Mirel are 34 de ani și este tatăl a 4 copii. Din dorința de a își îmbunătăți viața și a petrece mai mult timp alături de familia lui, el a decis să se înscrie în programul de mentorat WellCode. După câteva luni de lucrat pe platforma noastră și de învățat programare, iată care sunt părerile lui legate de ceea ce a experimentat până acum.
”Salut, numele meu este Mirel, și de câteva luni fac parte din comunitatea WellCode, o comunitate de la care pot spune că am învățat foarte, foarte multe lucruri, nu numai de programare, dar în special de programare. Este o comunitate care te susține, o comunitate care învață cum să înveți și te îndrumă spre a-ți atinge maximul potențialului tău.
Vreau să îți demonstrez că nu este neapărat să ai o școală în domeniu, nu e neapărat să ai studii în domeniu pentru a putea să înveți programare. Nu este neapărat să știi matematică, cum de altfel, și eu credeam, înainte să mă apuc de programul de mentorat. Poți învăța programare și fără să știi aceste lucruri; trebuie doar să vrei și totul este posibil.
Referitor la mine, totul a început în urmă cu câteva luni când au venit la mine în vizită niște cunoștințe mai vechi. Unul dintre ei era student la o facultate bună de informatică din orașul nostru. Mă uitam așa, cu o oarecare invidie la el și îi spuneam: ”Ce fain de tine! Înveți programare, vei putea lucra de unde vrei, cum vrei, vei avea program flexibil. Nu vei fi ca mine, care mă trezesc la 5 dimineața când lucrez pe schimbul 1 și ajung seara când sunt pe schimbul 2 la ora 1 acasă. Vei avea un program mult mai fain decât al meu”, la care el se uită și îmi spune: ”Mirel, dacă vrei să înveți programare, poți învăța și tu, nu e neapărat să urmezi cursurile unei instituții de stat, nu trebuie să faci o facultate în domeniu, pentru a lucra în domeniu.” Bineînțeles că la început am fost sceptic, adică în mintea mea erau anumite preconcepții legate de faptul ăsta. Nu poți lucra, mă gândeam eu, fără să înveți ceva de la o instituție acreditată.
Apoi, însă, a început căutarea mea pe Google. Prietenul acesta al meu mi-a spus că sunt o grămadă de modalități de a învăța singur programare. Sunt și cursuri în care ai mentoriu, sunt cursuri în care nu ai mentori, sunt cursuri gratuite, sunt cursuri plătite, trebuie doar să vrei. Informația stă la un click distanță. Într-adevăr, am căutat câteva săptămâni bune despre cum aș putea învăța programare și am găsit diferite cursuri, diferite instrucțiuni, diferite metode, diferite sfaturi, însă mi-am dat seama, văzând un video de-al lui Petru de faptul că poți învăța programare în felul acesta, dar în mintea ta va fi ceva haotic pentru că nu ai feedback, nu îți spune nimeni când greșești, tu ai doar cursul, îl înveți și atât. Când te vei lovi în situații concrete de o problemă, nu vei avea feedback-ul în spate pe care l-ai fi avut dacă ai fi învățat cu un mentor.
M-am documentat, am cercetat și am dat de platforma WellCode. Văzând că ai șansa la un apel de consultanță gratuit. L-am luat și chiar m-a ajutat acel apel, pentru că în cadrul lui mi-am dat seama de facilitățile și de profesionalismul pe care ei le au în spate, de experiența pe care o au în spate fondatorii și ce ar însemna asta pentru mine. Așadar, după acel apel, m-am hotărât în scurt timp să mă înscriu pe platformă și să învăț de acolo sub îndrumarea mentorilor.
Acum pot spune că nu îmi pare rău. Sfatul meu pentru oricine vrea să facă o schimbare reală în viața lui, nu doar teoretică, acestea sunt niște cursuri de care nu ar trebui să te lipsești, e o comunitate de care nu ar trebui să te lipsești.
Îmi aduc aminte că la început Petru îmi spunea ”Mirel, vezi că va fi dificil, vor fi momente când îți vei dori să iei laptopul și să îl arunci, pentru că nu îți vei da seama de rezolvarea problemei. Au fost momente de genul, acum după câteva luni, garantez că au fost momente de genul și nu au fost puține.
Mai ales la început eram frustrat de felul cum răspundeau mentorii. Niciodată nu am primit un răspuns mot-a-mot, nu am primit rezolvarea gata făcută, eu doar să o scriu, să o pun în compilator și să iau cele 100 de puncte. Nu, la început când am primit răspunsurile la întrebările de pe platformă, pentru că este o secțiune de feedback, unde poți beneficia de răspunsuri de la mentori în maxim 24 de ore, mi s-a părut frustrant. Eu ceream un răspuns, o rezolvare și mi se adresa o altă întrebare.
Pe parcurs m realizat, urmărind mentorii și chiar Petru spunea la un moment dat că acesta este modul în care ei au ales să facă lucrul ăsta. Adică pentru ei clar ar fi mai ușor doar să dea răspunsul și să nu își mai bată capul cu noi. Ar fi mult mai simplu, mai ales fiindcă ei au răspunsurile, dar nu ne-ar forma mentalitatea noastră și felul nostru de a gândi în termenii programării, ori scopul platformei tocmai acesta este să te ajute să începi, să vrei, să poți gândi într-un limbaj de programare.
