În acest articol voi aborda trei dintre cele mai mari provocări cu care o să te bați, câteva obstacole în reprofilare. Sau în momentul în care decizi să faci o reconversie profesională pe partea de programare.
O să-ți dau și soluțiile prin care poți să le depășeșți foarte ușor și să ajungi în punctul în care ți-l dorești. În punctul în care o să ai jobul de programator. În plus, dacă citești până la final, o să-ți mai spun un obstacol bonus cu care se bate toată lumea. Plus o modalitate de a-l depăși.
Toate provocările astea le-am adunat pe baza dicuțiilor pe care le-am purtat cu sute de oameni până acum. Cu oameni care au vrut să intre în programul nostru de mentorat. Dar și cu actualii noștri clienți cu care lucrăm zi de zi. Pe ei îi ajutăm să învețe cum să rezolve probleme, cum să facă aplicații reale și cum să se angajeze în domeniu. Am încercat să scurtăm lista asta la trei cele mai importante și cele mai mari provocări.
Lipsa banilor
Prima provocare și una foarte dificilă este lipsa banilor. Din moment ce te gândești să faci reprofilarea asta, probabil ești într-un domeniu care nu e așa de bine plătit ca IT-ul. Pentru că hai să fim serioși, cine se apucă să stea toată ziua la birou în față unui calculator scriind chestii neinteligibile doar așa de dragul artei. Oamenii ăștia sunt foarte puțini și sunt convins că nu prea citesc chestii de genul.
Așa că probabil la fel cum mi-am dorit și eu să devin programator pentru că ai mei nu voiau să-mi cumpere un calculator de gaming. Probabil nu mi-ar fi luat un calculator de gaming nici morți. Și eu m-am hotărât să mă bag pe partea de programare pentru că știam că acolo salariile sunt mult mai bune decât în alte domenii.
În momentul în care vrei să faci chestia asta, dacă vrei s-o faci bine, eficient și repede, ai nevoie de cineva care să te învețe. Ai nevoie de cineva care să-ți arate drumul, să te ajute în momentul în care te blochezi, în momentul în care ai obstacole. Bineînțeles că persoana asta nu o să vrea să facă voluntariat, n-o să vrea să lucreze pe gratis și atunci trebuie să scoți niște bani.
Din moment ce ești în alt domeniu și te gândești să te reprofilezi pentru că nu prea ai bani, intrăm intr-un cerc vicios. Tu nu ai bani să te reprofilezi și din cauză că nu ai bani să te reprofilezi, nu te reprofilezi și nu ai bani pentru că îți păstrezi jobul. Și ești în cercul ăsta vicios în care poți să stai toată viața. E incredibil cât de mulți oameni ajung la bătrânețe fără să aibă un confort financiar, fără să aibă prea multe economii.
Totuși, e foarte ușor să spargi cercul ăsta vicios. Sunt o grămadă de bănci care îți dau împrumuturi, care îți dau credit de nevoi personale. Și sunt convins că foarte mulți dintre voi aveți niște prieteni care sigur v-ar împrumuta pe domeniu ăsta. Practic împrumutul ăsta de fapt nu reprezintă niște bani pe care i-ai aruncat, pe care i-ai pierdut.
Nu e ca și cum îți iei un iPhone care peste doi ani nu mai funcționează, îi moare bateria, se supraîncălzește. Ci reprezintă un fel de investiție. Adică e ca și cum ți-aș zice eu: “Uite, dă-mi 1000 de euro și peste șase luni o să-ți dau 3000 de euro înapoi.” De câte ori ai vrea să faci chestia asta? Eu personal aș face-o de o infinitate de ori. Mi-aș scoate toți banii și i-aș bagă în chestia asta ca să-i primesc înapoi.
Eu personal dau an de an foarte mulți bani pe mentori. Ei mă ajută să mă dezvolt și să îmi ating toate barierele. Până acum pot să zic cu mâna pe inimă că nu regret nici un leu investit în partea de mentori. De exemplu, primul meu profesor pe care l-am avut la informatică m-a ajutat să iau medalie de argint la faza Națională. Asta după ce cu un an înainte luasem 0 puncte. Adică au fost cei mai buni bani investiți ai mei.
Nu știi de unde să începi
Al doilea obstacol pe care o să-l întâlnești e faptul că nu știi de unde să începi. O să vezi o grămadă de teorii alternative. Și o să vorbesc despre cele mai populare alternative greșite.
Prima capcană a acestui obstacol că nu știi de unde să începi e că dacă cauți pe Google cu ce să încep, cu ce limbaj de programare, o să vezi o grămadă de tehnologii, o grămadă de limbaje. “Învață Java că e cel mai folosit.” “Învață Python că e cel mai ușor.” Și toate chestiile astea sunt propagate de niște companii care vor să-și vândă cursurile cât mai ușor, să scoată în evidență punctele alea forte. Vor să ascundă lucrurile care nu sunt așa de bune la cursul lor ca să te bage pur și simplu în programul lor.
