https://www.youtube.com/watch?v=RwtMQC5GfGo

Încă din cele mai străvechi timpuri lumea credea că pentru a învăța un lucru nou cel mai bine este să te duci la un profesor care să te învețe. Sau să te înscrii la un curs unde să înveți lucrurile pe care vrei să le înveți. O să-ți explic acum de ce lucrul ăsta ține de cele mai străvechi timpuri, de ce nu se mai aplică în prezent și ce acum cel mai bine se învață programare online.

Cursurile

În primul rând, înainte să încep să fac informatică online, să fondez WellCode, am făcut foarte multă vreme și meditații în persoană. Dar am ținut și cursuri de pregătire pentru olimpiadă. De fiecare dată când lucram cu un grup de elevi, cu un grup de persoane, am realizat că e foarte greu să ții un ritm care să fie bun pentru fiecare persoană. Fiecare om e diferit, fiecare are ritmul lui de învățare. Tu dacă te duci la nivelul mediu, dacă te duci la viteza medie a grupei, automat o să lași câțiva oameni în urmă. Și automat o să ai câțiva oameni care o să se plictisească. Deci tu practic o să lucrezi fix pentru oamenii care sunt la mijloc. Și nici măcar n-o să fie perfect pentru ei. 

În al doilea rând, când vorbim despre cursuri, orarul e prestabilit. De cele mai multe ori se obișnuiește să se facă cursuri din alea lungi, de 4 5 6, câteodată chiar 8 ore pe zi. Foarte mulți specialiști în domeniul învățării, de exemplu Cal Newport, îți recomandă să citești cartea Deep Work, o să-ți spună că creierul nostru, mai ales la început mai ales neantrenat, are un maxim de 4 ore în care poate să stea concentrat și să învețe. Și acele 4 ore cel mai bine e să le iei cu pauze.

Automat atunci când vorbim despre niște cursuri, o să fii pus acolo. O să fie o materie care trebuie parcursă într-un anumit ritm, o programă. În felul ăsta tu o să fii forțat să te ții de programul acela și de ritmul grupei. Care e deja foarte ineficient pentru că în cele mai multe cazuri mintea ta nu o să facă față.

Am trecut și eu prin chestia asta. Chiar dacă mă consider unul dintre cei mai buni studenți din anul meu de la informatică, am avut o grămadă de cursuri unde pur și simplu nu făceam față. Pur și simplu nu mă mai puteam concentra la noțiunile predate. Și nu pentru că erau niște noțiuni foarte complicate. De cele mai multe ori știam peste jumătate sau peste trei sferturi din ele, dar mintea mea obosea.

Imaginează-ți lucrul ăsta ca și cum tu ai fugi, să zicem în jurul unui stadion. Începi și prima dată fugi repede și dai mai multe ture. Dar la un moment dat obosești și pur și simplu nu mai poți să continui să fugi. Chiar dacă la început să fugi în viteza aia ți se părea foarte ușor și lejer, la final o să trebuiască inevitabil să te oprești și să faci o pauză ca să te odihnești.

Atunci când vorbim despre cursuri, când vorbim despre grupe, timpul tău pentru a pune întrebări este mult mai mic. Pentru că o să fie și ceilalți care trebuie să pună întrebări. O să fie teoria care trebuie parcursă, pentru că automat e un program. Cursul nu poate să se întindă pe foarte multe luni sau foarte mulți ani. Și atunci timpul de întrebări o să fie automat limitat.

Am văzut de multe ori cum oameni care puneau întrebări erau pur și simplu tăiați sau primeau un singur răspuns. După aia profesorul spunea: „Ok, hai să trecem mai departe, că vreau să predau o chestie nouă.” Și de fapt astea sunt lucrurile cele mai importante. Atunci când nu înțelegi ceva, atunci când trebuie să te duci în detaliu, când trebuie să explici persoanei exact lucrul pe care nu-l înțelege.

