O să-ți povestesc un pic despre câteva provocări și obstacolele, în primul rând, imaginare. Pentru că foarte mulți oameni își găsesc scuze din cauza cărora nu pot să învețe informatică. Iar mai apoi o să discut și despre obstacolele reale. O să povestesc un pic despre cum poți să faci să le elimini și să ajungi în punctul pe care ți-l dorești. Să ajungi să fii programator și să faci mai mulți bani. Să ai un job lejer și să ai mai mult timp de care să te bucuri.
Inteligența
Primul lucru pe care îl spune lumea atunci când se apucă să învețe programare e faptul că: „Eu nu sunt suficient de inteligent și n-o să pot să lucrez ca programator.” Ideea e că chestia asta e doar o scuză. Adică probabil dacă reușești să citești asta, să înțelegi lucrurile pe care le zic, poți să înțelegi și noțiunile complicate de programare. Pentru că nu ai nevoie să fii super mega inteligent ca să înveți programare. Să ai IQ-ul lui Einstein sau să fi descoperit fizica cuantică.
Pur și simplu trebuie să fii suficient de harnic. Inteligența se poate antrena la fel cum și mușchii se pot antrena. Sportivii devin din ce în ce mai buni pe măsură ce se antrenează. La fel și tu poți să devii din ce în ce mai inteligent pe măsură ce te antrenezi. Poate nu o să ajungi niciodată olimpic internațional la matematică sau câștigător al Premiului Nobel. Dar asta nu înseamnă că nu poți să lucrezi ca programator. Pentru că nu e nevoie de o inteligență ieșită din comun ca să faci chestia asta.
Nici eu nu eram inteligent. De ce spun chestia asta? Pentru că în fiecare an din școala generală mă pregăteam foarte mult la matematică. Și în nici unul din anii ăștia nu reușeam să trec de prima faza a olimpiadei de matematică. Fază de care treceau absolut toți colegii mei.
Diplomele
A doua scuză pe care oamenii și-o găsesc e faptul că n-au făcut un liceu de mate-info. N-au făcut o facultate în domeniu, n-au o diplomă, n-au acreditare. Și aici o să pun ca și scuză diplomele.
Din câte am înțeles de la oameni din diverse domenii, ca să poți să practici diverse meserii ai nevoie să fii acreditat. De exemplu, dacă vrei să fii electrician sau dacă vrei să fii taximetrist, ai nevoie de o acreditare, de o adeverință de la primărie.
Totuși, în programare n-ai nevoie de astfel de lucruri. Adică tu ai nevoie doar de minte, de capul pe care îl ai pe umeri. Și ai nevoie ca el să funcționeze bine și să înțelegi programare. Ori partea asta de înțeles deja am stabilit-o la primul punct, că nu e o chestiunea de inteligență. Nu e nevoie să fii mega ultra deștept, ci pur și simplu trebuie să muncești disciplinat. Ca mai apoi să poți ajunge să scrii cod.
Atâta timp cât tu ajungi în punctul în care scrii cod, poți să creezi aplicații, poți să aduci valoare unui potențial angajator, nu ai nevoie să-i demonstrezi chestia asta prin diplome. Ai nevoie să i-o demonstrezi în alte feluri. Poți să i-o demonstrezi făcând un proiect personal. Poți să i-o demonstrezi în cadrul unui interviu tehnic la care te descurci foarte bine. Și atunci pur și simplu o să te ia, o să te angajeze.
Nu interesează pe nimeni diplomele pe care le ai. Pentru că știi foarte bine, trăind în România, oricine poate să-și cumpere sau să-și fabrice o diplomă sau pur și simplu se înscrie la o facultate să copieze la toate examenele. Deci nimănui nu-i mai pasă de diplome.
Lipsa unui calculator
O altă scuză care intervine mult mai rar e faptul că: „Nu am un calculator performant.” Chestia asta apare mai rar, dar sunt diverși oameni care pierd vremea cu chestia asta. Înainte să se apuce de programare, stau câteva luni să se gândească. Trebuie să-mi iau un calculator performant pentru chestia asta, să strâng bani, să mă documentez să văd care e cea mai bună variantă.
