Flavius este un tânăr licean ce se pregătește pentru examenul de Bacalaureat. El s-a înscris în programul nostru de mentorat, având scopul de a lucra ca programator imediat după terminarea studiilor. Iată care a fost experiența sa alături de noi până în acest moment:

„Salut, numele meu este Flavius, am 19 ani, în momentul de față sunt în clasa a XII-a și BAC-ul îmi bate la ușă. Voiam să vă împărtășesc câteva dintre experiențele mele alături de cei de la WellCode.

Am început programul de mentorat în clasa a XI-a și când am început programul, nu trebuie să ne ascundem după perdea, ca pe orice alt om, mă interesau banii; eram interesat să fac bani din treaba asta, să îmi găsesc un loc de muncă pentru că știm că programatorii câștigă destul de bine.

Programul a fost atât de bine structurat, atât de friendly încât scrisul de cod a ajuns o pasiune pentru mine, mai mult decât un potențial loc de muncă. Am ajuns să spun asta și la call-urile lunare și să zic că să aud tastatura și să văd pe ecran cum apar linii de cod mă relaxează.

Stau și mă gândesc că termin imediat programul de mentorat, nu mai am chiar atât de mult; voi începe să lucrez la CV, voi începe să lucrez la aplicația mea personală și mi se pare pur și simplu ireal, pentru că sunt atât de aproape de a-mi începe oficial viața, de a avea un loc de muncă undeva și de a începe să câștig banii mei.

Programul de mentorat de la WellCode nu te învață doar cod, ci te maturizează foarte mult și pe plan personal, pentru că treci printr-o schimbare radicală făcând chestia asta. Sunt un puștan de 19 ani, dar de cele mai multe ori mă comport ca și cum aș avea 11 ani. De asta mi se pare ireal că sunt foarte aproape de a-mi începe oficial viața de adult.

Ofer un mare credit celor de la WellCode pentru că, întorcându-ne puțin în timp, în clasa a IX-a, mie nu îmi plăcea deloc informatica, sunt la profil de mate-info, dar pur și simlu modul de predare de la școală nu mă atrăgea. Nu rezonam deloc cu ceea ce spuneau profesorii și a trebuit să ajung în clasa a XI-a, când, în urma discuțiilor cu familia și cu prietenii, am zis să mai dau o încercare informaticii și codului.

Am dat de cei de la WellCode, datorită unor reclame pe Internet, m-a atras foarte mult oferta lor și pur și simplu mi se pare o investiție foarte inteligentă a timpului și a banilor pentru că am ajuns să stau în fața calculatorului și nu mai pierd timpul, ci produc, adică acum scriu linii de cod, produc și în cele din urmă voi ajunge să câștig bani din asta, pentru că asta urmărim, un loc de muncă în programare.

Au existat foarte multe momente când nu mai aveam motivație, spuneam, gata, până aici am putut, nu mai este de mine treaba asta, dar de fiecare dată call-urile lunare erau extrem de benefice pentru mine. Mereu plecam de la ele cu un boost de motivație, niciodată nu am fost certat că nu am avut numărul de ore lucrate pe care trebuia să îl am sau pentru că nu rezolvasem toate problemele pe care trebuia să le rezolv.

Mereu am stat față în față și am încercat să găsim soluții pentru ca lucrurile să revină la normal și să progresăm într-un timp cât mai bun și într-un mod cât mai eficient. Niciodată nu am închis call-ul cu un mentor și să plec cu capul aplecat pentru că am fost certat; nu a existat așa ceva. Mereu plecam plin de motivație, aveam task-uri stabilite cu mentorul respectiv, știam ce trebuie să fac în următoarea lună, știam unde trebuie să lucrez, știam care mi-au fost problemele în luna anterioară și știam ce ar trebui să modific sau să rectific.

Am ajuns în luna de față să lucrez cu matrici, cu șiruri de caractere, cu vectori, să manipulez while-uri și for-uri așa cum îmi place mie. Deși știam de la liceu oarecum bazele, nu știam decât operații simple, să adun două numere, să le scad, să le împart sau să le înmulțesc. Acum stau și mă uit la sutele de fișiere făcute cu probleme încercate, probleme rezolvate și nu îmi vine să cred că eu am ajuns să scriu atât de multe linii de cod, am ajuns să lucrez cu subprograme, cu fel și fel de lucruri.

E ireal fiindcă știu de unde am plecat, știu cunoștințele cu care am pornit și de aceea sunt conștient că oricine poate să facă asta. După cum am spus, am lucrat până acum cu matrici, cu submatrici, cu vectori de frecvență; cine e deja programator, știe ce tocmai am spus, cine nu e programator nu are habar ce tocmai am spus. 

Eu sunt undeva la mijloc, încă mai este loc de învățat; eu sunt un puturos, dar știu că pot și știu ca oricine poate, pentru că nu toți sunt la fel de puturoși ca și mine. Oricine poate să ducă programul de mentorat la final mult mai repede decât voi reuși eu.

Am avut mentori buni, am primit feedback de fiecare dată când am avut nevoie de el, dacă am avut perioade când am rămas blocat, mentorii mi-au dat mesaj personal întrebându-mă ce se întâmplă, sfătuindu-mă să pun mai multe întrebări și fiind la dispoziția mea.

A ști că ei nu te te văd pe tine doar ca pe un client pe care trebuie să îi consulte și a vedea că nu e vorba despre asta te face să simți că faci parte dintr-o familie. Le pasă de tine și vor ca tu să ajungi în cel mai bun punct și să ai o carieră în programare și asta mi se pare cel mai șmecher pentru că nu știu în câte locuri ți se poate promite și un loc de muncă după ce termini anumite cursuri.

În momentul de față sunt aproape, sunt foarte aproape de primul meu loc de muncă în programare și le datorez asta celor de la WellCode și dacă te uiți la asta și nu știi dacă să începi sau ai dubii în privința codului sau s-a întâmplat pur și simplu să dai peste video-ul ăsta, îți zic sigur că nu ai ce pierde.

Chiar dacă ai zero cunoștințe în programare, programul de mentorat WellCode este pentru tine, dacă ai bazele stabilite, cum am avut și eu, la fel, programul ăsta e pentru tine. Vei trece imediat prin primul modul și vei începe să înveți chestii din ce în ce mai avansate. Te vei simți atât de bine când vei vedea toate lucrurile prin care ai trecut, cum s-au pus ele cap la cap și cum ai început să scrii coduri din ce în ce mai mari.

Programarea este pentru oricine, este pentru mine și este pentru tine. Din nou, le sunt foarte recunoscător celor de la WellCode. Experiența mea de până în acest moment a fost una minunată și abia aștept să văd unde voi ajunge în viitor datorită lor.”

Flavius este încântat să întâmpine următoarea lui etapă din viață și este recunoscător pentru tot ce a învățat de-a lungului programului de mentorat. Pentru a vedea și alte păreri despre programul nostru de mentorat, accesează pagina noastră web WellCode Păreri.

Pentru a te înscrie și tu în programul nostru de mentorat și pentru a-ți îmbunătăți viața, accesează site-ul nostru Wellcode și apucă-te acum de programare de la zero.