Și prima dată neînțelegerea asta e reciprocă. Adică nu doar persoana care încearcă să învețe, nu înțelege ceva, ci și tu ca profesor. Sau mă rog, eu ca profesor nu înțelegeam exact care e lucrul pe care nu-l înțelege. Atunci trebuie să vin cu întrebări ajutătoare. Care e lucrul specific pe care nu-l înțelegi? Te-ai gândit la asta? Ok, te-ai gândit la asta. Deci nu asta e problema. Ok, hai să vedem cealaltă parte. Și trebuie automat să începi să porți un dialog. Lucrul ăsta e inconvenabil pentru ceilalți din grupă. Care probabil au înțeles conceptul ăla sau poate nu l-au înțeles nici măcar la nivelul persoanei care pune întrebarea. Și e foarte greu să faci sincronizarea asta între toți ceilalți din grupă. 

Din păcate, încă toate cursurile și programele nu oferă asistență online sau ți se spune: „Ok, o să-ți răspundem la întrebări pe mail.” Și tu trimiți un mail și mailul ăla o să fie răspuns peste câteva zile. Dacă o să fie răspuns o să fie răspuns la următorul curs de peste o săptămână. Caz în care tu ești blocat timp de o săptămână pe aceeași noțiune. Pentru că nu ai putut să continui să avansezi.

În plus, e foarte absurd ca în prezent să mai ai o persoană care să-ți ture niște chestii, să-ți explice niște lucruri. Când persoana aia poate să fie filmată. Tu să stai acasă să te uiți la filmuleț. Să-ți notezi toate întrebările pe care le ai și întrebi pe acea persoană. Deci efectiv nu mai are sens în prezent să te duci de exemplu la o facultate. Să ți se explice niște lucruri pe care tu deja le poți vedea într-un filmuleț, din mai multe filmulețe sau le poți citi dintr-o carte. 

Un alt lucru foarte important, mai ales la informatică, e faptul că tu ai nevoie să scrii cod. Tu trebuie să stai la calculator și să scrii, să încerci. Și tu fiind într-o grupă dacă ți se explică ceva, tu poți în cel mai bun caz să copiezi după profesor, să rulezi, să vezi că merge, eventual să faci o mică modificare să vezi ce se întâmplă și după aia automat să te sincronizezi înapoi cu profesorul. Și atunci cursurile în persoană taie toată interactivitatea. Pentru că tu poate vrei să stai jumătate de oră sau o oră să tot modifici la programul ăla. Să vezi fiecare modificare ce impact are ca să poți să înțelegi ce se întâmplă acolo.

Sunt unii oameni care prind ideea instant. Dar sunt unii oameni care au nevoie să stea mai mult timp și să experimenteze. Și eu am fost unul dintre ei. Eu când am început informatica nu înțelegeam aproape niciodată din prima 100% la clasă. Și atunci ce făceam e că mă duceam acasă, luam din nou problemele pe care le făcusem la clasă. Încercam să le rezolv din nou, după aia începeam să fac modificări. Îmi plăcea foarte mult să experimentez chestiile astea.

Partea asta de experimentare e cea mai importantă. De aia ai nevoie de un mentor care cumva în versiunea ideală să fie mereu lângă tine să-ți zică ok, stai, nu trece mai departe, intoarce-te acolo, mai rulează programul, fă modificările, vezi ce se întâmplă. Sau cum ai rezolva problema dacă am schimba mere cu pere sau dacă am schimba albastru în roșu sau tot felul de chestii de astea. Pentru că el în felul ăsta o să se asigure că tu înțelegi lucrurile în modul corect. 

Meditațiile 1:1

Acum tu poți să vii să zici da, într-adevăr, ai dreptate cu toate lucrurile astea, dar pot să iau ore 1:1 de la un profesor, pot să mă duc să iau meditații. Din nou, meditațiile în persoană sunt un lucru care nu funcționează neapărat cel mai bine din mai multe motive.

