimele generații de tineri au fost învățați este că absolvirea unei instituții de învățământ superior cu tangență tehnică este singura cale spre un job bine plătit ca programator sau o poziție de înaltă responsabilitate în cadrul unei companii de IT.
Deși acest lucru poate fi adevărat, realitatea rămâne că a termina o facultate de informatică necesită o investiție de timp mare. În plus, anii petrecuți într-o facultate îți aduc de multe ori prea puține beneficii în mediul profesional, după absolvire. Volumul de informații care îți este predat într-o facultate de informatică este imens și de multe ori irelevant activității tale ca programator, la un viitor job. Asta se adaugă pe lângă calitatea predării, care lasă de dorit uneori.
Din fericire, mentalitățile au evoluat, iar angajatorii din IT nu mai pun preț atât de mare pe o diplomă primită de la o universitate de stat sau privată. Asta cu toate că diploma este acreditată și ar trebui să dovedească teoretic că absolventul deține niște competențe în programare. Deși acest lucru poate era valabil în urmă cu 10 ani, acum un tânăr care dorește să se angajeze ca programator sau orice persoană care dorește o reprofilare profesională nu mai depinde doar de o astfel de diplomă; nu mai este condiționat de a face o facultate cu profil tehnic.
Există multe cursuri și programe de calificare IT care vin cu soluții pentru astfel de persoane în căutarea obținerii unor abilități într-un interval mult mai scurt. În prezent, angajatorii caută în principal abilități practice. De cele mai multe ori aceste abilități se regăsesc mai des la persoanele care au absolvit programe de mentorat în programare, sau cursuri de perfecționare, decât la cei care au absolvit o facultate de informatică.
Întrucât durează doar câteva luni, multe din aceste cursuri sunt mai concentrate pe un anumit subiect și se axează mai mult pe partea practică. În facultate, deși un student învață o gamă mult mai variată de materii pe parcursul a mai multor ani, el nu le va folosi pe toate după absolvire. Numărului de materii este mare, iar acestea nu sunt aprofundate îndeajuns de mult încât studentul să exceleze cu adevărat în oricare dintre ele.
Tocmai din acest motiv, valoarea unei diplome ce dovedește absolvirea unei facultăți de informatică nu înseamnă foarte mult pentru un angajator. O persoană ce își propune să lucreze ca programator va trebui la interviul de angajare să dovedească skill-uri tehnice și gândire logică. Acestea sunt rezultatul exercițiului constant și a motivării intrinseci. De multe ori, studenții facultăților doar așteaptă ca anii să treacă pentru a obține acea diplomă. Este prea târziu când află că nu le este de un real folos pe piața muncii din IT.
Concluzie
Pentru a economisi timp, o persoană ar trebui să dea dovadă de inițiativă și să își stabilească cât mai devreme scopurile. Astfel va ști care este calea cea mai potrivită pentru a le atinge cât mai repede. Facultatea și instituțiile care îți oferă doar diplome, fie ele și acreditate, nu îți sunt utile în fața intervievatorului. Experiența practică și un portofoliu de proiecte personale, în schimb, îți sunt de folos, mai ales dacă vorbim de domeniul programării.
Cea mai bună soluție pentru a acumula această experiență într-un timp cât mai scurt este să urmezi cursurile unui program de mentorat. Astfel, vei avea parte de feedback, explicații, iar dacă alegi să urmezi programul de mentorat WellCode vei avea parte de call-uri de mindset, motivație și consultanță din partea experților în carieră. Cursanții noștri se angajează după doar câteva luni și ajung rapid la salarii de 1 mie de Euro în domeniul programării.
Dacă și tu îți dorești o reconversie profesională sau dorești o cale garantată de a ajunge să fii chemat la interviuri în domeniul programării, accesează site-ul nostru WellCode și parcurge primul modul gratuit.Dacă dorești să afli care a fost experiența cursanților care deja au luat această decizie poți accesa pagina noastră WellCode Păreri sau canalul nostru de YouTube cu același nume.
Comentarii recente