Cum spunea cineva este ca și o altă limbă străină pe care o înveți. Trebuie să îi înveți structura, trebuie să îi înveți anumite lucruri care țin de sintaxă. După aceste câteva luni bune pot spune că sunt foarte încântat de ceea ce am învățat pe platformă. De la nivelul zero, de la care am pornit, am ajuns să lucrez la un proiect personal, de care mă voi folosi pentru a demonstra viitorilor angajatori că chiar știu să programez.
Unul dintre scopurile pentru care m-am înscris pe această platformă este să îmi schimb job-ul. Nu am un job rău acum. Orarul job-ului este un pic mai nefavorabil, mai ales pentru că sunt căsătorit, am 34 de ani, și am și 4 copilași mici.
Sfătuindu-mă și cu soția, având 4 copii, am realizat că am nevoie de mai mult timp. Cu job-ul actual nu prea sunt șanse să obțin această fluctuație sau această variabilă în curând, așa că am decis să fac schimbarea asta, înscriindu-mă pe platformă. Dorința mea a rămas și rămâne în continuare să mă angajez în programare. Nu cred acum, după ce am parcurs acest program aproape în întregime, că acest lucru este imposibil.
Dacă la început mi se părea ceva de neatins, acum sunt 100% convins că se poate. Trebuie doar un pic de determinare, de muncă, efort, dorință și voință în primul rând, că dacă nu ai voință se ajunge în momentele de care vorbeam, cu ruptul laptopului. Se întâmplă să dai de probleme pe care aparent nu le poți rezolva, dar de fapt era doar un caracter scris unde nu trebuia.
Dacă nu ai voință în momentele alea, cazi într-o deznădejde. Îți pierzi speranța, spui că nu ești destul de bun pentru programare și te împaci cu ideea; însă nu este deloc așa. Problemele au rolul de a ne forma gândirea și de a aplica cunoștințele acumulate. Nu sunt lucruri de evitat, nu sunt lucruri de ocolit, ci mai degrabă sunt lucruri de făcut, cât mai multe. Chiar în programul de mentorat, dacă nu mă înșel sunt peste 150 de probleme.
Ele te ajută să implementezi la nivel practic ceea ce ai învățat în teorie Din această cauză, gândul meu pentru voi este că, dacă chiar vrei să faci o schimbare în viața ta, cu siguranță platforma WellCode este un loc foarte bun de unde să începi. Vei întâlni oameni profesioniști, oameni care știu ceea ce fac, știu unde vor să te conducă pe tine, știu care le este scopul lor și care este ținta ta și care te vor ajuta să îți clarifici și tu scopul și ținta. De aceea încurajez pe oricine vrea și oricine are dorința să facă lucrul acesta pentru că, dacă eu la 34 de ani, cu 4 copii mici, am reușit să parcurg platforma aproape în întregime, cu siguranță o poți face și tu, mai ales dacă poate situația ta e alta, poate ești tânăr, poate ești necăsătorit, poate nu ai copii, poate ai mai mult timp liber.
Cu cât ai mai mult timp liber, cu cu cât timp dedici mai mult platformei și învățatului, cu atât șansele de reușită sunt mult mai mari. Am văzut pe mărturii cum după 4 luni s-au angajat. De asta pot spune că sunt foarte încântat de programul acesta, sunt foarte mulțumit de ceea ce a schimbat în viața mea, la nivelul gândirii mele, la nivelul abordării pe care o am asupra probemeor. E foarte interesant, uitându-mă acum și făcând o listă mentală cu ceea ce s-a schimbat în ultimile luni, îmi dau seama că s-au schimbat foarte multe la nivel de gândire, la felul în care primesc provocările.
Orice provocare te învață ceva, dacă vrei să te lași învățat. De aceea vă încurajez pe toți care vreți să faceți pasul acesta și totodată vreau să mulțumesc echipei WellCode. Știu că nu este ușor să lucrezi cu oamenii, mai ales când ai de a face cu oameni frustrați din cauza problemelor pe care nu le pot rezolva, din cauză că nu iau 100 de puncte, ci doar 64. Câteodată suntem irascibili, suntem frustrați sau nervoși.
Încă nu am ajuns la punctul în care să îmi rup laptopul, dar au fost momente destul de apropiate. Vreau să mulțumesc echipei WellCode. Sunt oameni faini, oameni tineri, oameni care au experiență și oameni care vor și fac lucrul ăsta cu drag, o fac cu pasiune. Investesc din răbdarea lor, investesc din timpul lor, din energia lor; nu pentru a ne da răspunsurile, ci ca să ne învețe să gândim ca un programator, să gândim în cod, să scriem cod fluent, cum am vorbi limba română, dacă vreți.
De asta vă spun că faceți o treabă faină, să vă țineți în continuare de treabă și cu siguranță rezultate sunt și la momentul actual; dar cred și sunt convins de faptul că vor apărea și în continuare rezultate pentru că treaba pe care o faceți e super faină.”
Optimismul lui Mirel și reușitele lui sunt inspiraționale. Dacă dorești să mai citești și alte experiențe similare, accesează pagina WellCode Păreri sau canalul nostru de YouTube cu același nume. Dacă te afli și tu într-o situație în care îți dorești să îți îmbunătățești viața, accesează site-ul WellCode și înscrie-te în programul nostru de mentorat. Primul modul este gratuit!
Comentarii recente