După 9 ani de lucru în cadrul unei companii multinaționale din Cluj-Napoca, Bogdan simte că a intrat într-o rutină și dorește să evolueze, făcând o schimbare. Deși inițial a ezitat să discute cu noi, fiind descurajat de criteriul vârstei, în final a făcut alegerea cea mai bună pentru el și ne-a contactat. Iată în continuare părerea lui programul de mentorat WellCode.

”Salutare! Mă numesc Bogdan Chișu și vreau să vă vorbesc despre experiența mea din ultimele 2 luni în programul de mentorat Wellcode. Eu vin dintr-o multinațională din Cluj-Napoca, unde am lucrat în ultimii nouă ani și unde am evoluat cât de mult am putut eu; practic am schimbat modul în care se lucrează pe poziția mea.

Acum mă aflu într-un punct în care s-a instalat rutina și dacă aș vrea să fac o schimbare, aceasta ar întâmpina foarte mare rezistență. În aceeași situație i-am văzut și pe alți colegi de-ai mei, care s-au hotărât să facă un pas către programare, către o carieră în IT, iar modul în care s-a schimbat viața lor a fost remarcabil.

Am și început în trecut, alături de ei, cursuri de programare online, care s-au terminat cu abandon din partea mea, pentru că nu aveam senzația că sunt implicat în ceva important, nu eram consecvent, și poate nu eram nici motivat să ajung la soluțiile care mi se ofereau pe tavă.

În 2019 am văzut standul WellCode de la târgul de carieră de la Sala Polivanlentă, dar având o vârstă peste media celor care înconjurau standul, am decis să nu inițiez atunci o discuție, din păcate.

Ulterior, într-o discuție cu un coleg de serviciu, am aflat iarăși despre WellCode, iar el spunea ceva de genu că acolo s-ar găsi un program foarte bun, dar greu de terminat și scump. S-a făcut atunci comparația cu un maraton. Probabil din cauza acestei comparații și a faptului că terminasem și eu câteva maratoane, am decis să caut și eu mai multe informații.

Nu mai știu exact cum am ajuns pe grupul de Facebook Învață Programare și pe platformă, însă acolo am parcurs modulul gratuit. Bianca m-a programat la o ședință de consultanță cu Nicoleta și Nicoleta m-a pus repede la treabă.

Primul impact pe care l-a avut atenția concentrată a echipei WellCode asupra mea a fost că dintr-o persoană nemulțumită de starea lucrurilor din jurul meu, să devin o persoană nemulțumită de felul în care făceam eu lucrurile. 

M-am trezit pus în fața unei oglinzi în care vedeam o persoană cu un ego imens pentru că ducea la bun sfârșit o sarcină repetitivă fără prea mult efort, indisciplinată pentru că lucra de acasă în timpul pandemiei și putea să-și facă treaba oricând după bunul plac și care, pusă în fața unor noi provocări reprezentate de problemele de pe platformă, s-a trezit brusc foarte tulburată și deranjată de acest aspect.

Din fericire, nu am fost singur și izolat; am avut alături de mine echipa WellCode și împreună cu ei am reușit să trec peste aceste provocări, iar cu altele încă mă lupt. Am simțit că am avut echipa WellCode alături de mine și asta s-a văzut în răspunsurile pe care le-am primit la comentariile de pe platformă, la modul în care sunt ajutat în cadrul call-urilor, prin faptul că nu trece nici măcar o zi în care să nu fiu în contact cu cineva din echipă, să nu primesc un hint, un indiciu care să mă ajute să rezolv problemele pe care le am înainte. 

Dacă ar fi să dau un sfat unei persoane aflate la început sau care se gândește să se înscrie în programul de mentorat WellCode, acesta ar fi să vorbiți, să comunicați, să lăsați echipa să știe ce gândiți, frustrările voastre toate sunt înțelese. Practic, să nu vă lăsați descurajați pentru că orice problemă din programul de mentorat și de pe platformă are o rezolvare.

Un alt lucru de maximă importanță pentru mine este consecvența. Scopul meu este să mă angajez ca și programator într-o firmă de IT. Al vostru poate este altul, poate vreți să vă calificați la olimpiada de informatică, poate vreți să intrați la facultate, poate vreți să dezvoltați o aplicație. Indiferent de scopul vostru, veți avea de câștigat o luptă.

Fie că este vorba despre interviul de angajare, fie că este vorba despre un examen sau o olimpiada, câștigarea acestei lupte se va face doar cu antrenament zilnic. Aceste antrenamente vă vor crește încrederea în forțele voastre în momentul în care intrați în ring. Antrenamentul se face rezolvând problemele de pe platforma WellCode, rezolvând problemele din cadrul call-urilor.

Astfel se încordează mușchii gândirii logice, capacitatea de a dezvolta, prezenta și de a verifica înainte de a prezenta o soluție; capacitatea de a lucra în echipă, chiar. Toate acestea sunt relevante pentru că dacă îmi ating scopul de a fi angajat, vreau să fiu de folos pentru angajatorul meu și pentru echipa din care voi face parte, să trec repede peste problemele integrării, să pot comunica ușor dificultățile pe care le întâlnesc și să pot să primesc ajutor.

Cu alte cuvinte, să am un impact pozitiv pentru echipa din care voi face parte; mai bine spus, să fiu important pentru ei. Consider că mă aflu la locul potrivit pentru a-mi atinge scopul în programul de mentorat și remarc faptul că primesc mult mai mult decât niște noțiuni de informatică. Mulțumesc și spor la codat!”

După cum ați observat, Bogdan nu doar că a găsit modalitatea ideală pentru el de a învăța programare și de a se apropia de scopul său, dar a evoluat și ca persoană, devenind mai disciplinat.

Pentru a vedea și alte păreri ale cursanților programului de mentorat WellCode, poți accesa pagina noastră WellCode Păreri.

Dacă dorești și tu să te orientezi spre un job în programare și vrei cel mai bun loc de unde să începi gratuit să înveți să scrii cod, accesează site-ul nostru WellCode!