În acest articol o să-ți explic de ce nu ai nevoie de diplome, de acreditări sau de facultăți ca să te angajezi în programare sau ca să te angajezi ca și programator.
Înainte să-ți zic cum se desfășoară lucrurile acum în 2020, hai să facem un pic o trecere în revista cum se întâmplau lucrurile înainte. După vei afla ce se întâmplă în momentul în care te duci la un interviu de angajare și care e procesul.
Cum se întâmplau înainte lucrurile?
Practic dacă o să întrebi un părinte de ce să faci o facultate, o să-ți zică: “Du-te fă o facultate pentru că ai nevoie de diplomă la angajare, nu te ia nimeni în serios.” Și cam asta e ceea ce spune înțelepciunea populară. Lucrul acesta era foarte valid până acum vreo 20 de ani. Pentru că pe vremea aceea nu exista internet.
Practic tu ca și angajator în momentul în care căutai un angajat, trebuia să ai niște dovezi că acel om chiar o să poată să-și facă treaba. Ori în cazul programării sau în cazul tuturor joburilor, el nu putea sa aibă dovezi. Nu putea să vină cu calculatorul de acasă să-ți arate niște aplicații scrise de el. Pentru că era foarte greu să muți codul dintr-o parte în altă. Și în general în orice meserie era foarte greu să-ți arate experiența. Tot ce-ai fi putut să faci în cel mai bun caz era să te duci și să suni sau să vizitezi foștii angajatori. Însă aceștia puteau să fie foarte mincinoși, puteau să te păcălească.
Atunci tu ai nevoie de o instituție în care toată lumea are încredere. În această instituție toată lumea știe că lucrurile se desfășoară bine. Astfel dacă instituția spune despre omul pe care tu vrei să-l angajezi că e un om bun, că știe lucrurile pe care spune că le știe, tu să poți să-l angajezi. Și în felul ăsta, universitățile aduceau valoare pentru angajator.
Și după a apărut internetul
Totuși, în momentul în care a apărut internetul, lucrurile s-au schimbat radical. Universitățile sunt foarte legate de biblioteci. Mai exact de studiul din cărți, de studiul după metode acreditate. Care de fapt în română înseamnă învechite. Practic tu acum poți să înveți mult mai repede și mult mai eficient de pe internet. Și nu mai e nevoie de validarea asta exterioară. O să-ți explic imediat de ce.
În primul rând, în momentul în care tu vrei să te angajezi ca programator, vrei să arăți că ai experiență. Cum arăți că ai experiență? Poți să arăți codul pe care l-ai scris. Acum efectiv îl arunci pe internet. Pui un link către cod în CV și orice angajator se poate uita peste codul ăla.
Mai mult decât atât, tu poți să fii testat tehnic pe internet, fără intervenție umană. Pur și simplu primești niște probleme care sunt evaluate automat. Iar tu trebuie să scrii un cod care rezolvă acele probleme. Imediat angajatorul știe dacă tu chiar poți să scrii cod sau nu. El va ști dacă tu doar ți-ai pus acolo niște limbaje de programare pe care în realitate nu le știi.
Mai mult decât atât, tu acum poți să dai interviuri pe Skype. Deci nu mai trebuie să te duci până la o firmă. Nu mai trebuie să existe un programator care să aibă grijă de tine prin firmă, să te ducă să-ți pună o grămadă de întrebări tehnice. Poți să ai un interviu scurt de 45 de minute, o oră, cam asta fac toate firmele în prezent. În cadrul interviului o să discute cu tine. O să ai o discuție cu un programator care o să-și dea seama imediat dacă tu știi să scrii cod sau nu.
Cum stau acum lucrurile?
Din cauza asta, foarte multe firme, mai ales acum când e atât de mare cererea de programatori, aleg să nu mai angajeze oameni cu diplome. De ce? În primul rând, pentru că devin mult mai ușor accesibili. Nu trebuie să stea trei ani după ei să-și termine studiile. În al doilea rând, toți am trecut sau majoritatea programatorilor am trecut prin sistemul de învățământ de stat. Și știm ce înseamnă. Probabil și tu trăiești în România și știi exact ce se întâmplă.
Nu e nevoie să merg în detaliu să vorbesc despre lucrurile învechite. De fapt, nu au nici o legătură cu ce înseamnă să creezi o aplicație. Din păcate, sunt foarte mulți oameni care predau informatică care nici măcar nu au scris niște aplicații reale. Aceștia nici măcar nu au făcut ei propriile lor proiecte. Și nici măcar nu au lucrat în viața lor într-o firmă. Și totuși pretind că știu ce trebuie să faci, ce trebuie să înveți ca să ajungi să scrii cod.
Și de aici vine lucrul ăsta foarte absurd. Tu ca și angajator care ai trecut deja prin sistemul ăsta de învățământ, o să-ți dai seama că de fapt diploma asta nu contează. Diploma aia poți s-o iei pe copiat, poți s-o iei luând de la colegi. Nu e nevoie să intru în detaliu despre toate modalitățile în care tu poți să-ți iei o diplomă care de fapt să nu reflecte ceea ce știi.
Așa că înainte să te înscrii trei ani la o facultate unde să pierzi foarte multă vreme cu lucruri irelevante, gândește-te la chestiile astea. Gândește-te care sunt obiectivele tale. Vrei să ajungi programator repede și eficient sau vrei pur și simplu să te întinzi trei patru ani? Poate te mai duci și mai faci un master și ajungi la cinci ani până când să faci proprii tăi bani.
Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe https://wellcode.ro
Dacă ești hotărât să lucrezi serios cu noi, înscrie-te la o ședință de consultanță gratuită => https://cariera.wellcode.ro
Comentarii recente