„Sunt unii programatori care câștigă doar 2-3 mii de euro iar alții câștigă peste 10 mii de euro. Îmi poți spune cum reușesc acești oameni să obțină un astfel de avantaj?”

Volumul muncii pe care îl depui.

Cel mai simplu e să te gândești la chestia asta ca și cum te gândești: cât produce fiecare? Și acum hai sa ne întoarcem la exemplul cu McDonald’s-ul. Să zicem că avem 2 angajați: angajatul numarul 1 poate să facă 100 de hamburgeri într-o zi. Angajatul numărul 2 poate să facă 1000 de hamburgeri într-o zi. Logic ar fi ca angajatul numărul 2, dacă face cât 10 alți angajați să fie plătit mai bine. Deci volumul muncii pe care îl depuii îți influențează salariul.

Calitatea produsului pe care îl faci.

Hai să ne gândim că angajatul numărul 1 face 100 de hamburgeri într-o zi, și să zicem că fiecare costă 5 lei. Angajatul numărul 2 lucrează la un restaurant de lux unde hamburger-ul costă 20 de lei. El face tot 100 de hamburgeri pe zi. Deci, în al doilea rând, e important și locul unde lucrezi. Cât de important e codul pe care îl scrii? Cât de valoros e?

Dacă lucrezi la facebook pe partea de reclame, ei au venituri de câteva miliarde de dolari doar din reclame. Dacă scrii cod care face ca acele reclame să fie mai eficiente, mă face pe mine să dau mai multi bani pe reclame pentru că acele reclame îmi aduc mai mulți clienți, automat acel cod e mai important decât codul pe care îl scrii pentru un site de prezentare de la un magazin din conțul străzii.

Importanța ta pentru companie.

Dacă eu mâine îmi dau demisia din WellCode, cel mai probabil ne-ar scădea numărul de clienți pentru că multă lume vine să lucreze cu noi pentru că mă cunosc pe mine.

În final

Ca să sumarizăm de ce unii programatori câștigă mai bine decât altii, ei bine, pentru că unii sunt niște programatori mai buni: produc mai mult cod sau unii chiar supervizează echipe de programatori. Adică gândesc o arhitectură, o arhitectură complexă.

Să zicem că vrei să faci o aplicație de plăți pentru magazine online. Asta e ceva important pentru că implică securitate, implică să meargă foarte eficient. Cel mai probabil vei avea nevoie de 20 de programatori să facă asta. Dar dacă eu știu atât de bine programare încât să creez arhitectura acestei aplicații în așa fel încât să îi manageriez pe toți aceși programatori, atunci automat sunt foarte valoros și voi face foarte mulți bani.

Deci, banii nu țin așa mult de tehnologia pe care ești. Țin foarte mult de abilitățile tale. Ce poți să faci.