În mod normal ca să poți învăța programare pur și simplu trebuie să urmezi un proces pas cu pas. Trebuie să te ții de treabă, să muncești și să fii concentrat. Pe parcurs apar unele obstacole foarte mari care deși dacă le analizăm obiectiv, ele nu ar trebui să existe.

Mindsetul

Unul din obstacolele astea este mindsetul, felul în care gândești, felul în care vezi lucrurile, percepția ta asupra realității. Dacă ar fi să ne gândim din nou obiectiv, foarte mulți oameni ar trebui să vrea să lucreze în IT. Foarte mulți oameni au deja un job de birou care implică statul la calculator, care implică lucratul la calculator.

Dacă stăm să privim așa lucrurile, dacă tot stai opt ore la calculator, de ce să nu fii plătit mai bine pentru asta? De ce în loc să faci 3000 de lei, să nu faci 4 – 5000. Pe urmă după niște timp chiar să progresezi către 2 – 3000 de euro, poate chiar și mai sus. Și atunci totuși de ce există cerere așa mare de programatori? Și de ce există atât de mulți oameni care preferă să se plafoneze în joburile respective? Răspunsul la întrebarea asta e mindsetul.

În primul rând, foarte mulți dintre oamenii aceștia nu cred că ei chiar ar putea să învețe programare. Au impresia că ei nu ar fi în stare niciodată să aibă un job de programator. Deși chestia asta e total absurdă, aiurea și nu se bazează în realitate, din percepția persoanei respective, lucrul ăla e foarte real.

Asta poate să vină fie din faptul că profesorii de la școală le-au zis atunci că: „Tu ești prost. Tu nu ești bun de nimic. Tu nu fă chestia asta că sigur nu ești în stare.” Fie nu a existat un sprijin din partea familiei. Din nou, dacă auzi acasă tot timpul: „Nu o să fii în stare, nu poți.” Dacă nu ești sprijinit, automat lucrurile astea ți se întipăresc în subconștient. Și atunci practic tu nu reușești să treci peste și nu știi de fapt ce te ține pe loc.

Comunitatea online de informatică

O altă cauză o reprezintă comunitatea online de informatică care din păcate, conține foarte mulți oameni care sunt destul de acizi, destul de agresivi. Și există concepția asta că trebuie să fii pasionat de programare, trebuie să-ți placă, să ai o pasiune din aia. Ori cum am mai zis, tu nu poți să fii pasionat să stai la calculator.

Când ești copil ce-ți place să faci? Să mergi afară, să te joci, să vorbești cu alți copii, să te joci cu ei și cam aia e. E destul de absurd să spui că unui om ar trebui să-i placă să stea la calculator și mai ales să scrie niște text pe care nici măcar nu îl înțelege în prima fază. Dar totuși foarte mulți oameni pe internet pretind că trebuie să fii pasionat, să ai o menire specială pentru calculator. Mai au puțin și spun că de fapt tu trebuie să fii trimisul unei divinități pe Pământ și că tu de fapt ai fost creat să fii programator ca să poți să chiar ajungi programator.

Totuși, în momentul în care ești la început, în momentul în care te temi, în momentul în care te gândești: „Oare e pentru mine? Oare nu e pentru mine?” Astfel de vorbe, astfel de cuvinte ale unor oameni pot să te țină pe loc și să te facă să iei niște decizii care nu sunt neapărat cele mai bune pentru cariera ta.

Și acum ce ne facem cu mindsetul? Ce ne facem cu problemele astea de mindset? Cum ar trebui să le abordăm? În primul rând, e super important să ne gândim pentru un om care crede că nu o să reușească, ce ar trebui să facă el diferit e să se gândească: „Ok, de ce n-aș reuși? De ce n-aș putea să învăț programare? Care sunt obstacolele pe care eu le am și pe care nu le-au avut alți oameni când au învățat programare?” Ce te face diferit pe tine practic? De ce pentru tine procesul acela pas cu pas nu ar merge, nu ar funcționa? 

Dacă stăm un pic să analizăm, majoritatea oamenilor de pe planetă suntem cam egali. Ne merge mintea la fel, avem cam aceeași înălțime, avem nevoie să mâncăm de câteva ori pe zi, să bem apă ca să supraviețuim și cam aia e. Deci practic nu suntem diferiți, nu suntem așa de diferiți. Nu înseamnă că pentru noi nu o să funcționeze procesul ăsta. Sau nu înseamnă că pentru noi nu se potrivește jobul de programator.

Practic la finalul zilei fiecare om trebuie să câștige niște bani ca să se poată întreține, ca să poată să ducă o viață decentă. Asta e ceea ce îți oferă programarea, spre deosebire de multe alte joburi. Îți oferă o libertate mai mare, îți oferă bani mai mulți și îți oferă un job mai interesant în care nu te plafonezi, în care nu faci aceleași lucruri zi de zi.

Și atunci dacă te atrag chestiile astea și vrei să muncești serios în direcția asta, nu există nici un motiv pentru care tu nu ai putea să înveți programare. Știi că ai putea să ai niște obstacole în calea asta. Bineînțeles că e un drum greu. Din cauza asta salariile sunt atât de mari, pentru că firmele au nevoie să recruteze oameni și sunt prea puțini. Și din cauza asta practic e mai greu să faci programare decât alte joburi, dar pe de altă parte vine cu toate bonusurile astea.

Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe https://wellcode.ro

Dacă ești hotărât să lucrezi serios cu noi, înscrie-te la o ședință de consultanță gratuită =>  https://cariera.wellcode.ro