Încrederea sau lipsa încrederii în tine poate să fie de două feluri.
Primul fel e cea conștientizată, cea de care ești conștient. Adică știi că nu ai încredere în tine, crezi că ești un ratat. Nu ai ce să faci cu viața ta, n-o să reușești nimic.
Al doilea lucru e lipsa încrederii în tine de care nu ești conștient. De multe ori poate tu te simți bine cu tine. Dar în momentul în care trebuie să treci la acțiune, trebuie să faci treabă și ți se spune: „Hai să facem asta, hai înscrie-te, hai aplică, hai începe.” Tu o să zici: „Nu, că n-aș vrea. Că parcă plouă afară, nu vreau săptămâna asta, săptămâna viitoare ar fi mai bine. Și poate mai bine anul viitor…”
Tot timpul găsești niște scuze din astea foarte aiurea. Că gen a plouat afară sau că pisica ta tocmai a născut și trebuie să ai grijă. Sau că în Arabia Saudită s-a găsit un nou zăcământ de petrol și din cauza asta tu cumva prin niște legături ciudate nu poți să începi.
Problemele cu încrederea
Ambele probleme mi se par foarte rele pentru tine. Am trecut și eu prin ele. Eu la un moment dat eram cu încrederea în mine destul de jos. Pentru că după patru ani în care participam în fiecare an la olimpiada de mate, eu tot timpul aveam un punctaj execrabil.
Țin minte că mi-a zis la un moment dat cineva că ar trebui să fac măcar x puncte. El zicea că ăla e un nivel mediu de decență. Și am văzut că eu eram sub bariera aia. Știam că sunt varză. Dacă cumva mi-ai fi zis: „Petru, hai du-te într-o tabără de mate. Îți plătesc eu tot, numai du-te în tabăra de mate.” Probabil aș fi început să bag scuzele de mai sus, pur și simplu pentru că știam că nu am ce să caut acolo pentru că sunt slab.
Factori
Lipsa asta de încredere poate să fie cauzată de mai mulți factori. Fie că ai avut un prieten care ți-a zis ce prost ești, că nu ești în stare de nimic. Poate ți-a zis-o în glumă, a făcut de trei ori gluma asta, dar ți s-a întipărit în cap. Poate că ai avut un profesor care ți-a zis că niciodată nu înveți, uită-te la tine, n-o sa ajungi nimic niciodată în viață.
Chestia asta de multe ori e făcută de profesori care pur și simplu nu vor să te ridice pentru că dacă te-ar ridica până la nivelul lor, tu ți-ai da seama că oamenii ăștia nu mă mai pot pregăti. Și ei nu vor să conștientizeze lipsurile pe care le au. Așa că mai bine te țin acolo jos. Mai bine îți zic că tu ești slab, nu ai ce să cauți în domeniu ăsta. Tu nu ai ce să faci cu chestiile astea.
Am vorbit cu o grămadă de oameni care au ajuns să lucreze joburi pe care le urăsc, joburi în care se duc cu greu. De la o zi la alta se târăsc până la locul de muncă pur și simplu din cauza asta, din cauză că deși erau foarte deștepți, deși erau foarte capabili, cineva din viața lor nu i-a încurajat suficient de mult. Nu le-a zis: „Uite, hai că poți. Hai că știu sigur că ești în stare să faci chestia asta. O să vezi tu că o să fie bine.”
Culmea, poate stai și te gândești, că da, normal, că dacă ești dintr-un oraș mai mic unde nu ai văzut ce lucruri se pot, nu ai încredere în tine. Dar eu sunt ok, sunt dintr-un oraș mai mare. Dar culmea că 90% din oamenii care citesc asta, sunt convins că o să aibă problema asta sau au problema asta deja.
Am discutat inclusiv cu olimpici naționali, oameni care au fost olimpici naționali la fizică, la mate, cu medalii la națională, rezultate extraordinar de bune care se credeau incapabili să învețe programare. Care aveau impresia că programarea e o chestie pe care ei nu o să reușească s-o facă.
Mă uitam la ei și eram vai de capul meu, oamenii ăștia pe ce planetă, în ce Univers paralel trăiesc? Pentru că dacă ei nu ar fi reuși asta, înseamnă că pe lumea asta nu ar trebui să existe calculatoare. Ar trebui să fie trei programatori înțelepți într-o peșteră și restul să ne batem cu pietre și cu arcul cu săgeți.
Exercițiu
Vreau să faci pauză minim 5 secunde și să te gândești la următorul lucru. Care a fost un moment din viața ta, o oportunitate pe care pur și simplu ai ratat-o din cauză că nu ai avut încredere?
Fie că vorbim de faptul că nici măcar nu ai încercat. Ai zis că nu, eu nu o să mă bag în chestia asta pentru că nu pot, nu o să reușesc.
