O să-ți spun povestea a două personaje foarte interesante care au încercat amândouă să învețe programare. După ce le vei afla povestea vei ști și tu cum să înveți în modul corect.

Primul caz

„Salut. Eu sunt Petru. Eu am zis că vreau să fiu programator. Că IT-iștii sunt buni, că uite cât de bine câștigă, că o duc bine. 

Am zis că mă fac și eu programator. Am zis că n-o să tot dau banii la profesori, că o să-mi cumpăr cursuri. Că sunt tânăr, vreau să mă și distrez. Mă mai duc la mare, mă mai duc la Untold. Așa că am început să învăț singur de pe net.

Am găsit un tutorial de pe YouTube. Foarte fain explică băiatul. Am copiat de acolo, am urmărit toată seria și la final a fost fain. Am avut o aplicație. N-am reușit eu chiar să modific ceva. N-am prea înțeles ce se întâmplă acolo. A durat o lună, două să fac chestia asta. După aia am zis că mă duc un pic în vacanță, că a fost vara. 

După aia m-am pus și am găsit un alt site. Am intrat pe el. Avea multe tutoriale gratis. Am făcut și Java Script, am făcut și PHP, după aia HTML, CSS. Am stat patru cinci luni pe ele, după aia am zis că sunt pregătit.

Am găsit două poziții de Java Script. Am aplicat, m-a și chemat la interviu. Am știut câteva întrebări de teorie. Nu prea bine, dar a zis că bine, mergem mai departe. Și mi-a dat să rezolv ceva problemă. Nu am înțeles ce mi-a cerut acolo. A zis că: „Na, ne pare rău, dar nu, nu te putem angaja.” 

După chestia asta am zis să caut și eu ceva mai serios. Am luat două cărți. Am auzit că Java e foarte căutat. Am luat două cărți de Java. A fost foarte lung să trec prin ele. Mi-a luat patru luni să fac cartea de Java. Mi-am luat și un curs de pe Udemy, că a fost mai fain că era ieftin. Am zis că iau, ce sunt ăia 5 dolari, nu mă uit eu la 5 dolari.

Am făcut cursul ăla, am citit cartea și a mai durat vreo cinci șase luni. Și după aia, un total de un an jumătate, mă duc iar la un interviu. M-am dus la interviu pe Java, câteva firme. Am știut să fac întrebările de teorie. Dar de fiecare dată când ajungeam la testarea tehnică, în care trebuia să fac eu ceva singur, tot nu înțelegeam ce vor ăia de la mine. Și iar mi-am picat interviurile. 

Acum nu știu ce să fac, nu știu cum. Cred că trebuie să merg la facultate, dar nu aș stă trei ani în facultate, e mult. Plus că și admiterea e grea. Nu știu ce o să fac exact.”  

Al doilea caz

„Salut. Sunt Petru și am auzit povestea lui Petru de mai devreme. Am zis că eu nu pot să stau un an jumătate până să mă angajez în programare. 

Nici eu nu o duc super bine cu banii. Dar am zis că IT-ul e modul perfect să mă ridic din chestia asta. Am zis că eu vreau să învăț programare de la cineva care chiar știe și chiar a mai făcut. Și care poate să mă învețe și pe mine să fiu bun. M-a ars puțin la buzunar, dar eu oricum tot timpul când am învățat ceva – și când am mers la baschet m-am dus la antrenor și după o lună de baschet am văzut că sunt mult mai bun decât toți cu care jucăm in curtea școlii – și m-am gândit că trebuie să fie la fel și pe informatică. 

M-am dus la profesorul ăsta, mi-a spus că la început o să facem chestii mai simple. Nu o să arate așa fain programele, dar am zis că el știe și facem cum zice el. În primele luni m-a învățat bazele. M-a învățat if, while, for, variabile, șiruri de numere, matrici, toate chestiile astea. Nu am prea înțeles eu care e faza cu ele. De ce trebuie să-mi bat capul cu probleme, cu numere, că doar ce aplicații sunt acum cu numere? Dar am zis că el e expertul, el știe. 

Îmi dădea destul de mult de lucru și a fost destul de solicitant. Adică mă punea să lucrez undeva la patru ore pe zi. A fost destul de mult și mi-a fost greu să-mi fac programul mai ales că aveam și jobul. Dar m-a învățat cum să-mi planific exact timpul și până la urmă am reușit și am trecut prin partea asta. 

După a zis că mai trebuie să stau un pic. Să învăț cum să-mi fac un CV să pot să aplic la firme și chiar să-mi trec interviurile. Și aici a venit partea interesantă, că am început să învăț să fac aplicații reale. A fost foarte ușor. Mi-a cam explicat câteva principii de baza și după aia mi-a zis că aș putea să fac aplicația asta. Am discutat un pic cu el, i-am zis că mai bine aș face altceva. Am făcut ceva pe mobile și după trei luni am avut o aplicație foarte făină.

M-a ajutat și să-mi fac CV-ul foarte fain. La toate firmele la care am aplicat m-au și chemat la interviu. Interviurile foarte simple, nu le veneau să creadă că eu nu am făcut o facultate. Că am învățat pe cont propriu și reușesc să fiu așa de bun. Și mi-au dat oferte. După aia am negociat la oferte, că aveam mai multe oferte. Și mi-am găsit jobul. 

Acum lucrez în programare. E fain, e lejer. Mă mai duc în pauză de masă, mai stau câte o oră. Mai stau cu colegii pe afară, mai povestim. Mai e și de lucru, dar nu pot să mă plâng. Față de jobul trecut unde făceam jumătate din banii ăștia și mă chinuiam de trei ori mai mult.” 

Concluzia

După cum ai văzut, să înveți programare singur poate să îți ia până la un an jumătate doi. Sari dintr-o resursă în altă. Nu prea știi ce să înveți, cum să înveți. Nu ai un ritm. Și riscul cel mai mare e că la final nici nu știi sigur dacă chiar o să reușești să te angajezi în domeniu sau nu. 

Pe de altă parte, dacă înveți programare cu un mentor, timpul se scurtează foarte mult. Durează între trei și șase luni și tu la final știi sigur că îți găseșți job. Pentru că lucrezi cu cineva care a mai lucrat cu oameni, a mai pregătit. O să-ti dea un program clar de muncă și totul clar, totul în față ta, doar trebuie să parcurgi drumul. Și nu mai tot șerpuiești cu drumul, ci te duci direct la țintă. 

Dacă ești începător și vrei să înveți bazele programării gratuit, fă-ți un cont pe https://wellcode.ro

Dacă ești hotărât să lucrezi serios cu noi, înscrie-te la o ședință de consultanță gratuită => https://cariera.wellcode.ro