Ce nu ți se spune e că de fapt limbajele astea cele mai folosite sunt foarte folosite pentru că te ajută când faci un proiect foarte mare. Te ajută când scrii sute de mii de linii de cod sau când ai ceva foarte complex la care lucrează o echipă de sute de programatori. Tu nu eșți în punctul ăla. Tu acum ești în punctul în care trebuie să înveți cum poți să scrii 10 linii de cod. Care nu dau nici o eroare, care funcționează cum trebuie.
Indiferent cât o să tot citești despre limbaje de programare, tu ești momentan în punctul în care nu prea înțelegi cu ce se mănâncă. Văd chestia asta iar și iar la oameni care se înscriu, zic: “Bă, Petru, eu vreau să fac front-end.” “Eu vreau să fac Java.” “Eu vreau să fac Python.” “Eu vreau să fac limbajul cutare.” Și după aia încerc să pun niște întrebări: “Ok, dar la ce nivel ești? Ce ai făcut până acum?”
Și îmi dau seama că oamenii ăștia sunt foarte începători. Spun că vor să învețe o tehnologie pe care ei de fapt nu o înțeleg. Nu înțeleg la ce e bună. Și atunci cel mai important e în prima fază să-ți pui o fundație solidă pe care să poți să construiești. Ca să nu trebuiască să înveți 10 limbaje plus 30 de tehnologii ca să fii pregătit de primul job. Pentru că o să-ți ia foarte mulți ani de muncă și nu are sens.
A doua capcană foarte populară sunt cursurile în persoană. Acele cursuri la care te duci în fiecare weekend și stai acolo până la 7 ore. Deci am auzit de cursuri în persoană de 7 ore. Ca idee, creierul uman nu se poate concentra mai mult de 4 ore la început fără antrenament.
Deci tu practic te duci acolo, îți dă teorie, teorie, teorie. Tot weekendul stai acolo închis într-o sală. Nici măcar nu e eficient, că mintea ta n-o să facă față. Adică trei sferturi din informațiile alea pe care o să le primești o să fie trase pe WC, la canal o să se ducă. Și în momentul în care ajungi la jumătatea cursului foarte mulți oameni îmi zic că: “Ba, pur și simplu nu mai făceam față, nu mai înțelegeam, habar n-aveam ce se întâmplă și a trebuit să renunț.”
În schimb, o alternativă mult mai bună e să lucrezi câte ceva în fiecare zi. Și un alt lucru foarte important e feedback-ul. Adică tu dacă te duci la un curs de genul ăsta, tu o să poți întreba în weekend. Practic tu stai acolo 5 zile lungi, dacă alegi să lucrezi și acasă, să te chinui cu toate lucrurile alea și de abia în weekend poți să întrebi.
Mie tot timpul mi-a plăcut să dau un feedback destul de rapid. Și când dădeam meditații și acum în programul de mentorat pe care îl avem. Adică chiar dacă dădeam meditații o dată pe săptămână unui client, totuși eu răspundeam la întrebări pe parcursul săptămânii. Ca să nu stea blocat, să nu stea o săptămână în care e blocat pe aceleași probleme.
Și asta facem și în programul nostru de mentorat pe WellCode. De fiecare dată când primim o întrebare, așteptăm câteva ore ca s-o lăsăm pe persoana respectivă să se gândească. Să exploreze un pic care e problema. Cum ar putea s-o rezolve, cum poate să-și repare greșeala. Și după aia dacă nu reușește, noi ii dăm soluția. Ca să poată să se ducă mai încolo. În niciun caz, niciodată nu am așteptat 5 zile ca să răspund la o întrebare.
După aia, ultima și cea mai mare capcană sunt facultățile de profil. „Bă, gata, mă înscriu la o facultate, stau trei ani, stau patru ani și o să ies cu o diplomă. O să ies inginer, o să ies tehnician programator.” Sau care era denumirea aia oficială pe care ți-o scrie pe diplomă. „Și brusc toate problemele mele o să dispară. O să fie bine, o să toarne firmele saci de bani peste mine și toată viața mea se rezolvă.”
Dacă stai să faci un calcul simplu, o să-ți dai seama că salariul de început al unui programator e să zicem 1000 de euro. Tu în ăștia trei ani o să pierzi destul de multe mii de euro pur și simplu stând pe băncile unei facultăți. Învățând materii care poate sunt conectate, poate nu sunt conectate cu informatica. Învățând pe de rost informație, reproducând-o.
