Autor: Richard Ionel

Am intrat în program la sfârșitul lui septembrie. Deci cam 5 luni și 2-3 săptămâni am lucrat împreună cu voi. Am muncit 80% din program cam 18-22 de ore, iar în restul de 20% cam între 13 –18 ore, o săptămână am muncit 13 ore.

În primele 2 luni am participat la toate call-urile, însă pe parcurs am început să particip la un call pe săptămâna. În ultima lună am participat la aproximativ toate call-urile.

Intrebările:

La clasă nu puneam întrebări întrucât oricum materia era prost organizată. Iar profesorul nu explica natural sau ca să înțeleagă toată lumea. Așa că am renunțat la a pune întrebări din prisma răspunsurile profesorului. Adică dacă îl întrebam nu știa cum să îmi explice 100% clar.

Experiența cu întrebările în program:

Din primele luni am avut anumite aspecte grave cu punerea de întrebări:

Încă de la început am avut anumite blocaje în a pune întrebări din cauză că mă fac de râs. Sau că sunt incompetent de a înțelege anumite aspecte pe care alții le-au înțeles. Însă cu parcurgerea timpului am realizat că rezolvarea 100% a problemelor și înțelegerea acestora este prin punerea de întrebări. Care este cheia înțelegerii depline a unei probleme.

Din cauza faptului că aveam rușinea de a pune întrebări, au apărut și blocaje de comunicare a informației. Fie spuneam super în detaliu și tehnic toată rezolvarea problemei. Fie spuneam informația super prost și așa stagnam din punct de vedere al vizualizării problemei. Stăteam la probleme până înțelegeam cum să explic anumite aspecte.

Cu timpul am învățat să pun întrebări, să structurez bine ideeile și să explic rezolvarea problemelor. Ceea ce a adus un mare plus pentru mine.

Informația și partea tehnică:

Informația este super clară. Chiar și anumite aspecte pe care consideram că le știu, nu le știam în totalitate. Din prisma că am fost învățat la școală de tehnica tocirii. Pe scurt, tot ce făceam la școală era ca un tutorial de pe net. Un tutorial care prezenta un cod scris și tu trebuia doar să îl copiezi și să îl înveți pe de rost. Iar dacă apărea o problemă care derivă din acel așa spusul algoritm, nu știam cum să rezolv. Însă din acest program nu am învățat cum să copiez un algoritm, ci să îl descopăr prin verificări și prin punerea întrebărilor.

Informația nu este stufoasă, ci poate fi ușor de interpretat. Asta m-a ajutat enorm întrucât anumite aspecte precum recursivitatea sau complexitatiile nu le înțelegeam mai deloc. Am încercat pe cont propriu să le înțeleg și nu le pricepeam înainte de program.

Programul este bine strucurat întrucât la fiecare capitol sunt prezente problemele de recapitulare ce îmbină informații din teorie. În plus, înveți anumite idei de rezolvare. Asta nu am văzut la niciun curs/tutorial.

Îi mulțumesc lui Petru pentru programul acesta minunat și pentru informațiile acumulate pe parcurs. Cât și pentru ajutor la probleme și la întrebări. Și lui Andrei îi mulțumesc pentru call-urile de problem solving și pentru ajutorul la problemele mai grele.

Mindsetul:

La începutul programului aveam un ego orgolios. Însă cu timpul au avansat problemele și am început să fiu panicat și stresat. Asta m-a adus la extaz maxim și un mindset foarte prost. Acest mindset prost m-a marcat la rezolvarea problemelor. Stăteam la niște detalii mărunte și evidente. Îmi aduc aminte ce întrebări stupide puteam să pun pe platformă.

La începutul programului, primele 3 luni, am crezut că mindsetul e o iroseală de timp, nu ajută la nimic. Mă refer la rezolvarea anumitor emoții sau anumitor manifestări precum stresul și depresia. Însă cu timpul am realizat cât de prost am fost din cauză că nu țineam la anumite aspecte. Am avut de suferit întrucât nu am cerut ajutor în legătură cu ce aveam în situația respectivă.

Însă am învățat din greșeli și ii mulțumesc lui Omer pentru sfaturile lui care m-au ajutat să depășesc orice obstacol, în special cu etapa după olimpiadă. M-ai ajutat enorm cu sfatul tău. Mi-ai scos teama de eșec și mi-ai dat speranța că o să reușesc să realizez tot ce vreau. Mi-am stăpânit mai bine emoțiile în ultima perioadă și am renunțat la ascultarea unor persoane care mă influențează negativ.

Comunitatea:

Sincer să fiu am fost destul de izolat/introvertit și nu am făcut relații de prietenie. Însă per total mi-a plăcut să fiu alături de toți în drumul spre succes.

A fost cea mai bună experiență pe care am avut-o pana acum.

Tot ce îmi doresc acum e să avansez până voi ajunge un bun programator. SUCCES LA TOȚI!

Pentru a afla și părerea altor cursanți, accesează pagina WellCode Păreri sau canalul de YouTube cu același nume.