https://www.youtube.com/watch?v=4ewaC80sCM0

Dacă ești la început de drum în programare sau te gândești să intri în domeniul ăsta, citește până la final. O să-ți explic care este traseul unui programator, care sunt diversele nivele prin care un programator trece pe parcursul carierei și ce se întâmplă de fapt la fiecare nivel.

Nu toți programatorii sunt făcuți egali și în funcție de abilități și nivelul de experiență există mai multe categorii prin care sper că vei ajunge și tu să treci pe parcursul carierei tale sau viitoarei tale cariere în programare. 

Internship

Primul nivel a unui programator este nivelul de internship. Asta înseamnă că ești în practică. Chestia asta se întâmplă în principal pentru studenții care sunt la facultățile în domeniu și de obicei se desfășoară pe perioada verii. Deci durează undeva la trei luni.

De cele mai multe ori ajungi să lucrezi pe un proiect de jucărie. În care oameni din echipă, oameni care sunt full time acolo, o să se uite peste ce-ai făcut tu. Mai primești niște feedback. Dar niciodată nu o să ajungă proiectul tău să fie chiar folosit de către oameni. Din cauza asta și salariile sunt destul de mici, adică poți inclusiv să faci internship-uri neplătite. Deci pornesc de la punctul în care sunt gratis până în punctul în care să zicem că ești plătit cu 3000 ron/lună. Asta dacă ești la o companie foarte bună din România.

Acum există o a doua categorie de internship-uri, internship-urile în care tu chiar o să lucrezi pe un proiect real, o să aduci valoare pentru firmă. Și atunci salariile o să fie mai ridicate. Dar din nou, faptul că tu lucrezi pe un proiect real nu înseamnă că tu o să ai neapărat un impact foarte mare pe proiectul ăla.

De exemplu, de multe ori poți să fii pus să muți codul dintr-o parte în alta, să redenumești niște variabile. Pur și simplu să faci niște lucruri care sunt foarte ușoare. Poate ai nevoie de atenție la detalii, niște lucruri pe care nu vor să le facă programatorii din echipa în care ești. 

Scopurile internship-urilor

În general internship-urile astea nu au ca scop neapărat să aduci valoare foarte multă pentru firmă, să aduci profituri foarte mari. În schimb, au alte două scopuri.

În primul rând, recrutare. Pentru cineva care e bun la programare, firmele îl vor vâna. O să încerce să-l ia și să lucreze după terminarea facultății sau după terminarea diverselor forme de studii. Și să lucreze full time în companie. 

Mai au un rol de valoare. Pentru că o firmă nu vrea să-și asume riscul că te angajează full time. Îți dă un salariu bun, dar poate tu încă nu ești suficient de bun. Tu nefiind suficient de bun, firma va pierde banii cu tine. Și atunci te ia pe o perioadă fixă de trei luni. Perioadă în care se uită ce știi tu să faci, cât de rapid ești capabil să înveți și câtă valoare poți aduce până la finalul internship-ului.

Programator junior

Următorul pas, următorul nivel este de programator junior. Aici încă ești la început, lumea nu se așteaptă ca tu să te descurci foarte bine pe proiect. Însă ai experiență, deja știi cum să creezi singur aplicații, eventual te descurci și să contribui la unele proiecte.

Salariile de aici depind foarte mult de felul în care ți le negociezi și pot să fie între 2000 și 5000 lei/lună. Câteodată poate să depășească plafonul ăsta. Depinde foarte mult de orașul în care ești, de firma la care aplici și cât de bun ești de fapt.

Aici o să se suprapună un pic cu partea de internship. Prima dată nu o să ai niște taskuri foarte complicate. O să repari diverse bug-uri, poate o să adaugi și niște funcționalități.

Junior – Mid – Senior

Pe măsură ce acumulezi experiență, o să vezi linia asta dintre junior – mid – senior. Nu o să mai fii doar fie junior, fie mid, fie senior. Ci pe măsură ce îți crește experiența, o să primești responsabilități tot mai mari și implicit salariul o să crească. Ca și senior poți ajunge cel mult între 2500 și 3000 euro/lună, bani pe care îi primești în mână. 

Acesta e practic programatorul care lucrează într-o firmă. Cel mai ușor poți să avansezi mutându-te de la o firmă la alta, mă refer salarial. După ce ai un pic de experiență și după ce poți să demonstrezi firmei că în cazul în care te angajează tu chiar o să aduci valoare. Practic, în zona asta tu o să creezi funcționalități noi pentru proiectele pe care o să lucrezi.