În primul rând, ești restricționat la o oră două sau câte ai de meditații. Timp în care da, tu poți să pui toate întrebările, dar după aia din nou intervine blocajul ăla de o săptămână sau de trei zile în care trebuie să aștepți până la următoarea ședință ca profesorul să-ți explice toate lucrurile astea.

În plus, de cele mai multe ori profesorii care chiar sunt buni, care chiar au experiență în predare și rezultate deja sunt plini. Nu te mai pot lua să lucreze 1:1 cu tine. Pentru că hai să facem un calcul, să zicem că fiecare ședință de pregătire are o oră și profesorul poate să lucreze full time să zicem 40 de ore pe săptămână. Aia înseamnă că el o să poată lucra cu maxim 40 de oameni din toată țara.

Din păcate, în România sunt foarte puțini profesori buni cu care poți să te pregătești și care chiar pot să te ducă la un nivel bun. Trebuie să stai un pic să te gândești. Ok, care e soluția? De multe ori am stat și eu să mă gândesc la chestia asta pentru că din păcate am făcut toți pașii ăștia despre care ți-am explicat. Am dat meditații 1:1, am fost plin, nu mai puteam să iau elevi în plus. Am făcut cursuri de grup și am observat cât de rău e pentru unii care rămân în urmă, care nu reușesc să înțeleagă și pentru ceilalți care se plictisesc și ajung să se lenevească.

M-am tot gândit, cum pot să rezolv problema asta? Și cel mai bun mod ca să rezolvi lucrul ăsta e să combini lucrurile bune din pregătirea în persoană. Faptul că stai și răspunzi la întrebări, faptul că stai și discuți cu persoana aia și îi explici toate lucrurile pe care nu le înțelege. Cu toate avantajele pe care ni le oferă online-ul. Și anume, faptul că poți să pui tot materialul pe internet și fiecare om poate să-și parcurgă lecțiile în ritmul lui. După aia tu poți să evaluezi automat, mai ales în programare. Tu scrii un cod, îl trimiți automat pe WellCode și în câteva secunde primești răspunsul. Tu o să vezi instant aproape dacă codul pe care l-ai scris tu este bun sau nu.

Nu mai stai blocat să vezi. Oare e bine? Oare nu-i bine? Oare trebuie să stau săptămâna asta să-l întreb pe profesor? Oare am făcut bine sau nu? E un fel de robot care îți corectează. După aia fiind toate lucrurile online și nefiind restricționat de un anumit program. Adică de faptul că acum am 1:1 cu cineva și trebuie să discut cu el. Pot intra oricând să răspund la întrebări.

De multe ori îmi place să comparăm programul de mentorat WellCode cu o meditație continuă 1:1, pentru că noi suntem acolo și o să-ți răspundem tot timpul la întrebări. Adică te-ai blocat la o problemă și nu știi cum să faci, scrii întrebarea și noi automat o să-ți răspundem. Bineînțeles, nu o să-ți răspundem instant pentru că e important să stai și tu să te gândești la întrebare. Doar că feedback-ul o să vină mult mai repede.

Practic o să primești răspunsurile de multe ori intrăm și de mai multe ori în aceeași zi și răspundem la întrebări. Deci automat n-o să mai fie blocajul ăsta în care stai și oare cum fac aici? Oare cum trec mai departe? Pur și simplu nu înțeleg. Oare cum să fac? Pe cine să întreb? N-o să se mai întâmple chestia asta. Ăsta e cel mai bun lucru pe care poți să-l faci acum dacă vrei să înveți informatică eficient, dacă nu mai vrei să-ți pierzi vremea, dacă vrei să-ți găsești un job în domeniu, cât mai repede fără să-ți mai asumi riscuri că n-o să reușești sau să te duci la interviu și o să-l pici.    

Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe https://wellcode.ro

Dacă ești hotărât să lucrezi serios cu noi, înscrie-te la o ședință de consultanță gratuită =>  https://cariera.wellcode.ro