Un job sigur

Primul beneficiu și cel mai important al jobului de programator e faptul că este un job sigur. În prezent foarte multe locuri de muncă încep să se automatizeze. Fie că vorbim de procesarea automată de facturi pentru contabili, care reduce mult din volumul de muncă al unui contabil. Fie că vorbim despre alte joburi de birou. Ele încep să se automatizeze. Deja avem calculatoare care pot să facă automat multe lucruri mult mai bine decât le facem noi. Programarea este jobul perfect.

În plus, o grămadă de fabrici, dacă e să ne gândim la munca fizică, tot așa încep să se automatizeze. Și atunci rămân câteva locuri de muncă care încă o să fie sigure peste câțiva ani. Poate în 10-20 de ani de acum. Pentru că automat pe măsură ce avansezi în vârstă o să-ți fie tot mai greu să te reprofilezi. Să-ți schimbi domeniul de activitate acum la 20-30 de ani e mult mai simplu decât să ți-l schimbi la 50 de ani.

Și atunci tu alegând programarea, îți alegi un domeniu foarte sigur. Un domeniu care nu o să te lase fără un loc de muncă. Pentru că practic cu cât se automatizează mai multe locuri de muncă, mai multe tipuri de ocupații, automat o să fie nevoie de și mai mulți programatori. Asta înseamnă că cererea de programatori o să fie tot mai mare. Deci jobul ăsta practic devine din ce în ce mai sigur ce măsură ce trece timpul. 

În plus, cu cât ai mai multă experiență în domeniu, cu cât ai lucrat la mai multe firme, ai făcut mai multe proiecte, jobul tău iarăși e mai sigur. Dacă în alte domenii cu cât ești mai bătrân, cu atât ești văzut mai rău, aici cu cât ai mai multă experiență, cu atât ești mai căutat. Pentru că toată lumea caută programatori seniori, dar nimeni nu reușește să găsească suficienți câți au nevoie.

Faci ceva interesant

Al doilea lucru e faptul că faci ceva interesant. Spuneam mai devreme despre lucrurile repetitive. Hai să luăm de exemplu un frizer. Practic ce face un frizer? În fiecare zi tunde oameni. Oricât de interesant e probabil în prima săptămână sau în prima lună, la un moment dat lucrurile astea încep să se repete. Face același lucru și probabil singurul lucru care chiar e interesant e să discute cu oamenii respectivi.

Foarte multe din joburile astea, chiar și cele care nu pot să fie automatizate, implică un grad foarte mare de repetiție. Lucrul ăsta nu-i adevărat în programare. În programare nimeni nu o să te pună să faci de două ori același lucru. De ce ar trebui să scrii de două ori aceeași linie de cod? De ce ar trebui să creezi de două ori aceeași chestie când pur și simplu poți să dai copy paste. Sau pur și simplu să folosești ce ai creat inițial.

Asta înseamnă că jobul o să te provoace în fiecare zi, în fiecare săptămână. Și nu o să intri într-o rutină în care faci același lucru zi de zi, an după an, în care pur și simplu ajungi să te frustrezi, ajungi să te enervezi. Ci de fiecare dată o să te aștepte niște provocări noi. Acesta e un avantaj pe care foarte puține joburi și foarte puține domenii îl oferă în ziua de azi.

În plus, sunt foarte multe locuri dacă lucrezi ca și programator. Lucrezi pe o aplicație reală, o aplicație care e folosită de alți oameni. Asta înseamnă că tu practic faci ceva la care poți să-i măsori impactul. Vezi de fapt ce se întâmplă, cum codul pe care tu l-ai scris îi ajută pe alți oameni, le îmbunătățește viețile.

Încă țin minte cât de interesant a fost când eram la Facebook și am făcut o funcționalitate nouă pentru aplicația de Android. Puteam să măsor cum îi face funcționalitatea aia pe oameni să folosească mai mult timp aplicația și o face mai plăcut de folosit. Lucru ăsta, pentru mine cel puțin, e foarte important. Să văd că munca pe care o fac eu are un impact pozitiv în societate. Îi ajută pe alți oameni să facă lucrul ăsta.

Cred că e foarte important ca la finalul zilei sau după câțiva ani după ce-ai lucrat la o anumită companie să poți să zici: Uite, munca pe care eu am făcut-o chiar a schimbat niște vieți, chiar a făcut lumea o idee mai bună. Și din nou, ăsta e un lucru pe care foarte puține joburi și foarte puține domenii le oferă.

Poți să zici că inclusiv un gunoier face lumea mai bună pentru că păstrează orașul curat. Dacă stai un pic să te gândești la finalul zilei dacă ai fi gunoier, presupunem că ți-ai dat demisia, automat ar veni altcineva care ar putea să facă lucrul ăla. Chestia asta nu e neapărat adevărată în programare.

Discutam înainte, cât de greu ești de înlocuit și cât de ceruți sunt programatorii. Și atunci de multe ori poate chiar se întâmplă. Tu o să faci o chestie pe care foarte puțini alți oameni ar fi putut să o facă. Și de aia pentru mine e foarte important faptul că pot să fac programare.

Remote + freelancing

Și ultimul avantaj e faptul că poți să lucrezi remote. Înseamnă că dacă la un moment dat vrei să te duci să lucrezi din altă țară, în programare poți să faci lucrul ăsta. Pentru că pur și simplu ai nevoie de o conexiune la internet și un laptop. Asta înseamnă că nu mai ești restricționat. Nu mai trebuie să te duci la serviciu, unde ai utilajele. Nu mai trebuie să depinzi de un program fix. Multe firme chiar au început să adopte politica asta.

