Fie că dorești să înveți programare de zero, sau fie că ai deja un set minim de aptitudini pe care dorești să ți le perfecționezi, internetul îți stă la dispoziție cu o serie extrem de largă de tutoriale de programare la care poți apela oricând și de oriunde.
Pentru că toată lumea are acum posibilitatea nu doar de a citi, ci și de a posta/scrie informații despre orice pe internet, tutorialele și materialele didactice din domeniul programării sunt numeroase și variate din punct de vedere al calității. Din acest motiv, oricine dorește să învețe programare de pe Internet, trebuie să fie conștient de avantajele și dezavantajele tuturor platformelor unde se găsesc astfel de informații.
YouTube este, spre exemplu, o platformă la îndemâna oricui, la care apelează mulți dintre cei dornici de a învăța programare. Persoanele ce încarcă tutoriale acolo se înregistrează audio explicând ceea ce scriu și își înregistrează IDE-ul unde scriu cod. Această metodă de predare îi atrage pe cei ce au un stil de învățare vizual/auditiv, însă tutorialele de pe platformele similare YouTube-ului au și câteva mari neajunsuri.
Deși noțiunile de bază pot fi explicate și înțelese de către privitorii acestor tutoriale de programare, în cazul noțiunilor mai complexe, orice nelămurire sau neclaritate poate rămâne, din păcate, fără răspuns. De multe ori chiar și în urma apăsării butonului de replay, un student tot nu înțelege cum funcționează codul scris de către cel care explică.
Pe lângă lipsa comunicării în ambele sensuri într-un astfel de tutorial, studentul sau cel ce dorește să învețe programare tinde să copieze ceea ce vede pe ecran, caracter cu caracter. Asta este o capcană în care cad mulți. Deoarece codul va rula fără erori, iar algoritmul va funcționa, persoana care l-a copiat va avea falsa impresie că ea știe programare, pe când, în realitate, ea nu a înțeles cum funcționează liniile de cod, sau cel puțin nu în totalitate.
Dacă vreodată studentul se va găsi în postura de a scrie de la zero acea secvență de cod, lucru extrem de probabil în cadrul unui interviu, acesta va realiza că nu poate și nici măcar nu știe să explice logica din spatele funcției sau algoritmului în cauză. Asta este dezavantajul copierii de cod din tutoriale de programare; nu doar de pe platforme precum YouTube, ci de oriunde, chiar și din cărți de specialitate sau manuale școlare.
Pe lângă YouTube, care este o platformă cu un conținut extrem de vast, există și site-uri specializate în cursuri de IT și programare, precum Udemy, Codecademy, etc. Aceste site-uri sunt surse ce au un conținut deja mult mai bine structurat, din moment ce se adresează celor ce doresc să învețe, celor ce trebuie să parcurgă un curriculum pornind de la lecții ușoare până la unele mai complexe.
Astfel de site-uri îți prezintă mult mai clar dinainte care sunt obiectivele unui curs, iar cel care dorește să învețe nu mai trebuie să caute și să filtreze atât de mult informația până găsește ceea ce este de interes.
Dezavantajele rămân de multe ori aceleași ca și cele regăsite în tutorialele de pe YouTube, însă pe lângă acestea, utilizatorii spun că uneori cursurile video nu sunt verificate mereu de programatori experimentați. Drept consecință, cursanții ajung să se înscrie la cursurile de genul mai degrabă mulțumită unor strategii de marketing reușite, decât abilităților calitative de mentor ale persoanei care ține cursul.
În același timp, există în continuare acea lipsă de interacțiune care face experiența să rămână unilaterală și impersonală. Acest lucru poate face cursantul să simtă că toată sarcina de a învăța cade doar pe el, neprimind ajutor de la nimeni.
Totodată, majoritatea angajatorilor nu pun mare preț pe certificatele emise la finalul absolvirii acestor cursuri online. Când vine vorba de ocuparea unui post de programator în anul 2021, printre principalele criterii de angajare rămân realizarea aplicațiilor personale, abilitatea de a gândi logic și rezolvarea problemelor de algoritmică.
O a treia metodă de a învăța programare pentru începători și cea mai bună din toate punctele de vedere este cea prin care cursantul apelează la serviciile unui mentor. Prin această metodă se elimină toate dezavantajele întâlnite în sursele anterioare. Mai mult de atât, se și maximizează toate avantajele despre care am vorbit.
Atunci când se învață programarea cu ajutorul unui mentor, mereu există comunicare în ambele sensuri și feedback-ul este constant asupra codului scris de cel ce învață. Orice neclaritate sau nelămurire este explicată de câte ori este nevoie, poate chiar în diferite feluri, astfel încât totul să devină clar.
Un mentor bun nu va oferi soluția cu codul gata scrisă cursantului, ci îi va pune întrebări ajutătoare și mereu îl va încuraja să descopere singur rezolvarea oricărei probleme. Mentorii au și ei noțiunile de programare structurate foarte clar și logic, astfel încât fiecare lecție se bazează pe anterioarele și devin gradual mai complexe.
Noi la WellCode am încercat să îmbunătățim și mai mult acest sistem de predare ce implică ajutorul unui mentor, punând la dispoziția cursanților și o platformă online, unde materia este structurată pe module.
Primul modul este gratuit, astfel încât poți învăța bazele programării chiar acum, fără să ai experiență anterioară. Mai mult, dacă termini primul modulul în 7 zile, primești de la noi un cadou. Află acum că programarea nu este atât de grea precum crezi.
Rezolvările trimise pe platformă sunt evaluate în mod automat. Această facilitate oferă cursanților feedback obiectiv în timp real. În plus, în secțiunea de comentarii, membrii de pe platformă se pot sfătui și ajuta între ei și pot comunica cu mentorii.
Programează-te apoi la o ședință de consultanță cu unul dintre experții noștri în carieră și fă-ți o idee mai clară legată de viitorul tău profesional. Accesează site-ul nostru WellCode și alătură-te acum comunității.
Dacă încă nu ești convins, aruncă o privire la ce au spus cursanții care deja lucrează alături de noi de luni de zile; intră pe pagina WellCode Păreri sau pe canalul de YouTube cu același nume, unde postăm săptămânal!
Comentarii recente