Sau ai încercat, dar ai încercat așa cu 20% din potențial. Bine, hai să încerc. Dacă tot mă bate lumea atâta la cap, hai să încerc. Și te-ai dus acolo și ai dat-o în bară pentru că de dinainte te-ai setat că ai dat-o în bară.
Vreau să stai 5-10 secunde și să te gândești la un moment de ăsta din viața ta.
Rezolvarea problemelor
Cum faci să rezolvi problema asta cu încrederea în tine? De fapt, care e antidotul? Adică am vorbit atât despre problemă. Acum o să-ți zic ce am făcut eu legat de încredere. Cum văd eu lucrurile? E ceva foarte dur și dacă nu ești pregătit să auzi lucruri dure, mai bine te oprești din citit. Aici vorbim despre lucruri pe bune, vorbim despre succes și îți zic cât de bine pot eu lucrurile pe care pe care le-am făcut și care au mers pentru mine și pentru oamenii cu care am lucrat.
Am intrat în clasa a 9-a și mi-am dat seama că ori fac informatică, ori o să ajung să am un job foarte nasol. Și am zis că ok, o să fac informatică. Nu mă interesează dacă o să reușesc sau nu, la jobul ăsta nasol oricum pot să revin.
Sunt foarte mulți oameni care se gândesc: „Am jobul ăsta, nu vreau să-l pierd, e foarte bun. Dacă îl pierd și rămân fără nimic?” Și începe o chestie de genul foarte dramatică. Dar de fapt, dacă stai un pic să te uiți în jurul tău, o să-ți dai seama că nu ai cum să mori de foame.
Eu nu știu pe nimeni care să fi murit de foame și probabil nici tu. În principal oamenii au unde să stea și ce să mănânce. Deci probabil nu se pune problema să mori de foame. În cel mai rău caz o să ai o rudă care o să te cazeze la ea o lună până îți găsești un alt job și totul o să fie bine. Promit.
Și acum că am eliminat toate riscurile astea, că am realizat că nu putem să murim de foame, că supraviețuirea noastră nu e pusă în pericol, e timpul să ne apucăm de treabă. Pur și simplu am zis chestia asta. Nu mă interesează dacă am încredere în mine sau nu. Las dramele deoparte, las încrederea sau lipsa de încredere deoparte și pur și simplu încep să fac treabă.
Dacă nu faci asta, tu o să fii prins toată viața într-un cerc vicios și o să stai tot timpul să te gândești că parcă nu-i momentul potrivit. Tot timpul o să ai obstacole, o să fie lucruri care nu merg bine, o să fie chestii la care o să te gândești, care o să te pună să te îndoiești de tine. Niciodată nu o să fii 100% sigur de lucruri.
Inclusiv eu am momente în care mă îndoiesc. Oare o să reușesc să îmi ating obiectivele pe care mi le propun? Oare o să reușim să facem WellCode internațional? O să fie la fel de bine apreciat cum e în România?
Și stau câteodată și mă gândesc și după aia îmi dau seama. Ce-i cu porcăriile astea? Ce-ți tot repeți porcăriile astea în loc să te gândești care sunt pașii concreți pe care trebuie să-i faci și să te pui să faci treabă? Și atunci mă trezesc un pic la realitate și mă pun și fac lucruri.
Trebuie să începi
Începând să faci lucruri, ăsta e cel mai bun medicament antidepresiv. Pentru că începi să faci și prinzi încredere. Poate azi nu-ți iese, poate azi te deprimi mai rău. Poate mâine iar te deprimi mai rău. Dar în a treia zi dacă tu ești perseverent, nu are cum să nu-ți iasă.
Deja am pregătit mii de oameni la informatică. Mii de oameni au trecut prin programul nostru, au reușit să-și pună bazele informaticii. Au reușit să înțeleagă care e faza cu toată chestia asta informatică cu calculatorul, cu toate treburile astea. Și cel mai probabil o să reușești și tu dacă te apuci.
După aia dacă intrăm mai în detaliu, dacă intrăm în programul de mentorat unde deja avem sute de oameni. Oamenii ăștia deja rezolvă constant probleme. Nu mai există frica asta că oare n-o să reușesc, oare ce-o să se întâmple. Și pur și simplu ce ai de făcut? Dacă atâția oameni au reușit, probabil o să reușești și tu. Trebuie doar să te pui să faci treaba asta.
Într-adevăr înțeleg că poate „nu pot, eu sunt mai special”. Dar îți garantez că dacă ai reușit să citești până aici, nu ești mai special. Mintea ta funcționează bine și cu un program adecvat, cu o disciplină de fier o să reușești să faci orice, o să reușești să ajungi foarte tare la programare.
Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe https://wellcode.ro
Dacă ești hotărât să lucrezi serios cu noi, înscrie-te la o ședință de consultanță gratuită => https://cariera.wellcode.ro
Comentarii recente