Atâta timp cât tu îți faci treaba, nu contează când vii la birou și când pleci. Atâta timp cât ți-ai făcut treaba, cum ziceam și mai devreme. Acum nu trebuie să-ți faci iluzii. Nu înseamnă că automat ai învățat să scrii programare și din ziua 1 o să lucrezi remote. O să lucrezi de acasă și o să stai numai cu familia.

Din cauza asta am și lăsat beneficiul ăsta la final pentru că lucrul ăsta vine pe măsură ce ai niște experiență, ce devii mai bun la programare și pe măsură ce echipa are încredere în tine. Dar deja foarte multe companii încep să scadă standardul și poți să începi tot mai repede să lucrezi remote. Poate nu toată săptămâna, dar poate te lasă joia și vinerea să lucrezi de acasă.

Plus că după ce ai niște experiență, poți să treci pe partea de freelancing. Asta înseamnă lucrat de acasă 100%, clienții interacționează direct cu tine. Tu poți să fii fie în România, fie în Anglia, fie în Republica Dominicană. Nu-i pasă nimănui atâta timp cât tu îți faci task-ul. Asta îți dă o libertate mult mai mare. Fie că ai o familie cu care poți să petreci mai mult timp, fie că pur și simplu poți să stai acasă într-un mediu care ți-e mai comod. Lucrul ăsta reprezintă un avantaj și reduce foarte mult stresul. 

Financiar

Și acum beneficiul bonus e partea financiară. Programatorii, din cauză că e un job atât de sigur și un job atât de căutat și e atât de greu să găsești programatori, sunt plătiți mult mai bine decât orice alt job. În principal, la început salariul pornește de undeva de la 4000 de lei. Și după câțiva ani de experiență ajunge peste 2500 de euro. Dacă după aia te duci în freelancing poate să ajungă mai mare decât 6000 de euro.

Acum stăm un pic să ne gândim ce înseamnă banii ăștia. În primul rând, banii ăștia înseamnă că tu o să duci o viață foarte bună. O să-ți permiți în primul rând servicii medicale. N-o să te mai îngrijorezi că te-ai îmbolnăvit sau s-a îmbolnăvit cineva din familie sau s-a îmbolnăvit cineva drag. Tu pur și simplu ai toată libertatea din lumea să le oferi cea mai bună îngrijire celor apropiați. Pe urmă, înseamnă relaxare mult mai bună pentru că tu câștigând banii ăștia, poți să-ți iei inclusiv un an.

Cunosc foarte multe cazuri de programatori care au lucrat să zicem doi ani în programare și au strâns niște bani, și-au pus deoparte și au zis: Gata, un an întreg eu nu mai vreau să lucrez la nici o companie. Vreau să-mi iau liber, vreau să lucrez la proiectele mele. Sau pur și simplu vreau numai să stau să mă relaxez să mă distrez.

Sunt foarte puține domenii în care chiar poți să faci chestia asta. Adică să zici: Gata, îmi pun deoparte dacă ajung în punctul ăsta, îmi pun deoparte 1000 de euro pe lună timp de un an și după aia îmi iau o vacanță de un an în care trăiesc cu 1000 de euro și pur și simplu încep să-mi fac proiectele mele. Sau pe lângă chestia asta, poți să începi să-ți cumperi lucruri la care ai visat tot timpul.

Țin minte când eram mic, erau oamenii ăia care împărțeau pliante pe stradă cu ultimele modele de telefoane. Tocmai apăruseră atunci telefoanele cu clapetă care erau foarte scumpe și pe care clar nu mi le permiteam. Și cumva visam la ele și știam că e foarte improbabil să chiar ajung să am un telefon de genul ăsta. Acum prin faptul că fac programare, pur și simplu îmi permit să-mi cumpăr ultimul model de telefon dacă lucrul ăsta e lucrul pe care mi-l doresc. Și e un lucru destul de mișto.

Da, poate că o să zici că sunt superficial, că de fapt banii nu sunt cei mai importanți în viață. Dar de fapt, banii sunt mult mai importanți decât ai crede. Simți chestia asta fie atunci când ai o problemă și de cele mai multe ori banii chiar ți-o rezolvă sau atunci când îți dorești ceva și nu îți permiți lucrul ăla.

Când te duci la restaurant și te uiți pe meniu și coloana de preț devine foarte importantă, înseamnă că na, cumva nu stai chiar bine cu banii și nu-i ok când ești tânăr să tot stai să economisești să te uiți. Oare îmi permit chestia asta? Pot s-o fac? Nu pot s-o fac? Pur și simplu e important să ai libertatea asta, să-ți dai voie din când în când să faci o cheltuială care nu e necesară. Doar că na, ca să poți să faci chestia asta, trebuie să fii într-un domeniu care să ți-o permită.

De asta cred eu că programarea are multe avantaje față de celelalte domeniu și că e un domeniu bun în care să intri dacă prosperitatea și libertatea sunt două lucruri pe care tu ți le dorești de la viață. 

Pentru a afla ce își doresc și cursanții programului nostru de mentorat de la viață, accesează canalul nostru de YouTube WellCode Păreri.