Ideea e că de fapt, tu nu ai nevoie de un calculator performant, mai ales pentru partea de început. Gândește-te că programarea există de prin anii ’70 când smartphone-ul pe care îl ai în buzunar e mult mai puternic decât calculatoarele din vremea aia. Așa că, programele de bază pe care le scrii nu au niște cerințe ieșite din comun, n-au niște cerințe fenomenale. Atâta timp cât ai un calculator pe care rulează Windows, e suficient de bine cât să poți să începi să înveți programare.
Momentul potrivit
Ultima și cea mai mare scuză pe care o folosesc oamenii să nu înceapă să învețe programare e că așteaptă momentul perfect. Prima dată, stai un pic să termin facultatea. Fac o facultate din total alt domeniu. Stai să-mi plătesc ratele la mașină. Sau să îmi nască pisica, să-mi duc câinele la veterinar. Sau pur și simplu să se alinieze stelele, să fie eclipsă totală de Lună.
Pur și simplu așteaptă momentul potrivit care niciodată nu vine. Ideea e că timp niciodată nu o să ai. Mai ales dacă ai terminat facultatea sau liceul, automat viața e foarte bună la a arunca cu obstacole în noi, a ne pune piedici, a ne ridica ziduri. Și atunci indiferent cât aștepți să ți se rezolve o anumită problemă sau alta, pe parcurs, oricum o să vină alte piedici, alte lucruri pe care o să trebuiască să le rezolvi și niciodată nu o să fii pregătit. Așa că cel mai bine e să te apuci cât mai repede pentru că tu practic pentru fiecare lună în care nu ești programator, pierzi o anumită sumă de bani. Adică diferența salarială dintre jobul sau venitul pe care îl ai acum și venitul pe care l-ai avea ca programator.
În plus, de cele mai multe ori, programul de muncă este mult mai aglomerat pentru alte joburi. Și atunci pe lângă banii pe care îi pierzi nefiind programator, pierzi și foarte mult timp pe care l-ai putea folosi în alte moduri mult mai plăcute pentru tine.
Acum hai să luăm obstacolele reale, lucrurile care chiar te pot împiedica din a face informatică.
Timpul
Primul obstacol pe care o să-l ai e timpul. Foarte multă lume crede că: „O să mă înscriu la niște cursuri de informatică, o să mă duc acolo să stau într-o sală 10 ore în fiecare weekend și gata, devin programator.” Ideea e că lucrul ăsta nu se întâmplă. Indiferent de unde înveți informatică, ai nevoie să petreci niște timp doar tu cu calculatorul în care să scrii cod și să înțelegi anumite mecanisme.
Practic tu trebuie să faci ca să înțelegi, și mai ales să faci pe cont propriu. Și atunci, tu ca să poți să faci informatică, ai nevoie măcar de 10 ore pe săptămână, timp pe care să poți să-l petreci învățând. Dacă nu ai timpul ăsta, atunci pur și simplu nu ai cum să înveți informatică.
Programul dezordonat
Un alt lucru, un alt obstacol pe care poți să-l ai și care te va împiedica să înveți informatică, care e strâns legat de timp, e programul dezordonat. Ideea cu programul dezordonat e că e foarte important tu să-ți păstrezi mintea cât mai ageră, cât mai ascuțită. Pentru că dacă nu o ai în cea mai bună stare, o să te trezești că uiți informațiile.
Poți să te gândești la lucrul ăsta ca și la niște sportivi de performanță. Dacă tu ai să zicem pe campionul de la 100 m. Fix înainte de o cursă importantă se duce la cel mai apropiat fast-food și se îndoapă cu hotdogi până când aproape i se face rău. E clar că el nu o să mai câștige cursa aia. La fel ești și tu. Ești ca un fel de atlet, ca un sportiv care acum se pregătește să participe într-o cursă. Și trebuie să te asiguri că organismul tău este în cea mai bună formă.
Feedback-ul
Un alt obstacol pe care poți să-l ai atunci când înveți informatică și care te va împiedica din a ajunge programator, e lipsa unui feedback. De multe ori oamenii care se apucă să învețe programare încep cu cărți groase de programare sau citesc cursuri sau se uită la video-uri pe YouTube. Ideea e că atâta timp cât tu nu chiar scrii cod, cât timp tu nu te chiar ocupi să fii în fața calculatorului, să experimentezi cu codul pe care îl scrii și să creezi tu lucruri noi de la 0, nu prea ai cum să progresezi.
