Faci această greșeală când vine vorba de limbajele de programare?

Industria românească de IT este în continuă dezvoltare. 

De la aplicații ușor de realizat, la site-uri web, până la programare avansată cu tehnologii de ultimă generație, România s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani.

Această dezvoltare a readus în atenția tinerilor motive bune pentru care România este din nou o opțiune viabilă pentru viitor. Speranța că vor putea avea un viitor stabil și plini de fericire apare din nou.

Industria înflorește. Atitudinea pe care o avem față de acest sector este bună. Potențialul tinerilor din țară este la un nivel ridicat.

Trebuie să profităm de toți acești factori și să acționăm. 

Dar de unde începem când opțiunile par a fi nelimitate?

Sunt zeci, poate chiar sute de cursuri și programe pe piață, la momentul actual. Sunt atât de multe încât majoritatea celor care își doresc o carieră în această direcție se pierd în multitudinea de opțiuni. Unii oameni ar putea să se simtă copleșiți de această alegere pe care trebuie să o facă.

Odată cu atât de multe opțiuni apar la fel de multe, dacă nu și mai multe întrebări.

De unde știu care e opțiunea potrivită pentru mine? Există un limbaj de programare ideal? Am nevoie de cineva care să mă îndrume?

Dacă nu ai reușit să-ți răspunzi la toate aceste întrebări, dacă nu ești mulțumit de alegerile pe care le-ai făcut și dacă nu ai obținut un job în programare până acum, vreau să-ți spun câteva lucruri.

Încă de pe vremea când eram la liceu, profil matematică-informatică, am văzut mulți oameni care își doreau un loc de muncă în domeniul programării. 

Își doreau un loc de muncă stabil, care să le ofere flexibilitate în programul de muncă, care să le ofere împlinire și stabilitate pentru a-și putea începe liniștiți viața de familie.

Tot pe acești oameni îi vedeam alergând în toate părțile, căutând informații legate de limbajele de programare pe care ”trebuie” să le învețe.

Vedeam că studiau anumite limbaje de programare care poate erau la modă, sau în trend. Mai vedeam și că nu aveau bazele necesare, nu înțelegeau logica pe care trebuie să o urmeze. 

Nu aveau formată gândirea de programator despre care se vorbește mult prea puțin.

Cu toții avem un ”prieten programator” care recomandă un anume limbaj de programare. Acest prieten nu ia în calcul nivelul la care te afli, cunoștințele pe care le-ai dobândit sau dacă îți dorești să lucrezi în acel limbaj de programare.

Prietenii care sunt deja programatori îți vor da sfaturi din perspectiva lor. Aceștia au deja un nivel avansat de înțelegere a industriei și a domeniului. Ceea ce le lipsește pentru a-i face ”profesori” ideali este capacitatea de a preda bazele programării, de a-ți explica de la zero până și cele mai scurte linii de cod.

Acestea sunt toate greșeli fundamentale pe care mult prea mulți oameni le fac atunci când vine vorba de cariera lor în IT.

Trebuie să începi cu limbajele ușoare? Nu.

Există limbaje de programare ușoare? Nu.

Toate limbajele se învață la fel de ușor? Nu.

Trebuie să-ți dezvolți încă de la început gândirea logică. Nu începe cu un limbaj ușor, începe cu limbajul care te va pune pe calea cea bună din prima.

Chiar dacă știi deja ce limbaj te-ar interesa, sau ce limbaj se caută la firma la care îți dorești un job, bazele nu se învață din acel limbaj de programare. 

Ai nevoie de un limbaj de programare pe care să-l privești ca pe un instrument. Un limbaj care te va învăța principiile programării. Acest limbaj nu trebuie să fie ușor, dar nu va fi nici cel mai greu.

Renunță la ideea că dacă te specializezi pe un singur limbaj de programare, vei fi foarte căutat. Un adevărat programator este ca un cameleon. Se poate adapta rapid și ușor la noi limbaje de programare deoarece are bazele foarte bine puse la punct.