Poți să-ți imaginezi chestia asta ca și cum ai adăuga încă un buton pe Facebook pe lângă Like, Comment și Share. De exemplu, să zicem trimite-mi prin email. Asta ar putea să facă un programator care e undeva între nivelele astea. Sau un alt lucru, să repari bug-uri deja existente. Să presupunem că în momentul în care dai like pe Facebook, butonul nu se mai colorează cu albastru. Asta e o problemă pentru că vrei ca butonul ăla să se coloreze cu albastru. Atunci vine managerul la tine și poate să-ți spună să repari butonul.

Acum de aici, care e nivelul următor? Care e nivelul trei în care poți să ajungi? De aici există practic două căi.

Management

Poți să faci tranziția către o parte de management. O să te ocupi mai mult de distribuirea task-urilor din echipă, să te asiguri că toate lucrurile sunt făcute la timp. Totuși chestia asta în România nu e așa de frecventă și în companiile mai mici nu se prea întâmplă. Dacă am vorbi despre niște companii cum ar fi Google sau Facebook, în general lumea după câțiva ani petrecuți în nivelul doi trece către rolurile de management. Care nu mai presupun scrierea de cod, ci presupun gestionarea echipei.

Freelancing

O altă cale pe care poți să o iei de aici este calea de freelancing. Asta înseamnă că tu te vei ocupa de a-ți găsi proprii clienți. La nivelul doi lucrezi la o firmă, firma se ocupă să aibă clienți, să aibă proiecte. Tu pur și simplu primești task-urile, faci practic ce ți se dă. Aici nu o să mai fie vorba despre asta, ci tu o să trebuiască să-ți cauți clienții. O să trebuiască să negociezi cu ei și asta înseamnă că tu o să-ți împarți timpul cum vrei.

Tu o să ai un deadline până când trebuie să termini proiectul și o să ceri o sumă de bani. Și de aici în colo ești liber. Fie că vrei să călătorești prin lume, fie că vrei să stai închis în casă și să scrii cod. Tu nu o să mai fii restricționat de un program fix de muncă și implicit o să fii plătit mult mai bine. Dacă ai cât de cât experiență și te descurci în crearea de proiecte, poți să ajungi inclusiv să câștigi între 5000 și 8000 euro/lună, bani net, după ce ai plătit taxele.

Deși multă lume ajunge să treacă prin toată calea asta, există și oameni care fac saltul de la necunoscători direct la freelancing. Adică ajung direct să lucreze la proiecte, oameni care sunt foarte harnici și foarte disciplinați. Dar nu e neapărat o cale pe care o recomand. Mi se pare mult mai ok măcar 6 luni în treapta doi, să vezi cum se creează proiecte și să înveți de la programatori cu mai multă experiență.

Antreprenor

Ultimul punct în care poți să ajungi e punctul în care ești antreprenor. Punctul în care tu îți dezvolți propriul tău produs, propria ta aplicație. Modalitatea asta e un pic diferită de a face bani. Dacă până în punctul de freelancing ești plătit în funcție de câte ore lucrezi, primești bani/oră, aici deja ești plătit în funcție de numărul de clienți.

Asta depinde foarte mult de ce aplicație faci. În cazul ăsta tu poți să ajungi destul de ușor să câștigi mai mult de 10.000 euro/lună. Dacă te uiți peste majoritatea companiilor care există acum pe piață, o să vezi că au venituri cu mult peste cifra asta. Bineînțeles, acum din cifra asta se mai scad cheltuieli pe care le ai cu alți angajați și alți oameni care te ajută. Dar cam asta e suma spre care ar trebui să tinzi și unde poți să ajungi după ceva vreme de lucrat pe propriul tău proiect.

Oricum, nu vreau să insist pe pașii ăștia doi de la final. Motivul pentru care i-am specificat e să vezi că de fapt programare nu înseamnă doar treapta doi în care să fii blocat pe viață pe un salariu de 5000 de lei. Este doar începutul prin care tu trebuie să treci ca să ajungi la sfârșit. Să ajungi în punctul în care să ai o prosperitate financiară, să ai bani grămadă. Practic să poți să-ți cumperi toate lucrurile pe care ți le dorești. Doar că, așa cum am spus și la început, prima dată e foarte important să înveți programare. Trebuie să ai bazele pentru că fără ele bineînțeles nu poți să ajungi acolo.  

Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe https://wellcode.ro

Dacă ești hotărât să lucrezi serios cu noi, înscrie-te la o ședință de consultanță gratuită =>  https://cariera.wellcode.ro