Autor: Cosmin Morar
Am muncit 23 de săptămâni. Adică 5 luni în care am învățat mai mult decât dacă aș fi învățat singur în 4-5 ani, poate chiar niciodată.
Cateva din lucrurile pe care le-am învățat:
Somnul este foarte important și are un impact major asupra performanței în orice domeniu.
Disciplina te duce la rezultate.
E ok să ai probleme, să nu te descurci, dar nu trebuie să te dai bătut niciodată.
Investiția în educație e cea mai bună investiție pe care o poți face, deoarece are beneficii sigure pe termen lung.
Un mindset bun este esențial în drumul spre succes.
Lucrurile grele aduc cele mai bune rezultate.
Munca și determinarea sunt mult mai importante decât talentul. Astfel că, de cele mai multe ori, o persoană muncitoare însă fără prea mult talent ajunge să aibă rezultate mai bune decât una talentată, dar care nu muncește destul.
Cum am intrat în program:
După 3 ani de învățat informatică de pe internet, din cursuri gratuite, pregătiri pentru olimpiadă gratuite, m-am documentat și am ajuns la concluzia că e cazul să investesc în skillurile mele mult mai mult.
Mi-am analizat opțiunile și programul de mentorat ar fi trebuit, cel puțin teoretic, să îmi aducă cel mai bun progres. Nu m-am înșelat in privința asta. Scopul meu era să mă calific la etapa națională. Credeam că e ușor, însă nu eram conștient de adevărata dificultate a olimpiadei județene.
Experiența mea în program:
În prima parte, am învățat noțiunile de bază pe platforma WellCode, despre care am doar cuvinte de laudă:
Un conținut de o calitate pe care nu am mai întâlnit-o altundeva. Lecții care nu te învață abureli, noțiuni explicate pe înțelesul tuturor, probleme care te pun la încercare;
Quiz-uri atent făcute astfel încât să se asigure că îți sporești atenția la detalii (la care mai am de lucrat) și că nu treci la lucruri mai avansate dacă nu ești încă pregătit;
O secțiune de comentarii unde poți pune întrebări ca să îți clarifici noțiunile. Răspunsurile la întrebări nu sunt cele cu care am fost învățat în școală. Ele sunt sub formă de întrebări sau sugestii. Astfel încât pe viitor să îți poți pune singur acele întrebări și să nu ai nevoie de ajutor extern.
Apoi am început să rezolv probleme de olimpiadă, de pe site-urile sugerate de mentori și să particip la concursuri virtuale. Am pornit de la lucruri ușoare și încet, încet, am crescut dificultatea.
Ajutorul pe care l-am primit când rezolvam probleme e diferit de ce vezi la școală, facultate și alte cursuri. Ți se răspunde prin întrebări, astfel încât să-ți dai tu seama care e răspunsul. Astfel că, acum știu la ce să mă gândesc când ceva nu merge și pot să găsesc problemele din cod mult mai rapid.
Pe partea de mindset și disciplină se pune foarte mult accentul. Pentru că asta te duce la rezultate de fapt. Iar părerile și indicațiile pe care le-am primit au fost mulate pe problemele pe care le întâmpinam.
În cadrul call-urilor am primit feedback asupra modului în care lucrez, asupra mindset-ului meu și a planurilor pe termen scurt și mediu. Sunt o metodă foarte bună de comunicare, mi-au ridicat mereu moralul, în special încrederea și motivația.
Mentorii au fost mereu deschiși, pregătiți să răspundă oricăror întrebări pe care le-aș fi adresat. Întotdeauna entuziasmați să vorbească cu mine, plini de energie și cu o stare de parcă ar fi câștigat la loterie. De fiecare dată m-au inspirat, mi-au oferit încredere și mi-au demonstrat că tot ce trebuie să fac e să ascult sfaturile lor și să muncesc.
Am avut plăcerea de a mă antrena și în persoană cu ei, la sediul lor din Cluj. Unde am muncit peste 40 de ore în 5 zile, fără să mă simt extenuat. Asta arată că modul în care muncesc poate fi plăcut chiar dacă muncesc din greu. Totul ține de perspectivă.
Sunt extrem de mulți factori care fac acest program de mentorat cea mai bună modalitate de a învața informatică, din punctul meu de vedere. Aș putea vorbi despre el ore în șir. Nu am avut experiențe negative și nici nu am găsit vreo parte proastă.
Am ajuns să mă simt ca într-o familie și mi-am făcut prieteni din diferite colțuri ale țării cu care mă înțeleg foarte bine și ținem legătura.
Scopul meu inițial era să ajung la etapa națională a olimpiadei. Cu timpul, am înțeles că olimpiada nu ar trebui să fie un scop pentru mine. Astfel scopul meu a devenit să învăț cât mai mult, să devin cât mai bun. Calificarea la etapa națională ar trebui să fie un rezultat al muncii pe care o depun.
Pot spune că mi-am atins scopul. Privind în urmă văd că eram dezinformat în legătură cu olimpiada, nivelul la care trebuie să fii pentru a ajunge la etapa națională. De cât de multă muncă e nevoie pentru a ajunge cu adevărat bun. Dar și despre informatică în general.
Sunt extrem de fericit și recunoscător mie din trecut, că am luat decizia de a intra în program și că am muncit atât. Plănuiesc să muncesc la fel de mult, dacă nu mai mult. Am acum o altă perspectiva asupra acestui domeniu, asupra muncii, chiar și asupra vieții. Am în spate niște trucuri care mă vor ajuta să fiu mult mai eficient în tot ce fac.
Așa cum a spus un bun prieten din program: “Acest program nu mi-a oferit doar rampa de lansare pe care mi-o doream, ci mi-a pus în spate o rachetă și simt că am decolat deja”.
Dacă ești curios să afli și alte povești inspiraționale care au schimbat vieți aruncă o privire pe WellCode Păreri sau pe canalul de Youtube cu același nume.
Comentarii recente