După 11 ani în care Marius a tot lucrat în diferite domenii departe de casă, el a ajuns la concluzia că își dorește ceva mai bun de la cariera sa profesională. Astfel a decis să înceapă programul nostru de mentorat. Iată părerea lui după nouă luni de programare.

“Salut! Numele meu este Marius, am 31 de ani, lucrez în Norvegia de 6 ani și sunt în prezent cursant în programul de mentorat WellCode. Pentru a vă face o părere despre mine, vă voi spune pe scurt despre parcursul meu profesional din ultimii 11 ani.

După terminarea unui liceu tehnologic, profil turism, fiindcă eram atras de tot ceea ce ține de computere, am ales să merg la facultatea de informatică. Nu a trecut decât un semestru până să îmi dau seama că nu a fost o alegere foarte inspirată, deoarece nu eram nici pe departe pregătit din punct de vedere academic. Singurul examen promovat din prima sesiune a fost cel de limba engleză.

Ulterior, am decis să renunț și să fac altceva cu viața mea profesională. La acel moment, cu gândirea de atunci, mi-am zis că lumea IT, a programării, nu este de mine. Anii au început să treacă și am început să muncesc orice altceva, înafară de programare. Joburile pe care le-am avut ar fi următoarele: șofer de camion pe rute naționale și internaționale; cu această ocazie am vizitat aproape toată Europa. Acesta este și motivul pentru care vă vorbesc dintr-o o cabină de camion.

Apoi am lucrat ca și vânzător ambulant de înghețată londoneză. Cu această ocazie am aflat cât de bun este soft-ice-ul din Anglia. Am fost agent de vânzări junior, vindeam garsoniere de veci. Aici vă las pe voi să ghiciți ce sunt acestea.

Întâmplarea face ca în 2015 să primesc o ofertă de job temporar în Norvegia. Acea ofertă de job temporar s-a transformat, după cum vă spuneam la început, în 6 ani. Între aceste job-uri m-am înscris și am terminat o facultate la distanță în același domeniu în care am terminat și liceul, mai exact, turism.

Am vrut prin cele spuse să vă prezint că nu sunt cu nimic mai special. Am căutat de fiecare dată o experiență nouă, o provocare nouă, până când am găsit ceea ce mi se potrivea. Asta poți face și tu: te poți mișca, te poți muta, te poți schimba, că doar nu ești copac. Până și copacii se schimbă cu timpul.

În prezent, munca pe care o fac are legătură cu programarea însă nu sunt încadrat ca și programator, nici măcar junior. Ei bine, asta intenționez să o schimb odată cu terminarea programului de mentorat WellCode. Repet, program de mentorat, nu curs, nu tutorial, nu altceva. 

Îmi aduc aminte că mama mi-a spus cu ceva timp înainte de nu știu ce curs pe care dacă îl faci, poți deveni programator. Eu, având eșecul cu facultatea de Informatică, i-am zis ei, mi-am zis și mie că așa ceva nu este posibil și am ignorat atunci îndemnul de a afla atunci mai multe detalii.

Acel curs m-a găsit el pe mine (mulțumesc Zuckerberg) și s-a dovedit a fi mai mult decât un curs, era ditamai programul de mentorat. Fiind curios, am intrat pe site-ul lor, mi-am făcut cont și am început să parcurg modulul gratuit. Mi-a plăcut maxim, a fost exact ceea ce căutam, un loc unde să îmi pun la încercare minimele cunoștințe pe care le aveam.

Ce mi s-a părut foarte tare, a fost faptul că derulând pagina, am dat peste întrebările altor cursanți și de răspunsurile scrise de mentorii din acest program. Am zis WOW!, aici dacă nu înțeleg ceva, pot pune întrebări la care primesc și răspuns. De altfel, am și pus, și am fost foarte mirat pentru că am primit răspuns în aceeași zi.

Mi s-a părut incredibil că există o astfel de platformă, unde cineva îmi răspunde la întrebările pe care le pun referitoare la lecția peste care nu puteam trece. Programul este astfel structurat, astfel încât, dacă nu ai înțeles lecția curentă, nu vei ști să răspunzi la quiz-ul de la finalul ei și nu vei putea trece mai departe. Vei putea, în schimb, pune întrebări, până înțelegi tot ce este de înțeles la acea lecție. 

Am început să caut WellCode pe YouTube și am găsit clipuri cu Petru, fondatorul acestui program în care vorbea deschis despre învățarea programării și faptul că dacă o faci în mod corect și serios, o poți face indiferent de mediul profesional din care provii. Vă amintiți din ce mediu am spus la început că provin eu?

Fast forward 9 luni și sunt la finalul acestui program, unde pot să spun că pot să recomand acest program din toată inima. Îl recomand pentru că nu am fost singur pe acest drum și i-am avut alături pe mentorii din acest program la fiecare hop, la fiecare frică de a nu înțelege în totalitate conținutul unei lecții.

Am primit mereu sprijin atunci când voiam să renunț și am primit noi provocări când treceam de la un modul de învățare la altul. Încă un factor important este că am crescut constant în aceste 9 luni. Acesta este secretul, sa pornești de jos, cu -1 cunoștințe și să clădești treptat și constant pe cunoștințele acumulate la pașii anteriori.

Stai la un pas atât cât ai nevoie pentru a înțelege noile concepte, până când te simți pregătit să avansezi la următorul modul. M-am înscris ulterior în următorul program pentru că voiam ceva mai mult de la viața mea profesională și am simțit încă de la parcurgerea modulului gratuit că se poate.

Folosește timpul pe care îl ai într-un mod corect, într-un mod care te atrage și te face să crești. Îți vei mulțumi mai târziu pentru asta. Asta e valabil în orice domeniu. Dacă m-ai urmărit până aici, dar încă ai rețineri, și nu ești sigur care este pasul următor, rămâi alături de mine și îți voi prezenta ce trebuie să faci în continuare.

Mai departe, îți recomand să intri pe YouTube și să cauți canalele WellCode și WellCode Păreri pentru a vedea și alte persoane de diferite vârste, care au rezultate concrete care au rezultate concrete în urma parcurgerii acestui program. 

De asemenea, duminică seara, Petru intră live pe YouTube și îți poate răspunde gratuit la orice întrebări ai despre programare și despre programul de mentorat. Dacă ziua de duminică este prea departe și vrei un răspuns la orice nelamurire pe care ai avea-o, poți intra pe grupul public de Facebook: WellCode învață programare, unde cineva din echipă îți va răspunde cu siguranță în cel mai scurt timp posibil.

Pe final, vreau să rămâneți cu un singur lucru. Adevărul este că dacă îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu te poate opri. Dacă nu îți dorești să faci ceva, nimic nu te poate convinge.“

Marius s-a adaptat mereu provocărilor și a știut să se descurce de-a lungul carierei sale profesionale. În același stil, el a realizat că programarea este domeniul de viitor ce îl va satisface de acum. Dacă ai găsit părerea lui ca fiind interesantă, poți urmări povești similare pe pagina noastră WellCode Păreri sau pe pagina noastră de YouTube. Dacă vrei și tu să înveți programare de la zero în câteva luni, pentru a începe o carieră de succes, accesează site-ul nostru WellCode și apucă-te acum de treabă!