Este normal să preferi anumite limbaje de programare, dar dacă vrei să te numești programator, este de datoria ta să ajungi la nivelul la care poți învăța orice limbaj dacă e nevoie.

Dacă ai început să te documentezi, cu siguranță ai observat zeci de cursuri și programe care promit să te învețe exact ceea ce îți dorești. Cum îl alegi pe cel mai bun?  Cum știi că este cel potrivit pentru tine?

Dacă ești tentat să îl alegi pe cel ieftin care promite cele mai bune rezultate, ai căzut în capcană alături de foarte mulți oameni.

Această mentalitate de a nu investi în tine și în resursele pe care vrei să le folosești este printre cele mai toxice. 

Acțiunile tale de acum se vor reflecta în viitoarele tale rezultate. Devii programator când ești chemat la interviuri, când angajatorii sunt atât de impresionați de tine încât obții job-ul dorit. 

Cum se poate întâmpla asta când tu ești în căutare de cursuri care se axează pe educație în masă? Cum te vei simți cu adevărat pregătit pentru un job dacă, atunci când urmezi lecțiile din curs, parcă ești la școală? 

La interviu trebuie să demonstrezi că ești diferit de toți ceilalți. Trebuie să pui în evidență gândirea de programator pe care toți o vor căuta.

Din experiența mea la WellCode, foarte mulți oameni care au făcut cursuri de tot felul se plâng din același motiv: educația cursanților se face în masă. 

Cum poate să pretindă cineva, fie om sau curs, că te va învăța un anume lucru, dacă nu se vor adapta la stilul tău de învățare?

Informația este inutilă, dacă cel care încearcă să o învețe, nu înțelege.

Dacă pentru tine programarea este doar un hobby, o activitate de weekend, atunci probabil că un curs ieftin de o lună este alegerea bună.

În schimb, dacă îți dorești cu adevărat o schimbare în carieră, va trebui să investești, pe lângă timp și dedicare, și alte resurse.

De ce spun că trebuie să investești și nu să cumperi?

Pentru că suma pe care o vei dedica unui program de mentorat o vei recupera înzecit când vei obține un job ca software developer.

Așa că gândește-te la ceea ce vrei să faci. Vrei doar o activitate de weekend sau vrei o carieră care îți va schimba viața în bine și care îți va oferi un program flexibil și stabilitate?

Un programator bun cu câțiva ani de experiență, care se documentează constant despre ce e nou în acest domeniu, ajunge să câștige și 10.000 de euro pe lună.

Ține minte că nu toți oamenii din IT câștigă atât de bine. Poți lucra în acest domeniu pe salarii mult mai mici, ca și tester.

Întrebarea este: merită să te apuci de un curs doar pentru a ajunge să ai printre cele mai mici salarii din industrie, sau vei duce treaba până la capăt?

Cea mai deșteaptă mutare a ta este să îți alegi mentori buni, de la care ai foarte multe de învățat. Alătură-te unui program în care vei învăța în ritmul tău și în care nu ai de pierdut dacă prinzi informația mai greu.

Lucrul cel mai important este să acționezi acum, să nu rămâi blocat în multitudinea de alegeri disponibile.

Setează-ți scopuri mari și lucrează zi de zi înspre acestea. La final vei realiza cât de departe ai ajuns.

Fie că știi exact care este scopul tău, sau ai doar o idee generală de viitor, nu ezita să vorbești cu un specialist despre asta.

Lasă un comentariu mai jos cu orice întrebare ai referitoare la programare, carieră de viitor sau scopuri și te vom ajuta cu cel mai mare drag!

Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe http://bit.ly/2NewRnq

Dacă ești hotărât să lucrezi serios cu noi, înscrie-te la o ședință de consultanță gratuită => http://bit.ly/37nnZT8