Și mai mult decât atât, tu poți să începi să faci niște lucruri de la 0. Dar n-o să știi niciodată dacă sunt chiar corecte sau nu. Nu știi niciodată dacă nu cumva s-ar fi putut mai bine. Ăsta e un lucru pe care noi îl facem cu clienții noștri. De multe ori chiar dacă au rezolvat o problemă corect, noi ne uităm pe codul lor. Să vedem dacă nu ar fi putut s-o facă mai bine, n-ar fi putut s-o facă mai scurt, mai eficient.
De multe ori în cadrul interviurilor de angajare sau în cadrul unui job, nu e suficient pur și simplu să rezolvi problema. Ci trebuie să găsești o rezolvare elegantă și eficientă. Și atunci, nu ai cum să înveți cum să fii eficient sau cum să fii elegant în felul în care scrii cod dacă nu ai pe cineva care să-ți arate.
Informațiile potrivite
Asta ne duce la următorul obstacol care a împiedicat foarte mulți oameni până acum. Era și pe mine să mă împiedice când eram în clasa a 9-a să învăț informatică. Și anume, lipsa informațiilor potrivite.
De ce te împiedică chestia asta din a învăța informatica? De ce te poate chiar bloca total? Pentru că neavând informațiile potrivite, ajungi să pierzi foarte multă vreme. Ajungi să te uiți peste niște lucruri pe care nu le înțelegi și nu ai cum să le înțelegi. E ca și cum tu ai încerca acum să citești o carte în chineză, dar tu nici măcar nu știi alfabetul chinezesc. Și efectiv tu trebuie să începi cu un abecedar. Doar că tu nepricepându-te la programare, nu te pricepi nici măcar să îți alegi resursele potrivite. Și ajungi să pierzi foarte mult timp cu niște resurse pe care nu le înțelegi, care nu sunt adaptate pentru tine, pentru scopul pe care îl ai.
Asta duce pe oricine la descurajare. Când vezi că stai 10 ore, 20 de ore, trei săptămâni sau chiar câteva luni. Avem oameni care intră în programul nostru de mentorat după ce au încercat un an întreg sau doi ani să învețe programare singuri. Și ajung în punctul în care pur și simplu sunt disperați. Au impresia că nu pot să învețe programare și sunt la început. Încep din același loc din care încep și clienții noștri care încep de la 0 se hotărăsc atunci.
De aia e foarte important să ai un mentor. Practic asta e rezolvarea tuturor obstacolelor care pot să te împiedice să ajungi programator. Atâta timp cât tu ai un mentor care îți spune cât timp trebuie să petreci, care îți face un program personalizat de muncă pentru că nu poți tu să te duci în același ritm cu care se duce altcineva care e diferit de tine, care pornește de la alt nivel.
Atâta timp cât mentorul îți dă feedback pentru fiecare cod pe care îl scrii, pentru fiecare rezolvare pe care o găsești. Și cât timp îți selecționează informațiile de care ai nevoie. Îți dă informațiile care îți sunt specifice nivelului și scopurilor tale. Tu o să ajungi mult mai repede în punctul în care să fii programator. N-o să te mai bați de tot felul de descurajări, n-o să te demoralizezi.
Știi că omul ăsta a făcut toți pașii pe care tu i-ai făcut. A trecut deja prin toate obstacolele prin care ai putea să treci. A avut alți oameni pe care i-a pregătit. Oameni care au fost în același punct în care ai fost tu, poate chiar mai rău decât tine. El știe deja cum să te treacă de obstacole, cum să te treacă peste fiecare hop. Și atunci tot ce trebuie tu să faci este să execuți ce-ți spune mentorul.
Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe https://wellcode.ro, mai ales fiindcă știi cum să navighezi aceste provocări și obstacole, în mare parte imaginare.
Dacă ești hotărât să lucrezi serios cu noi, înscrie-te la o ședință de consultanță gratuită => https://cariera.wellcode.ro

Comentarii recente