Tocmai am terminat o sesiune de pregătire intensă pentru olimpiadă. Am lucrat cu clienții noștri avansați, cu cei care vor să fie printre cei mai buni din țară. Lucrul acesta m-a făcut să îmi aduc aminte de unul dintre avantajele secrete ale programării.
Începutul
După cum spuneam, tocmai am ținut o pregătire de olimpiadă. Lucrul acesta este foarte important pentru mine pentru că așa am început eu defapt cu informatica. Așa a început să-mi placă, participând la olimpaidă.
Ce mă uimeșter de fiecare dată la domeniul acesta este cum poți, în momentul în care depășești un anumit nivel, să stai la calculator și să nu mai simți timpul cum trece pe lângă tine. Mă uimește cum poți să intri într-o stare în care ai putea să stai și să scrii cod ore în șir fără să te mai afecteze lucrurile din jurul tău.
Vreau să vorbesc despre cum ajungi în punctul acela, despre cum ajungi din punctul în care ești la început și nu ști ce se întâmplă, nu înțelegi unele linii de cod, până în punctul în care îți place foarte mult să scrii cod, poate chiar trăiești un pic pentru chestia asta, deoarece este o experiență prin care eu am trecut.
Atunci când m-am apucat să învăț programare lucrurile erau neclare, nu înțelegeam ce se întâmplă. De multe ori chiar scriam chestii la întâmplare ca să văd ce se întâmplă și speram că poate o să-mi iasă în sfârșit problema, o să-mi iasă în sfârșit algoritmul și pot să trec mai departe. De cele mai multe ori nu se întâmpla lucrul acesta. Acumulam foarte multă frustrare și cred că, de câteva ori, chiar m-am gândit să renunț, dar din fericire nu aveam altă alternativă.
Pasiunea
Din punctul acesta am ajuns în cealaltă extremă. Am ajuns în extrema în care mă pun să scriu cod și pur și simplu timpul zboară pe lângă mine. Îmi place foarte mult să creez lucruri pur și simplu folosind un calculator, lucruri care să poată fi folosite de alți oameni, poate chiar să le schimbe un pic viața.
Poate că sună descurajant când stai și te gândești că la un moment dat tu o să creezi o aplicație de la zero, doar cu mâinile tale și cu laptopul tău. O aplicație care să fie folosită de mai mulți oameni.
Ideea e că e foarte normal să simți lucrul acesta la început. Asta e cel mai mare obstacol pe care-l ai atunci când înveți informatică. Faptul că ai foarte multă informație și nu știi cum să o selectezi. Nu știi de unde să începi, nu știi cum ajungi din punctul A, în care ești începător, până în punctul B, în care ești capabil să scrii cod.
Din fericire, în informatică, chiar dacă informația este mult mai multă și e mult mai greu să o triezi, există modalități mult mai eificiente de triere. Doar stând online, tu ai acces la niște mentori care sunt foarte buni și care pot să facă acest lucru pentru tine.
Mai mult decât atât, pe lângă faptul că tu o să ai acees la informații, o să ai și o persoană la care poți să apelezi. Poți să primești feedback mult mai rapid decât dacă ai participa la clasicele cursuri, unde trebuie să aștepți până la următorul curs sau până la următoarea oră. Tu pur și simplu ești online, trimiți o întrebare fie pe Messenger, fie pe WhatsApp și primești răspunsul mult mai repede.
Cum poți face și tu asta
Haide să vorbim despre cum ajungi în punctul acela, punctul în care îți place să faci programare.
Acesta este cel mai mare avantaj pe care-l văd. Dacă e să luăm alte domenii precum sportul, tu nu poți să joci fotbal toată ziua pentru că la un monet dat vei obosi. Vei fugi pre mult, vei fi obosit și nu vei mai putea continua. În majoritatea domeniilor nu poți să stai ore în șir să faci același lucru fără să obosești și fără să îți treacă plăcerea.
Practic, ca să ajungi în acel punct, trebuie să fii capabil să scrii cod foarte fluent. Prin fluent mă refer la faptul că nu mai trebuie să gândești codul pe care îl scrii, ci să îți vină natural. De exemplu, în momentul în care te gândești că vrei să implementezi o aplicație care să te ajute să îți comanzi de mâncare de la pizzeria preferată, în mintea ta trebuie să vizualizezi codul respectiv.
