Când vine vorba de cele mai bune laptopuri pentru programare, pe lângă mobilitate, utilizatorul are nevoie de mai multe facilități. Spațiul de stocare, viteza de citire și scriere, împreună cu o tastatură confortabilă sunt printre cele mai importante caracteristici pe care le poate avea laptopul unui programator.

O altă facilitate deseori trecută cu vederea este și calitatea ecranului. Atunci când un programator petrece mai multe ore scriind cod și citind caractere ce au de obicei fontul mic, ochii devin mai obosiți decât în în mod normal. Dimensiunea, luminozitatea, contrastul, rezoluția, dar nu numai, contribuie la calitatea experienței pe care o poți avea atunci când programezi.

Gaming versus Office

Mulți dintre programatorii ce doresc să-și achiziționeze un laptop nou, oscilează între laptopurile de gaming și cele de tip office. Deși este adevărat că cele de gaming sunt foarte bune din punct de vedere al performanței, ele vin totuși cu niște dezavantaje. 

Deoarece componentele lor, în special plăcile video sunt mari consumatoare de curent, laptop-urile de gaming sunt mai mari pentru a acomoda acumulatori de mare capacitate și sisteme de răcire pe măsură. În plus, drept consecință, acestea sunt mai grele, unele dintre ele ajungând să depășească 3 kg. Dacă dorești să duci cu tine zilnic un astfel de laptop, inclusiv accesoriile aferente, va fi ca un exercițiu de cardio.

Pe de altă parte, laptopurile de tip office sunt în primul rând mult mai subțiri și mult mai ușoare. Deși este adevărat că majoritatea nu excelează când vine vorba de procesoarele lor grafice, adevărul rămâne că munca unui programator nu necesită un GPU de ultimă generație. Acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul în care ești încă la început de drum, iar programele pe care le scrii nu sunt de complexitate mare. 

Acestea fiind spuse, tehnologia a evoluat în așa fel încât, chair și laptop-urile de dimensiuni mai mici sunt capabile acum să atingă performanțe mult mai mari decât în anii trecuți. Fiind dotate cu SSD-uri de capacitate mare și microprocesoare cu tranzistori cu dimensiuni sub 10 nm, aceste tipuri de laptopuri sunt ideale pentru programare.

Exemple

Printre cele mai bune laptopuri pentru programare în 2021 enumerăm, în nicio ordine anume:

  • Google Pixelbook Go;
  • HP Spectre x360 (2021);
  • Apple MacBook Air M1 (2020);
  • Microsoft Surface Book 2;
  • MacBook Pro 13-inch;
  • LG Gram 17.

Concluzie

În calitate de programator, nu ai nevoie de laptop-uri de gaming, care sunt în general oricum mai scumpe și greu de transportat. Laptopurile moderne de tip office sunt suficient de performante și ergonomice pentru ca tu să îți compilezi codul fără a depune efort fizic și fără a investi foarte mulți bani. 

Acum că știi ce hardware poți folosi pentru a-ți începe cariera ta de programator, tot ce rămâne de făcut este să îți completezi cunoștințele. Înscrie-te în programul de mentorat, accesând site-ul nostru WellCode. Dacă nu ești convins, documentează-te citind părerile cursanților care deja au beneficiat de serviciile noastre accesând pagina WellCode Păreri.

Ești genul de persoană care preferă un feedback vizual? Intră pe canalul nostru de YouTube WellCode Păreri și urmărește povești impresionante care cu siguranță te vor inspira și pe tine să preiei inițiativa.