Un lucru foarte important care nu ți se zice e că cei care reușesc să-și ia joburi bune în domeniu nu reușesc datorită facultății. Chiar dacă vorbim de o facultate care chiar e axată pe informatică sau de o facultate gen informatică economică cibernetică. Sau nu știu ce secție de la Politehnică, unde se fac și trei materii de programare. Oamenii ăștia învață pe cont propriu sau sunt incluși într-o comunitate de programatori. Sau au un profesor care îi ajută în particular. Sunt foarte rare cazurile când cineva reușește doar pe baza a ceea ce face la facultate.
Așa că nu are rost dispersezi energia, să încerci o grămadă de subiecte. Să-ți pierzi ani din viața ta, neștiind exact ce să faci. Cel mai bine e să-ți iei un mentor. Un mentor care deja a ajuns acolo unde vrei tu să ajungi. Care deja a avut rezultatele pe care le vrei tu. Care deja i-a ajutat pe alții să aibă rezultatele alea.
În felul acesta tu îți focalizezi energia fix pe ce vrei tu. Nu trebuie să renunți la jobul actual. O să mai ai timp și de stat cu familia. Nu te omori câteva luni încercând să te reprofilezi pe programare ca după aia să renunți la sfârșit. Ci urmezi un plan pas cu pas făcut exact pe nevoile tale. Astfel încât tu să poți să te reprofilezi, să faci mai mulți bani și să ajungi acolo unde îți dorești.
Lipsa unui plan clar
Și chestia asta ne duce la al treilea obstacol și anume lipsa unui plan clar. Acesta implică lipsa disciplinei și a motivației. Dacă vorbești cu oamenii care au încercat să facă o reprofilare pe IT și nu au reușit, de cele mai multe ori o să auzi că: “Bă, Petru, eu n-am fost motivat, eu n-am mai fost disciplinat. Pur și simplu m-am lăsat de treabă.”
Normal că dacă nu ai un plan clar e dificil. Dacă tu ai ajuns până aici și nu știi ce să faci în continuare, toată energia pe care tu ar trebui s-o consumi învățând și scriind cod, o s-o consumi pe luarea de decizii. O să ți se pară foarte greu și foarte stresant. Chestia asta apasă pe umerii tăi. Din acest motiv ar trebui să lași toată greutatea asta pe umerii unui mentor și pur și simplu să te ocupi de programare.
Așteptarea momentului potrivit
Și cum ți-am promis, la sfârșit mai am un obstacol bonus și anume faptul că foarte multă lume așteaptă momentul potrivit să înceapă. Așteaptă să termine facultatea, să mai ia o promovare la job, să vină weekendul, să vină vacanța de vară, să vină vacanța de iarnă, să-și rezolve nu știu ce problemă.
E foarte trist pentru că în momentul în care facem follow-up cu ei, îi sunăm și îi întrebăm: “Ce s-a mai întâmplat cu viața ta? Ai reușit să-ți rezolvi problema?” Apar alte probleme. Adică n-o să existe niciodată suficienți bani. N-o să existe niciodată suficient timp. N-o să existe niciodată suficientă pace interioară.
Toate lucrurile astea vin în momentul în care ești într-o poziție de putere. În momentul în care tu ai niște cunoștințe foarte solide. În momentul în care locul tău de muncă nu mai reprezintă un stres, reprezintă poate chiar o bucurie. Ceva care îți aduce mulți bani și bunăstare. Astfel încât tu să te poți concentra pe lucrurile care contează pentru ține. De aia nu are nici un sens să aștepți să se rezolve anumite probleme. Pentru că de foarte puține ori o să se chiar rezolve cu adevărat. Sau dacă se rezolvă, îți garantez că o să apară alte probleme noi.
Și mie îmi apar probleme. Și eu aș vrea să fac o grămadă de lucruri pe care nu le pot face. Sau îmi apar o grămadă de lucruri neprevăzute pe care trebuie să le rezolv repede. Și totuși, în momentul în care ceva e o prioritate, îmi găsesc timp, îmi fac timp pentru ea.
Tot timpul poți să găseșți niște timp în plus. De exemplu, poți să-ți ștergi Facebook-ul ca să ai mai mult timp. Poți să începi să-ți schimbi obiceiurile. Poți să-ți faci o analiză: “Pe ce pierd mai mult timp? Cum aș putea să-mi folosesc timpul mai eficient? Ce altceva aș putea face ca să îmi îmbunătățesc situația?” Și toate lucrurile de genul ăsta, toate întrebările astea pe care ți le pui, o să-ți rezolve exact problema asta.
Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe https://wellcode.ro
Dacă ești hotărât să lucrezi serios cu noi, înscrie-te la o ședință de consultanță gratuită => https://cariera.wellcode.ro
Comentarii recente