În momentul în care ai ajuns în acest punct, atunci vine și plăcerea. Atunci singurul lucru care te mai limitează este creativitatea. Te limitează doar lucrurile pe care vrei să le creezi.
Ca să ajungi acolo trebuie să urmezi niște pași. Toată această plăcere este foarte mare, doar că nu vine din start.
Primul pas este să te hotărăști că vrei să faci acest lucru serios. Decizi că vei lucra serios, decizi că ești dispus să faci sacrificii și îți vei face un program disciplinat de muncă care te va duce acolo.
Abia pe urmă vine partea efectivă de învățare. După ce începi să înveți, e important să ai o structură. Foarte multă lume e entuziasmată și încep direct să se gândească la cum să creeze lucrurile pe care și le doresc.
Înainte de a învăța cum să creezi lucruri complexe, trebuie să creezi lucruri simple. După ce înțelegi foarte bine bazele, poți să treci la lucrurile mai complexe.
Înainte să ajungi pe ”tărâmul făgăduinței” unde ești foarte pasionat de programare și poți să stai ca și mulți dintre noi să scrii cod ore în șir fără să vrei să faci altceva, mai există un hop, și anume să ai încredere în tine.
Există foarte mulți oameni care, deși ajung să fie buni în programare, nu au încredere în ei, nu au încredere că pot să facă acest lucru cu adevărat.
Această încredere se câștigă în două moduri.
În primul rând, ai nevoie de feedback. Ai nevoie de un mentor care să îți spună atunci când greșești, dar să-ți spună și atunci când faci lucrurile corect. Pentru că de multe ori intervine nesiguranța: ”Am scris un cod, dar oare e bun? Oare e bine? Oare așa ar fi trebuit să-l fac? Nu cumva s-ar fi putut mai bine?”.
Al doilea lucru este efectiv să stai și să scrii cod. Să începi să creezi lucruri, vă vezi defapt de ce ești capabil, să îți împingi limitele, să începi să creezi lucruri tot mai complexe, tot mai complicate.
În acest moment intervine din nou un mentor. Rorul unui mentor nu e doar să-ți răspundă la întrebări, nu e doar să fie alături de tine și să îți spună dacă faci bine sau nu. Rolul unui mentor este și să te împingă cât mai sus, să te împingă șă îți depășești barierele.
După ce ai câteva bariere mai grele pe care le-ai depășit, după ce ai ajuns să creezi niște lucruri mai complexe, vei vedea că vei începe să ai încredere în tine și îți vei spune ”Dacă am depășit obstacolul acesta, hai să văd care e următorul! Ce urmează de aici? Ce pot să fac mai greu de atât?”. Vei ajunge să îți dai singur provocări, o să începi să te gândești cum ai face diferite lucruri.
În momentul în care îți apar gânduri de genul ”vreau mai mult”, ”vreau să mă autodepășesc”, ”vreau să lucrez din propria inițiativă”, vei realiza că ai ajuns la nivelul de pasiune.
Acesta este punctul final în care vrei să ajungi, punctul în care nu mai există timp liber și muncă, ci totul e timp liber pe care îl petreci exact așa cum vrei tu.
E o senzație foarte frumoasă de libertate pe care o ai în momentul în care tu scrii cod nu pentru că vrei să câștigi niște bani în plus, nu pentru că vrei să te pregătești pentru angajare, ci pentru că pur și simplu e ceva ce îți face ție plăcere.
În momentul în care ajungi în acest punct, ai ajuns la nivelul în care ești pasionat. Cunosc foarte puțini din alte domenii care pot să susțină că sunt foarte pasionați, că le place să facă ceea ce fac și că ar face asta de dimineața până seara.
Totuși, programarea este unul dintre puținele domenii în care chiar poți să faci asta și unde nici măcar nu ai o barieră. Mereu vei putea crea aplicații mai bune, tot timpul există lucruri mai complexe pe care le creezi. Poți să ajuți și mai mulți oameni, poți să ai un impact și mai mare.
Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe site-ul WellCode
Află experiențele cursanților noștri de pe WellCode Păreri sau de pe canaul de YouTube cu același nume
Comentarii recente